Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe Mikroinstalacje Od 01,04

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przecież ta proponowana instrukcja TRiESD pojawiła się miesiąc temu.

Rozumiem że kol. szari już wtedy wiedział i teraz też wie co będzie, ale nie zechciał się podzielić,   za następny m-c też pewnie pojawią się nowe  informacje.

Opublikowano

Rozumiem że kolega mittek też nie wiedział ale już wystartował przed szereg, znalazł i opisał jak to będzie wyglądało w Tauronie?

Czy może był u wróżki?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Cytat

Powołując się powyżej wspomniane Instrukcje Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej od 1 kwietnia instalacje powyżej 3 kWp muszą być przyłączane trójfazowo. 

i co wiadomo czy to weszło w życie?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakie dokumenty trzeba przesłać do Tauron po rozszerzeniu instalacji o 1,5 kW. Poprzednie 3 kW było montowane z prosumenta i wszystko załatwiła frma zewnętrzną.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem trochę problem bo w aktualizacji  do Tauron wysłałem schemat i opis tylko dla tego co dołożyłem a trzeba wysłać całość. Ogólnie mam 3 kW na 3f i 2 kW na 1f. 15 tyś włożone z tego co rok 1500 w kieszeni także polecam zamiast lokaty. Ciekawe czy bilansowanie miedzyfazowe obejmuje hybrydę falownika 3f i 1f. Słyszałem że za miesiąc dwa chcą wprowadzać ograniczenia bo jest dużo przyłączeń i trzeba hamować konkurencję dla węgla.

Opublikowano
3 godziny temu, Mancio napisał:

Słyszałem że za miesiąc dwa chcą wprowadzać ograniczenia bo jest dużo przyłączeń i trzeba hamować konkurencję dla węgla.

To jest juz hamstwo, żeby blokować klientów którzy chcą byc Eko.

Opublikowano
38 minut temu, Ksieciunio napisał:

,,,, żeby blokować klientów którzy chcą byc Eko.

Przecież każdy użytkownik (właściciel) instalacji  OZE (odnawialnego źródła energii), może sobie sam magazynować nadwyżki energii.

ps.
Tylko jemu się to finansowo nie opłaca.

Opublikowano

@Andrzej_M_

Jak zmagazynowac energie wytworzoną z PV w lipcu i wykorzystać w styczniu?

Czy takim magazynem nie jest właśnie sieć dystrybucyjna np. Tauron poprzez odkupienie i sprzedaż tej że energii?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Małe sprostowanie , część energii zużyłem od razu (autokonsumpcja) , oddałem do sieci 1893 kWh,  1893 - 20 % tj. 1514 mam w magazynie,  odjąć od tego energię pobraną czyli 1220 , zostaje mi do wykorzystania 294 kWh do roku czasu. Wychodzi tak, że całość wprowadzonej energii pomniejszam o 20%, i odejmuje od tego pobranie w 100%. Zużywając rocznie 3000 kWh musiałem założyć trochę ponad  4 kWp żeby zostać ze stałymi opłatami które wyniosą około 170 zł na rok.

Opublikowano

W dniu 29.01.2019 o 22:32, szakallo napisał:

czy tylko nadwyżka jest mnożona 0,8 to co odbierasz jest 1:1

Nadwyżka to część energii której w trakcie wytwarzania z PV  nie zużywasz od razu na potrzeby własnego gospodarstwa więc zostaje wysłana do sieci, następnie w czasie okresu rozliczeniowego jest pomniejszona o 20%(dla PV do 10kWp) czy też o 30(dla PV pow. 10) i odejmowana od energii pobranej w tymże okresie

0

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potrzebuję pomocy w wypełnieniu wniosku WPW do Taurona.

Opublikowano

Dlaczego WPM, ile masz mieć tej mocy PV?  moim zdaniem dla mikroinstalacji to od razu ZM

chociaż obydwa podobne, podaj co Cię interesuje lub nie jest jasne

Opublikowano

Tak ma być ZM,instalacja 3-4 kw jeszcze nie wiem jak jest z nowymi przepisami czekam na informacje z Taurona ,instalacje próbuję zrobić sam .Jak można to jakieś podpowiedzi dot. instalacji zabezpieczeń.

Opublikowano

O ile wiem to żadnych nowych przepisów nie ma i  jeżeli masz już instalację PV  to  ją zgłaszasz i czekasz na licznik dwukierunkowy   (a tak to zrozumiałem skoro chcesz  pomocy w wypełnieniu wniosku).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.