Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka Za Czy Przed Zaworem Czterodrogowym

zelur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie co do wyjścia na podłogówkę w instalacji w domku jednorodzinnym 150 m2. Mam kocioł na ekogroszek z podajnikiem, instalator zaproponował wyjście na podłogówkę przed zaworem czterodrogowym z siłownikiem (podłogówka będzie zabezpieczona dodatkowo zaworem termostatycznym z czujnikiem temperatury umieszczonym na powrocie podłogówki). Oprócz podłogówki będę miał 3 grzejniki.

1. Czy jeśli podłogówka będzie przed zaworem czterodrogowym to czy potrzebny jest ten zawór z siłownikiem obsługujący tylko 3 grzejniki? Czy to nie szukanie dodatkowych kosztów?

2. Jeżeli wyjście z podłogówki jest przed zaworem to domyślam się, że powrót z niej również będzie za zaworem. Jak w takim razie zapewnić wysoką temperaturę powrotu?

3. Czy instalator nie popełnia błędu i wyjście na podłogówkę powinno być za zaworem 4-drogowym?

4. Zastanawiam się też czy nie dodać więcej grzejników w razie w. Czy wtedy zawór czterodrogowy tylko na grzejniki miałby większy sens?

Jak to rozwiązać? Ewentualnie prosiłbym o schemat. Kocioł będzie dodatkowo ogrzewał CWU.

Pozdrawiam,

Opublikowano

1. Czy jeśli podłogówka będzie przed zaworem czterodrogowym to czy potrzebny jest ten zawór z siłownikiem obsługujący tylko 3 grzejniki? Czy to nie szukanie dodatkowych kosztów?

2. Jeżeli wyjście z podłogówki jest przed zaworem to domyślam się, że powrót z niej również będzie za zaworem. Jak w takim razie zapewnić wysoką temperaturę powrotu?

3. Czy instalator nie popełnia błędu i wyjście na podłogówkę powinno być za zaworem 4-drogowym?

4. Zastanawiam się też czy nie dodać więcej grzejników w razie w. Czy wtedy zawór czterodrogowy tylko na grzejniki miałby większy sens?

Ja bym dawał 4D, za nim pompa na grzejniki, dalej 3D (najlepiej sterowany pogodowo) i pompa na podłogówkę, na powrocie z 4D pompa kotłowa.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Posiadam układ CO tradycyjny, czyli grzejniki, a podłogówka w dwóch pomieszczeniach na piętrze. Instalator podłączył podłogówkę za zaworem 4-ro drogowym, ale analizując przepływ wody w moim układzie CO, mam pewne wątpliwości. Aktualne parametry mojego układu: temp. na piecu 55 st. C, temp. za zaworem 4-ro drogowym 40 st.C, temp. za mieszaczem na podłogówkę 32 st. C.

Wersja pierwsza, czyli pompa podłogówki ciągnie dużą ilość wody ciepłej 40 st za zaworem 4-ro drogowym, a tylko niewiele dobiera wody chłodnej z powrotu podłogówki, której większa część wpada do powrotu do zaworu 4d i go schładza.

W wersji drugiej pompa podłogówki ciągnie małą ilość gorącej wody 55 st , a dobiera więcej wody chłodnej z powrotu podłogówki, żeby utrzymać zadane 32 st. Układ pracuje bardziej w pętli, wpychając minimalną ilość chłodnej wody do powrotu zaworu 4d.

W drugiej wersji układ podłogówki jest też bardziej niezależny od regulacji zaworem 4-ro drogowym.

Wydaje się więc, że podłączając podłogówkę przed zaworem 4-ro drogowym, jak w wersji drugiej,  układ pracuje bardziej ekonomicznie i mogłyby być z tego jakieś oszczędności.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z podłączaniem podłogówki, a może i testował różne rozwiązania?

Pozdrawiam  

Opublikowano

Tylko pompy równolegle nie szeregowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.