Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z zaworem 4d proszę o ocenę instalacji zawór działa super z wyłączona pompa co . Chyba dałem go za daleko pod spadkiem i z tad ten problem ale proszę o uświadomienie mnie gdzie tu jest błąd niechce tego ciągle przerabiać załączam film

Jeżeli chodzi o zbiornik wody cieplej chodzi super tu problemu nie ma pompa wyłącza i za pompa dałem zawór zwrotny tak że obieg w pełni zamyka

Opublikowano

Pewnie, że za daleko, trzeba było go instalować na "plechach" kotła z jak najmniejszą ilością kolan.

Opublikowano

A w razie braku prądu pompa nie zamknie obiegu ? Zawór 4d ma być praktycznie na wyjściu z pieca po potem gubi go już spadek grawitacji dobrze rozumiem ?

Opublikowano (edytowane)

Aby była szansa na grawitację w obiegu kotłowym sam obieg powinien być w miarę krótki, zamiast kolan łuki,rozmiar zaw.4D jak wyjście z kotła,rury w obiegu kotłowym jak wyjście z kotła.Gdy nie są spełnione w/w warunki to ratunkiem jest właśnie pompa kotłowa. 

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Podoba mi się to rozwiazanir bardzo bo wystarczy że w rurę idąca do pieca z zaworu 4d dam pompę i nie muszę nic przerabiać . Pytanie pompa ma być podpieta jak do boijlera na filmie ? Dać też zawór zwrotny i czy pompa ma być podpieta pod pompę pchajaca na kaloryfery . Tylko jak to się sprawdzi z czujnikiem domowym ? Robię ostatnio tak że na nim mam ustawione na noc mniejsza temperaturę i jak ja osiągnie wyłącza pompę co i działa grawitacja nie wszędzie ale w większości pomieszczeń spada mi przez to spalanie jak spadnie to zalacza nie będzie to kolidowalo to rozwiązanie z pompa na powrocie ?

Opublikowano

Pompa kotłowa ma zabezpieczać kocioł - czyli ma pracować non stop - wepnij ją bezpośrednio do gniazdka.
Na grawitacje bym nie liczył - po prostu jak temp spadnie podmiesza Ci trochę po włączeniu pompy CO i ją wyłączy.

Opublikowano

Czyli zakładam pompę na powrót wpieta bezpośrednio do gniazda pompa 2 będzie się włączyła i wyłączyła a ta będzie robić z grawitację w piecu i naprawi mieszasz ? Pompę koniecznie z zaworem zwrotnym skoro ma pracować non stop więc jest sens ?

Opublikowano (edytowane)

Tak z zaworem zwrotnym bo masz w obiegu dwie pompy:1- na powrocie z 4D i 2-CWU, bez zaworów zwrotnych za nimi mogłyby sobie podbierać,zawory zwrotne oczywiście sprężynowe

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ok tak zrobię dzięki za radę nie muszę przerabiać instalacji dużo . Ale mimo braku prądu zawór się otworzy i będzie obieg ? Chodzi mi żeby nie zagotować wody w kotle przy braku zasilania

Opublikowano

CWU pójdzie grawitacyjnie jakby co więc tam zawór zwrotny klapowy

Opublikowano

Czyli rozumiem że klapowy się otworzy w razie braku prądu . Ogólnie trochę nudzę pytaniami ale niechce tego robić już poraz 3

Opublikowano

Tak. Klapowy będzie pracował na grawitacji w przeciwieństwie do sprężynowego ale może się też zdarzyć że po zatrzymaniu pompy zasobnik dalej będzie się ładował grawitacyjnie i przebijał zadaną

Opublikowano

Czyli daje pompę i zawór klapowy i ma hulac

Opublikowano

I dałem pompę na powrót i jest kicha owszem zawór działa ale woda w boilerze długo bardzo grzeje i odpowietrznik wyżej czasami syczy

Opublikowano

troche slabo to zrobiles bo powinienes dac przede wszystkim zawory odcinajace, zawor grzybkowy regulacyjny przed pompa filtr siatkowy i zawor zwrotny za pompa.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zamki mi sklep wczoraj już a nie ma błędu że pompy biją jakby na siebie nie zrobiłem błędu w przy wyjściu z pieca tak żeby pompa od cwu przy włączeniu szła jakby równolegle z rura powrotu ? I jedna rura szło do pieca ?

Opublikowano

A cY można zrobić tak że z powrotu od cwu przespawam rurę by wchodziła jakby z powrotem razem do pieca i dam tam zawór klapowy dodatkowo do sprezynowego a do pompy z zaworu 4 d dam sito wcześniej i tak zostawię ? Nie mam wyjścia do naczynia przelewowego z pieca dlatego się boję dawać tu zaworu zwrotnego w takim przypadku nie ma jak podbjerqc z kad indziej wody q chodzi głównie o cwu teraz wydaje mi się że pompy biły na siebie dlatego był problem dobrze to rozumiem ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@ktaczal według zdjęcia to pompa jest dobrze zamontowana, strzałka idzie w dół, popatrz dobrze