Creattine1 Opublikowano 7 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam mam problem z zaworem 4d proszę o ocenę instalacji zawór działa super z wyłączona pompa co . Chyba dałem go za daleko pod spadkiem i z tad ten problem ale proszę o uświadomienie mnie gdzie tu jest błąd niechce tego ciągle przerabiać załączam film Jeżeli chodzi o zbiornik wody cieplej chodzi super tu problemu nie ma pompa wyłącza i za pompa dałem zawór zwrotny tak że obieg w pełni zamyka
Gość Digitrax Opublikowano 7 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Pewnie, że za daleko, trzeba było go instalować na "plechach" kotła z jak najmniejszą ilością kolan.
odpowietrznik Opublikowano 7 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Dołóż dodatkową pompę na powrocie pomiędzy kotłem a 4D
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 8 Stycznia 2018 A w razie braku prądu pompa nie zamknie obiegu ? Zawór 4d ma być praktycznie na wyjściu z pieca po potem gubi go już spadek grawitacji dobrze rozumiem ?
odpowietrznik Opublikowano 8 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Aby była szansa na grawitację w obiegu kotłowym sam obieg powinien być w miarę krótki, zamiast kolan łuki,rozmiar zaw.4D jak wyjście z kotła,rury w obiegu kotłowym jak wyjście z kotła.Gdy nie są spełnione w/w warunki to ratunkiem jest właśnie pompa kotłowa.
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Podoba mi się to rozwiazanir bardzo bo wystarczy że w rurę idąca do pieca z zaworu 4d dam pompę i nie muszę nic przerabiać . Pytanie pompa ma być podpieta jak do boijlera na filmie ? Dać też zawór zwrotny i czy pompa ma być podpieta pod pompę pchajaca na kaloryfery . Tylko jak to się sprawdzi z czujnikiem domowym ? Robię ostatnio tak że na nim mam ustawione na noc mniejsza temperaturę i jak ja osiągnie wyłącza pompę co i działa grawitacja nie wszędzie ale w większości pomieszczeń spada mi przez to spalanie jak spadnie to zalacza nie będzie to kolidowalo to rozwiązanie z pompa na powrocie ?
shogunzlasa Opublikowano 8 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Pompa kotłowa ma zabezpieczać kocioł - czyli ma pracować non stop - wepnij ją bezpośrednio do gniazdka.Na grawitacje bym nie liczył - po prostu jak temp spadnie podmiesza Ci trochę po włączeniu pompy CO i ją wyłączy.
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Czyli zakładam pompę na powrót wpieta bezpośrednio do gniazda pompa 2 będzie się włączyła i wyłączyła a ta będzie robić z grawitację w piecu i naprawi mieszasz ? Pompę koniecznie z zaworem zwrotnym skoro ma pracować non stop więc jest sens ?
odpowietrznik Opublikowano 8 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Tak z zaworem zwrotnym bo masz w obiegu dwie pompy:1- na powrocie z 4D i 2-CWU, bez zaworów zwrotnych za nimi mogłyby sobie podbierać,zawory zwrotne oczywiście sprężynowe
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ok tak zrobię dzięki za radę nie muszę przerabiać instalacji dużo . Ale mimo braku prądu zawór się otworzy i będzie obieg ? Chodzi mi żeby nie zagotować wody w kotle przy braku zasilania
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Na brak prądu tylko UPS lub przetwornica z aku
hajtaler428 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 8 Stycznia 2018 CWU pójdzie grawitacyjnie jakby co więc tam zawór zwrotny klapowy
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Czyli rozumiem że klapowy się otworzy w razie braku prądu . Ogólnie trochę nudzę pytaniami ale niechce tego robić już poraz 3
hajtaler428 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Tak. Klapowy będzie pracował na grawitacji w przeciwieństwie do sprężynowego ale może się też zdarzyć że po zatrzymaniu pompy zasobnik dalej będzie się ładował grawitacyjnie i przebijał zadaną
Creattine1 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor #15 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Czyli daje pompę i zawór klapowy i ma hulac
Creattine1 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 12 Stycznia 2018 I dałem pompę na powrót i jest kicha owszem zawór działa ale woda w boilerze długo bardzo grzeje i odpowietrznik wyżej czasami syczy
Creattine1 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #17 Opublikowano 12 Stycznia 2018 https://m.fotosik.pl/zdjecie/ff813266eec6d072
Dancych Opublikowano 12 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 12 Stycznia 2018 troche slabo to zrobiles bo powinienes dac przede wszystkim zawory odcinajace, zawor grzybkowy regulacyjny przed pompa filtr siatkowy i zawor zwrotny za pompa. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Creattine1 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #19 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zamki mi sklep wczoraj już a nie ma błędu że pompy biją jakby na siebie nie zrobiłem błędu w przy wyjściu z pieca tak żeby pompa od cwu przy włączeniu szła jakby równolegle z rura powrotu ? I jedna rura szło do pieca ?
Creattine1 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 12 Stycznia 2018 A cY można zrobić tak że z powrotu od cwu przespawam rurę by wchodziła jakby z powrotem razem do pieca i dam tam zawór klapowy dodatkowo do sprezynowego a do pompy z zaworu 4 d dam sito wcześniej i tak zostawię ? Nie mam wyjścia do naczynia przelewowego z pieca dlatego się boję dawać tu zaworu zwrotnego w takim przypadku nie ma jak podbjerqc z kad indziej wody q chodzi głównie o cwu teraz wydaje mi się że pompy biły na siebie dlatego był problem dobrze to rozumiem ?
ktaczal Opublikowano 24 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 24 Stycznia 2018 pompa jest odwrotnie zamontowana strzałka powinna iść w dół a nie w górę
darek69 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #22 Opublikowano 24 Stycznia 2018 @ktaczal według zdjęcia to pompa jest dobrze zamontowana, strzałka idzie w dół, popatrz dobrze
shogunzlasa Opublikowano 25 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Ja się kiedyś z gościem przekłócałem że jest do d... się okazało, że się zdjęcie przekręcone wstawiło :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.