Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co kilka głów to nie jedna. Podczas budowy domu już tuzin "fachowców" mi się przewineło i każdy mądrzejszy od następnego, a poźniej kasa leci na poprawki i przeróbki. Dlatego już wole dmuchać na zimne. Przeczytanie całego nawet forum nie pomaga, a często człowiek nie kumaty technicznie ma jeszcze wiekszy bałagan w głowie. Dlatego nie chcę kopać się z koniem i pytam gdzie znajde dobry schemat dla mojej kotłowni. 170m2 do ogrzania z czego 60m2 podlogowka, reszta grzejniki. Piec na drewno i bufor 1900l i zbiornik 300l cwu, 10 paneli solarnych. Ps. Jesli nie te litewskie byki to jaki kocioł HG jest warty rozważenia w mojej sytuacji. Pozdrawiam

Edytowane przez schulmeister
  • Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Czyli mam rozumiec ze ten Irleh HG majacy komore zaladowcza 150l bedzie bardziej efektywny niz zwykly ds vienybe31+ z komora 175l i usprawiedliwi wydatek ok 1500zl wiecej?

Edytowane przez schulmeister
Opublikowano

Czyli mam rozumiec ze ten Irleh HG majacy komore zaladowcza 150l bedzie bardziej efektywny niz zwykly ds vienybe31+ z komora 175l i usprawiedliwi wydatek ok 1500zl wiecej?

Cena, to rzecz względna. Irleh ma w standardzie sterownik i wentylator wyciągowy a to już około 1000 pln. Konstrukcyjnie ma palnik i będzie zgazowywał opał. W vienybe będzie z tym już różnie. Nie mówię, że źle ale irleh powinien mieć jednak trochę lepszą sprawność no i większą kontrolę nad samym paleniem. Tylko drzwiczki załadowcze trochę małe i z boku. A swoją drogą ile teraz za te kociołki proszą ?

Opublikowano

Tyle, że Irleh ma tragicznie rozwiązaną kwestię czyszczenia wymiennika.

Vienybe wygląda zdecydowanie lepiej.

Tylko trzeba się zastanowić, czy zwykły MPM nie będzie tak samo funkcjonalny jak te kotły, a tańszy.

Jakkolwiek ja bym się za kotłem HG rozejrzał. I to takim, żeby ewentualnie palnik na pellet można włożyć.

Coś w rodzaju kotła kolegi p2ar.

Opublikowano

Ten Greń to prawdziwy kocioł na HG. Z wentylatorem wyciągowym i sterowaniem.

Jeśli chcesz palić drewnem to jest to dobry trop.

Opublikowano (edytowane)

Jest to typowa konstrukcja do efektywnego spalania drewna, te wszystkie irlehy, mpmy ,defro ,viadrusy itp wymiękają przy niej, gdybym palíł drewnem brałbym go w ciemno

Edytowane przez Mikesz62