Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kalvis 2-25 U

marcin25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co kilka głów to nie jedna. Podczas budowy domu już tuzin "fachowców" mi się przewineło i każdy mądrzejszy od następnego, a poźniej kasa leci na poprawki i przeróbki. Dlatego już wole dmuchać na zimne. Przeczytanie całego nawet forum nie pomaga, a często człowiek nie kumaty technicznie ma jeszcze wiekszy bałagan w głowie. Dlatego nie chcę kopać się z koniem i pytam gdzie znajde dobry schemat dla mojej kotłowni. 170m2 do ogrzania z czego 60m2 podlogowka, reszta grzejniki. Piec na drewno i bufor 1900l i zbiornik 300l cwu, 10 paneli solarnych. Ps. Jesli nie te litewskie byki to jaki kocioł HG jest warty rozważenia w mojej sytuacji. Pozdrawiam

Opublikowano

Czyli mam rozumiec ze ten Irleh HG majacy komore zaladowcza 150l bedzie bardziej efektywny niz zwykly ds vienybe31+ z komora 175l i usprawiedliwi wydatek ok 1500zl wiecej?

Cena, to rzecz względna. Irleh ma w standardzie sterownik i wentylator wyciągowy a to już około 1000 pln. Konstrukcyjnie ma palnik i będzie zgazowywał opał. W vienybe będzie z tym już różnie. Nie mówię, że źle ale irleh powinien mieć jednak trochę lepszą sprawność no i większą kontrolę nad samym paleniem. Tylko drzwiczki załadowcze trochę małe i z boku. A swoją drogą ile teraz za te kociołki proszą ?

Opublikowano

Tyle, że Irleh ma tragicznie rozwiązaną kwestię czyszczenia wymiennika.

Vienybe wygląda zdecydowanie lepiej.

Tylko trzeba się zastanowić, czy zwykły MPM nie będzie tak samo funkcjonalny jak te kotły, a tańszy.

Jakkolwiek ja bym się za kotłem HG rozejrzał. I to takim, żeby ewentualnie palnik na pellet można włożyć.

Coś w rodzaju kotła kolegi p2ar.

Opublikowano

Ten Greń to prawdziwy kocioł na HG. Z wentylatorem wyciągowym i sterowaniem.

Jeśli chcesz palić drewnem to jest to dobry trop.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.