Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, dzięki, jutro popróbuję  :) 

• Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Ogrzewam 250m2 nieocieplony dom , zawor 4d z silownikiem + pogodowka na piecu 65stopni , pompy na 1 biegu. 60kg idzie przy temperaturach w okolicach 0 stopni , na - pewnie wzrośnie.

W pid min. wentylator roboczy 18 max . 36 , min. obroty 100 max. obroty 500 min.podawanie 2sek max. 8 sekund przerwa standardowo min.30sek. max.60sek. , hallotron włączony.

Edytowane przez adamu
Gość Visitor1230
Opublikowano

Od tego trzeba bylo zaczac. Napisz cos wiecej w profilu. Jaka instalacja ile grzejnikow, poziomow do ogrzewania itd. To bedzie latwiej komukolwiek cokolwiek oceniac. I co dalej masz Kolego te niedopaly w popiole?

Opublikowano

Podajcie jeszcze na jakiej mocy pieca pracujecie. Ja mam 80% Tak sugeruje instrukcja i tak zasugerowali mi w rozmowie z Defro. 

Nie mam już problemów ze spiekami (nie blokują palnika), a jedynie chciałbym zmniejszyć amplitudę temperatury i co się z tym wiąże aby piec nie wchodził w nadzór. 

Opublikowano

) jedynie chciałbym zmniejszyć amplitudę temperatury i co się z tym wiąże aby piec nie wchodził w nadzór.

To obniż jeszcze moc do 60%. Będzie wolniej dobijał ale tez rzadziej wchodził w nadzór.
Opublikowano

Podajcie jeszcze na jakiej mocy pieca pracujecie. Ja mam 80% Tak sugeruje instrukcja i tak zasugerowali mi w rozmowie z Defro. 

Nie mam już problemów ze spiekami (nie blokują palnika), a jedynie chciałbym zmniejszyć amplitudę temperatury i co się z tym wiąże aby piec nie wchodził w nadzór. 

Możesz wydłużyć czas podawania. na początek o 10s, chodź z doświadczenia to nic nie daje przynajmniej w moim przypadku. Ja miałem moc kotła 50 do 60% a korektę 0 czasami +2 i było super. Były lekkie spieki ale bardzo ładnie się je rozbijało, były miękkie.

Opublikowano

​manx

​Piszesz w czasie przeszłym, "miałem", "były" - coś się zmieniło ?  :) 

Wydłużenie czasu podawania w PID faktycznie nic nie daje, bo on sam sobie go reguluje w granicach mu zadanych - u mnie podaje przez ok. 4 - 5 sekund. 

Opublikowano (edytowane)

Bo obecnie palę z wyłączonym pid.

Owszem plusy są z pid, czysty piec, to chyba duża przewaga, jednak u mnie wyznacznikiem jest spalanie a przy dwustanie spada o kilka kg.

Mimo wielu już zabaw z ustawieniami pid strasznie skacze mi wykres, chodź z tym pewnie da się powalczyć, jednak duży spadek jest gdy załączy się pompa cwu i wtedy piec długo pracuje.

Gdzie na forum ktoś napisał że jemu spada temp o max 5stopni no mi ponad 12.

Moim minusem jest zimy powrót, instalacja będzie przerabiana w styczniu i wtedy znów może wrócę do pid zobaczę jak się zachowuje.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ok, wszystko wiadomo.

Tak a propos niskiej temperatury powrotu (u mnie 38 do 41 w zależności od zadanej na CO, przy zaworze 3D i włączonej pogodówce)), czy jeżeli podniosę temperaturę zadaną na CWU z 50 np. na 60 stopni, to temperatura powrotu mi wzrośnie ? Nie chcę na razie z tym kombinować, aby nie zakłócać parametrów, więc pytam teoretycznie. 

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem nie. U mnie temp powrotu wzrasta z chwilą załączenia się pompy cwu. Przy pracy w pid zauważyłem że piec stabilniej pracuje więc to pokazuje jak ważna jest temp powrotu a co za tym idzie moim zdaniem obniży się spalanie.

Też mam zawór 3d + załączona pogodówka. Obecnie zawór 40stopni a powrót coś koło 35.

Zamierzam zrobić krótki obieg przed 3d i możliwe że założę dodatkową pompę. Tak mi doradzono na forum. Jaki będzie tego efekt zobaczymy.

A ty jak palisz? pid? jakie masz ustawienia pracy?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Czy ty tak masz?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

A ty jak palisz? pid? jakie masz ustawienia pracy? 

Założyłem sobie, że będę palił z PID, bo skoro jest w sterowniku t należy go wykorzystać  :) 

Jako że obniżanie mocy pieca i korekty powietrza nic nie dawało (robiły się spieki blokujące palnik) zacząłem kombinować w "serwisie".

Aktualnie:

min/max podawania   4/10 sek.

min/max przerwa w pracy  40/85 sek.

min/max wentylator roboczy 20/50

min/max obroty wentylatora 100/300

Węgiel się wypala. spada do popielnika bez mojej pomocy i z niewielkimi spiekami (nie jest to pyłek). Jedynie to piec na krótko wchodzi w nadzór przy amplitudzie ok 8 st. Zjechałem z mocą pieca z 80% na 70% (po sugestii domario ​) i czekam na efekty z planem obniżenia mocy jeszcze o 10%

Opublikowano (edytowane)

Nie ruszaj mocy a obniż min podawanie z 4 do 3 i zobacz na następny dzień.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Założyłem sobie, że będę palił z PID, bo skoro jest w sterowniku t należy go wykorzystać  :)

Jako że obniżanie mocy pieca i korekty powietrza nic nie dawało (robiły się spieki blokujące palnik) zacząłem kombinować w "serwisie".

Aktualnie:

min/max podawania   4/10 sek.

min/max przerwa w pracy  40/85 sek.

min/max wentylator roboczy 20/50

min/max obroty wentylatora 100/300

Węgiel się wypala. spada do popielnika bez mojej pomocy i z niewielkimi spiekami (nie jest to pyłek). Jedynie to piec na krótko wchodzi w nadzór przy amplitudzie ok 8 st. Zjechałem z mocą pieca z 80% na 70% (po sugestii domario ​) i czekam na efekty z planem obniżenia mocy jeszcze o 10%

A jakie masz spalanie przy tych ustawieniach?

Opublikowano

Przy takich temperaturach jak teraz, to myślę (po obserwacji zasobnika) powinno mi spaść poniżej 20 kg/dobę 

Opublikowano

Nie ruszaj mocy a obniż min podawanie z 4 do 3 i zobacz na następny dzień.

Zmiana podawania w PID nic nie da bo sterownik i tak będzie sam naganiał. Obniżenie mocy to dobry kierunek.

Sprawdź i daj znać czy miałem rację.

Opublikowano

Tak się zastanawiam co by było gdyby ludzie nie mieli tego kodu serwisu ;)

Bo grzebanie w ustawieniach i owszem pomaga w opanowaniu pieca tzn piec jakoś tam pracuje,

ale na ile jest to praca sterownika i na ile jest ta oszczędność.

Bo jeśli już grzebiemy w ustawieniach to jak dla mnie jest to już prawie praca w dwustanie.

Na ile zmiana czasu podawania wpływa na pracę a może to czas min i max jest ważniejszy.

No i moc kotła myślę że też tu inaczej sterownik pracuje.

taki mnie myśli naszły

Opublikowano

Zmiana podawania w PID nic nie da bo sterownik i tak będzie sam naganiał. Obniżenie mocy to dobry kierunek.

Sprawdź i daj znać czy miałem rację.

Wydaje mi się, że zmiana czasu podawania w PID daje to, że owszem sam nagania, ale w zadanych mu granicach.

Co do obniżenia mocy, to tak jak napisałem zszedłem z 80% na 70% i niestety amplituda temperatury rozchwiała się jeszcze bardziej. przy braku odbioru ciepła z CWU (nie było mnie w domu). Na tę chwilę powróciłem z mocą do 80% ale zjechałem z korekcją powietrza do -10% i poczekam z efektem do rana. 

Opublikowano

Wydaje mi się, że zmiana czasu podawania w PID daje to, że owszem sam nagania, ale w zadanych mu granicach.

Co do obniżenia mocy, to tak jak napisałem zszedłem z 80% na 70% i niestety amplituda temperatury rozchwiała się jeszcze bardziej. przy braku odbioru ciepła z CWU (nie było mnie w domu). Na tę chwilę powróciłem z mocą do 80% ale zjechałem z korekcją powietrza do -10% i poczekam z efektem do rana. 

daj znać jakie efekty

Opublikowano

Ja w swoim defro wyrzuciłem sterownik techa i założyłem skzp2 problemy z kotłem ustąpiły ja zapomniałem o kotłowni.

A jaka różnica ?

Opublikowano

Ja w swoim defro wyrzuciłem sterownik techa i założyłem skzp2 problemy z kotłem ustąpiły ja zapomniałem o kotłowni.

Jaki model techa miałeś ?

Opublikowano (edytowane)

k1pv3 ja całkowicie nie mogłem ogarną stera jak nie zapadał si kopczyk i żar schodził nisko na slimak to palił jak smok

Edytowane przez audilhr