Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Napiszę krótko i jak to mówią na temat.Patent kolegi Tomka (serdeczne dzięki) umnie sprawdza się w 100 %,od kiedy założyłem drugi ruszt,z pełnego zasypu wyciągam 4-5 małe szufelki czystego, lekko spieczonego popiołu ,poprzednio było go więcej i bardziej zanieczyszczony niedopalonymi węgielkami. Kocioł pracuje stabilnie,z komina zero ,powtarzm zero dymu,(pomijam rozpalanie)a to o czymś świadczy.Utrzymuję temp. na kotle 60-65 st.z wykorzystaniem zaworu trojdrożnego,po spadku temp.ponżej 50st pompa się wyłącza i wszystko idzie na grawitacji. Przeglądając forum oglądam zdjęcia różnych kotłow ,to co widzę jest poprostu straszne, smoła , sadza i ogólny s*f, cieszę się jak dziecko, że umnie wygląda to o wiele lepiej, splanie porównując z poprzednimi kotłami jakie posiadałem i wiedzą mniejsze i najważniejsze- czyste. Pozdrawiam B)

Opublikowano

Ten twój przykład trochę nie trafiony, gdyż ciężko porównać palenie węglem do palenia słabej jakości drewnem. Idąc dalej tą drogą można zacząć porównywać czystość kotłowni węglowej z gazową z wiadomym rezultatem. Prawdopodobnie w twoim "najlepszym na świecie" B) kotle w ogóle by się nie udało ogrzać domu takim opałem B)

Opublikowano

Niema się co tak bulwersować. Komentarza do kotła nie było, pisaliśmy o zdjęciach i chyba przyznasz, że to co widać nie wygląda zbyt imponująco. Kiedyś też paliłem mokrym drewnem i nigdy takiego czegoś nie miałem. Każdy jest zadowolony z tego co ma i ja też jestem, do tego komin mam suchy i czysty bez wkładu z cegły.

Kiedyś ktoś napisał, (wiem nawet kto) że Viadrus to wytwornik smoły, to jak można opisać to co widać na zdjęciach? B)

Pozdrawiam

Opublikowano
Kiedyś ktoś napisał, (wiem nawet kto) że Viadrus to wytwornik smoły, to jak można opisać to co widać na zdjęciach? B)

"Prawdziwa Smołownia" przez duże S B) Zastanawiamy się nad współpracą z polską drogówką :)

Kiedyś też paliłem mokrym drewnem i nigdy takiego czegoś nie miałem.

Paliłeś mokrym drewnem w Viadrusie, czy jakimś innym kotle? Jeśli możesz to opisz sposób palenia, bo z tego co czytam to większość osób palących drewnem w dolniaku ma zasmołowaną komorę zasypową.

Niema się co tak bulwersować.

To nie było bulwersowanie się tylko zwrócenie uwagi, że w tym temacie rozmawiacie o kotle typowo węglowym (bez przeróbek), i porównywanie go z kotłem opalanym drewnem może wprowadzić kogoś pobieżnie czytającego w błąd, bo pomyśli - "ale w innych kotłach tej smoły można "naprodukować" podczas spalania węgla"

Pozdrawiam

Opublikowano
To nie było bulwersowanie się tylko zwrócenie uwagi, że w tym temacie rozmawiacie o kotle typowo węglowym (bez przeróbek), i porównywanie go z kotłem opalanym drewnem może wprowadzić kogoś pobieżnie czytającego w błąd, bo pomyśli - "ale w innych kotłach tej smoły można "naprodukować" podczas spalania węgla"

Ja bym się raczej zastanowił nad tym dlaczego tak jest, bo można rzeczywiście pomyśleć, że drewna nie da się spalać czysto i można by ludzi wprowadzić w błąd B)

Tak, kocioł Viadrus U24 jest kotłem węglowym, ale czy przypadkiem Kalvis nie jest przeznaczony głównie do spalania drewna?

Drewno spalałem w "górniaku" i wiem że to inna bajka, ale żeby smoła była w palenisku to coś tu jest nie tak.

Pozdrawiam

Opublikowano
Drewno spalałem w "górniaku" i wiem że to inna bajka, ale żeby smoła była w palenisku to coś tu jest nie tak.

Można dość łatwo to naprawić i powinno być jak ta lala, będzie pięknie spalać i drewno i węgiel a Viadrus już chyba drewna tak nie polubi B) Pozdrawiam.

Opublikowano
Można dość łatwo to naprawić i powinno być jak ta lala, będzie pięknie spalać i drewno i węgiel a Viadrus już chyba drewna tak nie polubi B) Pozdrawiam.

Chyba się mylisz, jak widać może polubić B)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.viadrusowych palaczy,sąsiad chodzi uśmiechnięty od ucha do ucha ,ponieważ znależliśmy przyczynę,niedomykająca się klapka w czopuchu i węgiel, był przyczyną nerwów i biadolenia.zasmołował ją, już na samym poczatku i tak zostawił ,domykał ją ,albo i nie, tak palił ,wyczyszczona i maszyna gwizda ,tylko maszynista był p...a,przydłby się ruszt ruchomy,ale to mały problem,watą ociepliliśmy czopuch i rurę do komina,efekt zniknęło nawet delikatne dymienie z komina,jestem pod wrażeniem i przyznam że, z odrobiną zazdrości

patrzę na kocioł. pozdrowienia.

Opublikowano

Ja nadal wojuje z moim kociołkiem.Udaje mi się podbić tem. do 80 stopni ale tylko wtedy gdy rozpale cały wsad,ale to nie najlepsze rozwiazanie.Jak na razie utrzymuje tem.60 stopni.

Mam prośbę do Janjan,chciałbym zamontować dodatkowy ruszt ale nie bardzo wiem jak to zrobić ,jak mógłbyś opisać jak to zrobiłeś.Gdzie taki dodatkowy ruszt kupić i jak go zamocować nad tym rusztem który jest .

Opublikowano
Mam prośbę do Janjan,chciałbym zamontować dodatkowy ruszt ale nie bardzo wiem jak to zrobić ,jak mógłbyś opisać jak to zrobiłeś.Gdzie taki dodatkowy ruszt kupić i jak go zamocować nad tym rusztem który jest .

Ja również przyłączam się do prośby :)

Opublikowano

Witam.

Jan, nie widzę żadnych przeciwwskazań abyś to Ty opisał kolegom jak to zrobić. Ja już to zrobiłem w poście powyżej, przecież to proste jak budowa cepa :)

Pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Witam

Panowie, kupcie zwykłe ruszta żeliwne w sklepie z artykułami żelaznymi. Ruszta z jednej strony są płaskie a z drugiej stożkowe, kładziemy płaską stroną do góry, wyglądają jak w linku, szukać ruszt tabliczkowy http://www.google.pl/url?sa=t&source=w...bHwyDe6oRMWa1ow. Należy kupić pod wymiar(mniej więcej), aby nie ciąć za dużo z długości, ja mam lekko przycięte pod odpowiednim kątem, tak aby weszły. Do kotła 25KW trzeba kupić 2 szt, jedne trzeba przyciąć z szerokości na wymiar paleniska. Nie kłaść bezpośrednio na oryginalnym ruszcie tylko centymetr nad nim, ja mam położone na takich metalowych klockach, można położyć na pręcie wszystko jedno, jest wtedy dostęp pomiędzy nimi, można prętem przejechać w razie potrzeby i nie wychładza się ruszt. Ważne! połóżcie je tak jak leżą oryginalne, nie w poprzek!

Jak coś jeszcze nie rozumiecie to pytajcie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja nadal wojuje z moim kociołkiem.Udaje mi się podbić tem. do 80 stopni ale tylko wtedy gdy rozpale cały wsad,ale to nie najlepsze rozwiazanie.Jak na razie utrzymuje tem.60 stopni.

Witam użytkowników Viadrusa u24 ostatnio tylko czytałem posty kolegów i w końcu spaliłem zapas koszmarnej jakości węgla jaki miałem w zapasie i w znalazłem lokalny skład węgla w okolicy jest to nasz krajowy węgiel z kopalni Ziemowit /cena aktualna730za tonę z przywozem/zmieszałem dwa asortymenty grubszy groszek plus orzech granulacji jak w instrukcji producenta.Od zmiany opału od razu wzrosła temperatura czopucha z około 70-80 do 100-120 ponadto jest mniej popiolu i 'kamieni'imitujących wegiel które blokowaly proces palenia ilość popiołu- trochę spieków spadła o 3/4.Co prawda trochę za bardzo mam zasmołowaną komorę zasypowa lecz to z powodu za niskiej temp na piecu około 50 stopni i aktualnie mokrego opału.Od początku użytkowania kotła miałem mały kłopot z blokujacą się klapą krótkiego obiegu a konkretnie po rozpaleniu -nagrzaniu zacinała się i był kłopot z jej zamknięciem początkowo pomagałem sobie kombinerkami -dżwignia przeslony a obecnie dorobiłem drugą dżwignie polączoną bezpośrednio z prętem co jest połączony z oryginalną dżwignią przesłony i po nagrzaniu można swobodnie i lekko ja uzywać.Wracam do posta Tadeusza może faktycznie masz za duży ciąg kominowy ,zły opal poniewaz ja także potwierdzam to co w poście powyżej napisał p jamaju o ciągu lub być może klapa przeslony nie zamyka się do końca ja bez problemu osiągnąłem -do oczyszczenia komory załadunkowej 90 stopni w niecałą godzinę-nie spieszyłem się.Temperaturę ruru spalin mierzę przu pomocy miernika elektrycznego z funkcją pomiaru temperatury /czujka/przymocowana uszczelniaczem a miernik ustawiony jest na stale z funkcją pomiaru +dodatkowy włącznik to po to aby nie kręcić ciągle wyborem ustawień włącznika a koszt tego miernika to 20 zł.Jak zdobędę odpowiedni ruszt żeliwny to sprubuję patentu ponieważ wygląda to dość obiecująco .

Opublikowano

ja mam odwrotnie, pręty drut żebrowany 12 jeden lezy przy czy pod (jak kto woli) palnikami drugi po przeciwnej stronie palników a na nich wspiera się 1cały i docięta 1/3 dodatkowego rusztu,lepiej czyścić miedzy rusztami,od sttrony drzwiczek wystarczy przejechac cienkim drutem.

Opublikowano

Witam w moim przypadku ruszt jest j-dno częsciowy z obu stron około 1.5 cm luzu to na wszelki wypadek gdyby żeliwo się nieco rozszerzyło-wolę na zimne dmuchać a całośc podniesiona około 2 cm i opiera się na odciętych z rusztu za długich końcach.Wrażenia jak na razie to- rusztem mogę poruszać haczykiem od i do siebie dzięki czemu mam namiastkę ruchomego i popiół szybciej opada i po drugie obecnie w popielniku mam sam popiół a wcześniej to było trochę niedopalonego węgla ,który nie ma potrzeby wybierać ,obecnie można na tym ruszcie palić nawet drobniejszym sortem węgla i to moje wrażenie czas spalania się nieco wydłużył przy lekkim spadku temp na piecu byc może z powodu mniejszej ilości pow.dopływającego do pieca-tak to sobie tłumaczę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Was,

Mam pytanie odnośnie viadrusa U24. Mam nowy dom ściany 30 cm ceramika + 12 cm styropianu. Powierzchnia ogrzewana 140 m2. Zapotrzebowanie na cieło zgodnie z projektem technicznym wynosi 8,5 kW. Zapotrzebowanie na ogrzanie CWU dla zbiornika 200 litrów projektant przewidział 8 kw. Nie przewiduję ogrzewania podłogowego, wyłącznie grzejniki. Zastanawiałem się nad piecem żeliwnym z uwagi na jego trwałość. Chcę opalać węglem. Czy viadrus u24 o mocy 18 kw nie będzie jedank zbyt duży? Chcę piec dolnego spalania opalany węglem i zastanawiam się czy nie wystarczy mi piec o mocy 12-14 kw. Nie chciałbym przewymiarować instalacji.

Proszę Was o poradę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.