techmen Opublikowano 5 Października 2017 #1 Opublikowano 5 Października 2017 Witam. Podejmuję się rozbudowy centralnego ogrzewania o bufor ciepła o pojemności 500L. Do tej pory kocioł grzeje bezpośrednio przez co dochodzi do częstego przegrzania lub kiszenia opału co skutkuje zatykaniem komina. Kocioł 18-20kW Załączam schemat poglądowy, na którym zasilanie z kotła i na kaloryfery ma jedno wejscie/wyjscie, coś takiego będzie działało poprawnie czy dospawać króciec? Pompy są w dobrych miejscach? Pracować to ma w obiegu zamkniętym. Powierzchnia do ogrzania ok.130m2 + od 6 do 18 sklep ok. 70m2
sambor Opublikowano 5 Października 2017 #2 Opublikowano 5 Października 2017 Schemat zły,k a zasobnik 500l do takiego kotła to torchę mało
techmen Opublikowano 5 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2017 Na razie jest to max jaki mogę wstawić. Rozumiem, że zasilanie bufora i grzejników nie może być na jednym króćcu, więc przedstawiam kolejny schemat.
odpowietrznik Opublikowano 6 Października 2017 #4 Opublikowano 6 Października 2017 Zła lokalizacja pompy po stronie instalacji.Przy kotle zasypowym VTC nie musi być aż 60st.Jezeli chodzi o pojemność bufora przyjmuje się min.50l na 1kW mocy kotła czyli powinien być x2
papasmurfek Opublikowano 6 Października 2017 #5 Opublikowano 6 Października 2017 Bufor możesz zasilić grawitacyjnie z kotła. Na grzejniki lepiej założyć głowice termostatyczne.
techmen Opublikowano 6 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 6 Października 2017 Właśnie co do miejsc pomp to nie byłem przekonany. Papasmurfek jak założę głowice termostatyczne wtedy wywalam 3d i maxymalna temperatura idzie na wymienniki? Nie zwiększy to wtedy strat na przesyle? Pozdrawiam
sambor Opublikowano 6 Października 2017 #7 Opublikowano 6 Października 2017 Zwiększy straty w przesyle i dlatego : 3D+ pompa + głowice na grzejnikach.
techmen Opublikowano 7 Października 2017 Autor #8 Opublikowano 7 Października 2017 Witam ponownie. Załączam przekrój bufora. Wężownicy na razie nie wykorzystam. U góry dwa króćce najwyżej położony zasilanie wymienników, a poniżej zasilanie z kotła, niestety na dnie mamy tylko jeden więc trzeba będzie dospawać, czy macie może inne mniej inwazyjne rozwiązanie? Zastanawiam się czy otworów wężownicy nie wykorzystać na termometry, jest taka możliwość?
papasmurfek Opublikowano 8 Października 2017 #9 Opublikowano 8 Października 2017 Zwiększy straty w przesylePrzepraszam ale gdzie ta kotłownia miała by być. Bo jeśli w bryle budynku to jaki przesył i jakie straty wtedy występują? Ps. Koncepcja z 3d mimo wszystko słuszna.
sambor Opublikowano 8 Października 2017 #10 Opublikowano 8 Października 2017 Bo jeśli w bryle budynku to jaki przesył i jakie straty wtedy występują? Jak zawsze papcio klepie i nie wie o czym . Przecież jak masz grzejniki przykładowo policzone na 60C pracy a dostają tylko 55C to nie ma straty? A różnica między kotłownią a grzejnikiem rozpełzła się np w piwnicy. Wiem, że to mało ale to w sumie strata , gdyż aby dogrzać to pomieszczenie to trzeba podnieść temp na kotle, albo przewymiarować grzejniki, albo dobrze zaizolować rury - aby zminimalizować te spadki temp wody na zasilaniu. Niby ciepło zostanie w bryle, ale nie tam gdzie trzeba. A spadek temp na przesyle jest tym większy im większa jest różnica między przesyłaną wodą a otoczeniem. O tym wie każdy uczeń kończący szkołę podstawową.
piotrkierys Opublikowano 13 Października 2017 #11 Opublikowano 13 Października 2017 Witam koledzy podpne sie pod tema . Jestem w trakcie modernizacji i budowy nowej kotlowni C.O. Do ogrzania stare budownictwo 200m2 bez podłogowki instalacja nowa miedz i grzejniki stalowe ,kociol jaki posiadam to samorubka 24kW . I tu moje pyta czy przy takiej mojej instalacji oplaca sie instalować bufor 1000l ,gdzie umnie w domu jak juz przychodza mrozy to pali sie 24godziny na dobe bez wygłaszania tylko ze w kotle to bardziej sie kisi przy małych mrozach . A taka pora jak teraz +5 stopni to tez jest nie za wesolo pale drewnem przepalam wieczorem i musze przymykac kociol zeby woda sie nie zagotowala A w przyszlosci planuje zmienić kociol na kociol z podajnikiem pellet lub ekogroszek Prosze o rade Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
techmen Opublikowano 15 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 15 Października 2017 Bufor (500l) wstawiam głownie po to, aby regulować temperaturę, przy tych temperaturach zewnętrznych przegrzewam dom, ostro kisze opał albo wrzucam po polanku co chwilę.. Wiem że za dużo ciepła w nim nie zmagazynuję. W planach jest drugi 500l ale to może na przyszły sezon grzewczy. Im większy bufor tym więcej będziesz miał czasu do ponownego palenia to już od ciebie zależy, a co do mocy kotła to kolega wcześniej pisał minimum 50l na 1kw pieca(24x50), u mnie też będzie za mały. Kotły na pellet dobrze się reguluje tam bufor z tego co wiem nie jest tak przydatny jak w zasypowych. Bufor może jutro skończymy montować do centralnego i zobaczymy jak się będzie sprawdzać. A co do regulowania temp. w domu to będzie sterownik pokojowy podłączony do pompy.
techmen Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 3 Listopada 2017 Mam pytanie, jak mogę zautomatyzowac mieszacz 3d firmy womix tak aby sam regulował temperaturę zasilania? Wiem, że jest siłownik z regulacją temperatury ale jego koszt to 740zl, jest jakiś chociaż trochę tańszy sposób?
sambor Opublikowano 3 Listopada 2017 #14 Opublikowano 3 Listopada 2017 Siłownik ze sterownikiem to podstawa automatyki i nic nie wymyślisz.
techmen Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 3 Listopada 2017 Za około 500 można dostać także już lepiej. A możesz polecić sterownik z siłownikiem konkretnej marki czy to raczej bez znaczenia co wezmę?
henryk1953 Opublikowano 3 Listopada 2017 #16 Opublikowano 3 Listopada 2017 Kolego techmen - Dokładasz do instalacji zamkniętej 500l wody - a co z naczyniem wyrównawczym przeponowym?- na schemacie go nie ma. Pytam z ciekawości ,bo to ważny element bezpiecznej instalacji- oczywiście prawidłowo dobrany.
techmen Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 3 Listopada 2017 Oczywiscie jest, 50l. Układ już działa. Szukam jeszcze sterownika i siłownika do 3d bo uciążliwe jest ciągłe bieganie i ustawianie temperatury zasilania
shogunzlasa Opublikowano 3 Listopada 2017 #18 Opublikowano 3 Listopada 2017 Sam bufor to 25 litrów do tego naczynia (nie wiem czy uwzględnione).
techmen Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #19 Opublikowano 3 Listopada 2017 wracając do tematu sterowania zaworem 3d, znalazłem np taki zestaw http://allegro.pl/sterownik-zaworu-st-431-n-tech-silownik-zaworu-i7025733103.html Mój zawór to womix 3d 1'. Taki siłownik będzie pasował?
sambor Opublikowano 3 Listopada 2017 #20 Opublikowano 3 Listopada 2017 W tym zestawie jest siłownik do zaworu ESBE a ty masz womixa, więc się nie nada. Zapytaj sprzedawcę o zestaw z siłownikiem do womixa, tech też takie miał.
odpowietrznik Opublikowano 4 Listopada 2017 #21 Opublikowano 4 Listopada 2017 To kwestia adaptera.Taki plasticzek łączący zwór z siłownikiem.Niektórzy producenci mają w ofercie adaptery umożliwiające zamontowanie ich siłownika na zaworze innej firmy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.