instalator777 Opublikowano 1 Września 2017 #1 Opublikowano 1 Września 2017 witam.w zwiazku z tym ze planuje zainwestowac w instalacje centralnego ogrzewania bardzo prosze o pomoc każdego kto ma wiedze i ochote mi pomoc w kwestii kilku nurtujacych mnie pytan...chodzi mi o to by nie przeplacic wykonujac instalacje...i o to by wybrac najekonomiczniejszy system spalania...troszke poczytalem...i moj wybor padl na system : piec +bufor (1000l) +bojler 300l...do tego podlogowka parter i pietromam dom 80m parter plus 60m pietro...i teraz kilka rzeczy o ktore chce zapytac1.czy prawda jest to ze przy zainstalowanym buforze lepiej miec obie kondygnacje w podlogowce bo kaloryfery na pietrze duzo szybciej obnizalyby temperature bufora?2.jaki piec bedzie najlepszy do szybkiego ogrzewania bufora?duzo ludzi poleca "dolniaka" ale czytalem gdzies ze on raczej wolno spala wlozony opal i zastanawiam sie nad tym czy zwykly gorniak nie bedzie szybciej go dogrzewal...bede palil raczej drewnem...moze tez weglem...3.jak dlugo musi "palic sie " piec powiedzmy 15kw zeby nagrzac bufor 1000l do optymalnej temperatury czyli jak mniemam 90 stopni?4.czy dolniak + bufor 1000l + bojler + reszta instalacji(parter i pietro w podlogowce) bedzie w zblizonej cenie do piec z podajnikiem na ekogroszek i rusztem wodnym do spalania drewna + bojler + reszta instalacji(parter i pietro w podlogowce)5.czy zuzycie pradu przy dolniaku i buforze bedzie duzo roznilo sie w porownaniu do pieca z podajnikiem na ekogroszek i drewno?6.czy ktos orientuje sie gdzie mozna znalezc spis elementow potrzebnych do zlozenia calej instalacji...chodzi mi o cos w stylu..pompa(taka i taka...reduktor (taki i taki) i tak dalejz gory serdecznie dziekuje za pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na powyzsze pytania...
sambor Opublikowano 1 Września 2017 #2 Opublikowano 1 Września 2017 Ad 1-5 nie ma jednoznacznej odpowiedzi Ad 6 tak tego nie da rady zrobić Powinien być projekt w którym będzie też dobór elementów
Juzef Opublikowano 1 Września 2017 #3 Opublikowano 1 Września 2017 1.czy prawda jest to ze przy zainstalowanym buforze lepiej miec obie kondygnacje w podlogowce bo kaloryfery na pietrze duzo szybciej obnizalyby temperature bufora? Dla grzejników 35st.C w buforze to już nie jest użyteczna temperatura. Dla podłogówki – owszem. Im niższej temperatury wody potrzebujesz, tym więcej ciepła jesteś w stanie z danej pojemności bufora wydobyć. 2.jaki piec bedzie najlepszy do szybkiego ogrzewania bufora?duzo ludzi poleca "dolniaka" ale czytalem gdzies ze on raczej wolno spala wlozony opal i zastanawiam sie nad tym czy zwykly gorniak nie bedzie szybciej go dogrzewal...bede palil raczej drewnem...moze tez weglem... Im wyższą moc weźmiesz, tym szybciej zagrzejesz. Dolniak i górniak o takiej samej mocy grzeją tak samo – tylko od operatora zależy jak szybko kocioł rozpali i wkręci go na pełne obroty. 3.jak dlugo musi "palic sie " piec powiedzmy 15kw zeby nagrzac bufor 1000l do optymalnej temperatury czyli jak mniemam 90 stopni? Podgrzanie 1000l wody od 30st. do 90st. to jest ok. 60kWh. Kocioł o mocy 15kW w godzinę produkuje 15kWh, więc – cztery godziny pracy na pełnej mocy. 4.czy dolniak + bufor 1000l + bojler + reszta instalacji(parter i pietro w podlogowce) bedzie w zblizonej cenie do piec z podajnikiem na ekogroszek i rusztem wodnym do spalania drewna + bojler + reszta instalacji(parter i pietro w podlogowce) Zależy za ile dostaniesz poszczególne elementy jednego i drugiego układu. Od rusztu wodnego w kotle podajnikowym to się w każdym razie trzymaj z daleka. 5.czy zuzycie pradu przy dolniaku i buforze bedzie duzo roznilo sie w porownaniu do pieca z podajnikiem na ekogroszek i drewno? Dolniak nic sam nie zużywa. Do bufora dochodzi najwyżej jedna ekstra pompa. Podajnik na pewno weźmie więcej, ale to też nie są ilości, które by na rachunku w oczy kłuły.
papasmurfek Opublikowano 2 Września 2017 #4 Opublikowano 2 Września 2017 http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15324-pomo%C5%BCecie-dob%C3%B3r-kot%C5%82a-pod-bufor/
instalator777 Opublikowano 8 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 8 Września 2017 chyba jednak zrezygnuje z podlogowki na pietrze i zastapie ja kaloryferami...w takim przypadku obawiam sie ze beda one szybciej wystudzaly bufor...czy mozna zrobic tak instalacje by piec nagrzewal podlogowke i kaloryfery w pierwszej kolejnosci a dopiero pozniej grzal bufor??i druga sprawa...odnosnie sezonu letniego i przepalania na ciepla wode..czy mozna w dolniaku wrzucic 3-4 kawalki drewna i palic tym by ogrzac wylacznie bojler (mam na mysli to by piec ogrzewal wylacznie bojler...)??
Bolczaczko Opublikowano 8 Września 2017 #6 Opublikowano 8 Września 2017 Można przewymiarować grzejniki, oczywiście w granicach estetyki :)
odpowietrznik Opublikowano 8 Września 2017 #7 Opublikowano 8 Września 2017 chyba jednak zrezygnuje z podlogowki na pietrze i zastapie ja kaloryferami...w takim przypadku obawiam sie ze beda one szybciej wystudzaly bufor...czy mozna zrobic tak instalacje by piec nagrzewal podlogowke i kaloryfery w pierwszej kolejnosci a dopiero pozniej grzal bufor??i druga sprawa...odnosnie sezonu letniego i przepalania na ciepla wode..czy mozna w dolniaku wrzucic 3-4 kawalki drewna i palic tym by ogrzac wylacznie bojler (mam na mysli to by piec ogrzewal wylacznie bojler...)?? Zamontować bojler przed buforem,odciąć bufor zaworami na sezon letni i wtedy kocioł będzie grzał tylko bojler innymi słowy nie grzać bojlera z bufora
instalator777 Opublikowano 8 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 8 Września 2017 Można przewymiarować grzejniki, oczywiście w granicach estetyki :) ale mi chodzi o to by "zagrzac dom" przez te 4,5 godzin kiedy w dolniaku mocno by sie palilo..a pozniej korzystac z bufora by juz tylko dogrzewal podlogowke i kaloryfery...tylko niw wiem czy tak mozna zrobic...
sambor Opublikowano 8 Września 2017 #9 Opublikowano 8 Września 2017 To normalna praca dla instalacji z buforem Nic innego nie wymyślisz
Bolczaczko Opublikowano 9 Września 2017 #10 Opublikowano 9 Września 2017 Sa schematy podłączenia buforu jako "magazyn nadwyżek ciepła". Gdzie omijany na początku jest bufor
sambor Opublikowano 9 Września 2017 #11 Opublikowano 9 Września 2017 Ale to się nie sprawdza, jak ktoś chce grzać bez bufora to robi się obejście zamykane ręcznie. Zarówno na CW jak i na CO.
instalator777 Opublikowano 10 Września 2017 Autor #12 Opublikowano 10 Września 2017 bardzo prosze o pomoc kolegow ktorzy maja wiedze...szukam schematu polaczenia instalacji centralnego ogrzewania doloniak + bojler + bufor + 2 x podlogowka gdzie 1.bojler jest podlaczony do pieca przed buforem (tak zeby latem nie podgrzewac calego bufora a tylko wrzucic kilka drewienek do pieca z dolna komora spalania i podgrzac wylacznie bojler) 2.ciepla woda z pieca plynie rownoczesnie na podlogowke i na bufor (i w momencie gdy w pomieszczeniach zostanie osiagnieta ustawiona temperatura automatycznie zostaje zatrzymany przeplyw wody na podlogowke a piec daje cieplo tylko na bufor prosze tez kazdego forumowicza ktory jest w temacie zeby wypowiedzial sie na temat minusow takiego rozwiazania...z gory dziekuje i pozdrawiam
Bolczaczko Opublikowano 10 Września 2017 #13 Opublikowano 10 Września 2017 Jeżeli boisz się że grzejąc przez bufor będzie to dużo dłużej trwać, to bez podstawnie. ( chodzi o CO )Wejście do buforu i wyjście na np. Podłogówkę dajesz na górze zbiornika.
papasmurfek Opublikowano 10 Września 2017 #14 Opublikowano 10 Września 2017 2.ciepla woda z pieca plynie rownoczesnie na podlogowke i na bufor (i w momencie gdy w pomieszczeniach zostanie osiagnieta ustawiona temperatura automatycznie zostaje zatrzymany przeplyw wody na podlogowke a piec daje cieplo tylko na bufor Jest do do zrobienia, aczkolwiek bardzo komplikuje to instalację. 1.bojler jest podlaczony do pieca przed buforem (tak zeby latem nie podgrzewac calego bufora a tylko wrzucic kilka drewienek do pieca z dolna komora spalania i podgrzac wylacznie bojler) Nie prościej grzać bufor i CW podgrzewać przepływowo przez weżownicę? Odpada koszt zasobnika CWU. Załadujesz kocioł raz, naładujesz zbiornik, i zajrzysz z powrotem za dwa trzy dni, albo i dłużej w zależności od wielkości bufora i zapotrzebowania. Jeżeli boisz się że grzejąc przez bufor będzie to dużo dłużej trwać, to bez podstawnie. ( chodzi o CO )Wejście do buforu i wyjście na np. Podłogówkę dajesz na górze zbiornika. Jak byś przeczytał podane przeze mnie źródła to wiedział byś że tak jest. ale mi chodzi o to by "zagrzac dom" przez te 4,5 godzin kiedy w dolniaku mocno by sie palilo..a pozniej korzystac z bufora by juz tylko dogrzewal podlogowke i kaloryfery...tylko niw wiem czy tak mozna zrobic... Można i tak, tylko to komplikuje układ i nie mało kosztuje. Po co się pchać w koszta jak można prościej i taniej. Lepiej te pieniądze zainwestować w większy zbiornik buforowy. chyba jednak zrezygnuje z podlogowki na pietrze i zastapie ja kaloryferami. Ja bym nie rezygnował. OP "pozwala lepiej wykorzystać" ciepło zgromadzone w buforze.
instalator777 Opublikowano 2 Października 2017 Autor #15 Opublikowano 2 Października 2017 znalazlem ciekawy film o piecu z dolna komora spalania...a takze efektywnosci bufora...https://www.youtube.com/watch?v=etg0GhA7uxsprosze znawcow o skomentowanie tresci filmu...bo z tego co mowi autor to wydajnosc bufora nie jest tak rewelacyjna...
krisgie Opublikowano 2 Października 2017 #16 Opublikowano 2 Października 2017 Ja znawcą tematu nie jestem ale jak długo bufor trzyma zależy od jego pojemnosci, nagrzania, izolacji oraz od zapotrzebowania budynku. Ten bufor z filmu na duży nie wygląda, ma pewnie kilkaset litrów (500-800?) to za długo nie potrzyma. Bufor się nie wstawia tylko dobiera w zależności od funkcji jaką ma pełnić. Jeśli bufor miałby stanowić magazyn ciepła dla zasypowca to powinien być odpowiednio większy by można było raz na dobę przepalic. Jeśli miałby pełnić funkcje stabilizacji pracy kotła to może być mniejszy, np. jeśli ktoś ma za mały kocioł to bufor wspomoze kocioł w bardzo mroźną noc gdy kocioł może klęknąć. A dla peleciaka (zbyt dużego) może stanowić rozwiązanie pozwalające pracować na pełnej mocy i z wysoką sprawnością przez jakiś czas co pozwoli na rozpalanie i wygaszanie kotła kilka razy na dobę i oszczędności na opale. Wszystko jest do policzenia w zależności od zastosowania.
tomtomek Opublikowano 5 Października 2017 #17 Opublikowano 5 Października 2017 bardzo prosze o pomoc kolegow ktorzy maja wiedze...szukam schematu polaczenia instalacji centralnego ogrzewania doloniak + bojler + bufor + 2 x podlogowka gdzie 1.bojler jest podlaczony do pieca przed buforem (tak zeby latem nie podgrzewac calego bufora a tylko wrzucic kilka drewienek do pieca z dolna komora spalania i podgrzac wylacznie bojler) 2.ciepla woda z pieca plynie rownoczesnie na podlogowke i na bufor (i w momencie gdy w pomieszczeniach zostanie osiagnieta ustawiona temperatura automatycznie zostaje zatrzymany przeplyw wody na podlogowke a piec daje cieplo tylko na bufor prosze tez kazdego forumowicza ktory jest w temacie zeby wypowiedzial sie na temat minusow takiego rozwiazania...z gory dziekuje i pozdrawiam Może Ci to w czymś pomoże: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-m%C3%B3j-bufor-wykonanie-i-koszty/ Co do grzania cwu bufor + bojler, to u mnie się nie sprawdziło - taniej wychodzi mnie grzanie cwu prądem. Co do robienia osobnego obejścia bufora (kocioł - instalacja) to nie ma to sensu. gorącą wodę na co i cwu uzyskujesz z bufora już po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach od rozpalenia. Nie jest to ekonomiczne, ale można spalić tylko trochę węgla nie grzać całego bufora - na instalacje jest taka sama ciepła woda bez względu, czy zagrzejesz cały, czy 1/4 bufora
rafwla Opublikowano 9 Października 2017 #18 Opublikowano 9 Października 2017 Opiszę moją sytuację. Bufor 1000 l. , zbiornik c.w.u. 140 l. z wężownicą, kocioł HG z palnikiem na pellet, zrębka i owies podłączony przez laddomat z wkładką 83 s.C. Bufor ocieplony z boków 35 cm perelitu, u góry ponad 40, podłączony do instalacji przez zawór 4d regulowany ze sterownika kotła, sterownik Techa 850 zPID. Po nagrzaniu do 90 s. całego bufora, na górze jest zawsze trochę więcej, chyba że nie wyłączy się laddomatu to temperatury się wyrównają (termostat bimetaliczy się nie sprawdza bo za dużą ma histereze, muszę wymienić na elektroniczny) ciepłej wody wystarcza na 6 dni, 2/3 osoby. Możę można i na cztery ale pompa ładująca zasobnik była na stawiona na 4 W mocy i mama zdecydowała o paleniu. Ja nie miałem czasu na takie próby. Załadowałi do już na 110 s.C bo zapomnieli o włączonym palniku, ale w naczyniu wyrównawczym nie pozostało nic. Jak są jakieś pytania to proszę.
gryesiek1209 Opublikowano 24 Października 2017 #19 Opublikowano 24 Października 2017 A co sądzicie o "zbiorniku w zbiorniku" ? Chodzi o zbiornik 1000L w tym 200l c.w.u. grzane poprzez wodę dookoła c.w.u. Wiecie może jak się to sprawdza ? Kocioł HG 20 kW
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.