Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wymieniał w kotle z podajnikiem tłokowym sterownik zwykły np. St-77 na sterownik PID np. Perfekt T, albo Ognik Plus? Jeśli tak to proszę o opinię i spostrzeżenia w szczególności co do ilości sadzy produkowanej przez kocioł.

Sam posiadam Stalmarka 17kW. Jestem z niego raczej zadowolony, pali w zasadzie wszystko, pali mało i bezawaryjnie, ale denerwuje mnie ta ilość sadzy w wymienniku. Zauważyłem że najbardziej dymi po przejściu w stan nadzoru (po wyłączeniu dmuchawy), kiedy to spalanie świeżej dawki paliwa odbywa się w zasadzie bez dostępu powietrza. Gdyby dmuchawa się nie wyłączała, tak jak to ma miejsce w sterowaniu PID to może sadzy byłoby mniej. Z drugiej jednak strony nie wyłączający się nadmuch musi być mały a więc dostarcza do paleniska mało powietrza co może skutkować kopcącym płomieniem i sadzą. Sam nie wiem czy warto inwestować w nowy sterownik.

Pozdrawiam i proszę o opinię.

Opublikowano

inteligencja sterownika PID w zakresie sterowania tych kotłow na dzien dzisiejszy jest tępa albo slepa i jakbys nie ustawiał to kociołek spali ok 10% wiecej paliwa od zwykłego sterownika

mam bardzo przykre doswiadcznia w tymi sterownikami zwłaszcza przy zmianach temp zewnetrzych albo przy duzch poborach mocy (właczenie zasobnika) zkolei przy stabilnym obciazeniu cieplnym układu dmuchawa przacuje cały czas i jedyne co grzeje to komin ,nawet jak ustawi sie histereze 1 st ,wiec jak dla mnie to ustaw ten sterownik co masz i po tygodniu zapomnisz o kotle ,bedziesztylko sypał i wybierał

Opublikowano

Sterownik PID płynnie steruje siłą nadmuchu i czasem podawania paliwa od 1 do 100%, zwykły działa na zasadzie załącz/wyłącz zawsze na 100%, czy jak kto woli na ustawioną wielkość.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zgadza się. Ale PI to nie jest "zwykły". W przypadku sterowania kotłem sterownik PID = PI. Kocioł jest bowiem obiektem wolnozmiennym i dlatego stała przy członie różniczkowym i tak jest równa 0.

• 8 lat później...
Opublikowano

Witam,

ja kiedyś miałem tłokowca i sterowł nim iryd pid z czujnikiem spalin. Przy tłoku masz sporą dawkę paliwa, ale iryd dawał radę. Szczególnie dopalanie przy dawce paliwa.

Ja byłem zadowolony.