maracz Opublikowano 23 Czerwca 2018 #626 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Na poniższym rysunku nabazgrałem rzut boczny palnika i kawałek komory tuż za nim. Wszystkie podane wymiary są takie jakie planuję zrobić. Szerokość palnika będzie miała 17cm z możliwością poszerzenia go do 20cm. Powietrze wtórne (PW) będzie podawane z wydzielonej części popielnika. Jakby ktoś zechciał rzucić okiem i zgłosić jakieś uwagi będę bardzo rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Czerwca 2018 #627 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Mam coś podobnego ale bez lewej, dolnej półki co ona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 23 Czerwca 2018 #628 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 To taka moja radosna twórczość, tak sobie ubrdałem że ta półka nad klinem wymusi w jakimś tam stopniu ruch przeciwprądowy powietrza w stosunku do płomienia i jednocześnie ułatwi zmieszanie z gazami. Jeszcze dodam że komora za palnikiem będzie miała 23cm szerokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Czerwca 2018 #629 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Ta lewa półka będzie wprost blokowała dopływ PW Ta komora powinna mieć szerokość palnika ale to możesz regulować paskami szamotu 3cm wstawionymo pionowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 23 Czerwca 2018 #630 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Ok. Przyjmuję do wiadomości. Może ktoś coś jeszcze podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 24 Czerwca 2018 #631 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Ta lewa półka może zostać tylko nie musi aż tyle wystawać ,może coś tam ograniczy wlot PW jak pisze sambor ,ale za to będzie ograniczać nadmierne za popielenie tego otworu szczególnie przy czyszczeniu kotła i zgarnianiu z górnej półki osadów spadnie to prosto do otworu PW i go zasypie .Jak robi się drugi popielnik na PW to trzeba pamiętać że musi to być tak wykonane żeby była możliwość czyszczenia popiołu który tam wpadnie przez otwór PW.Na zdjęciu miałem PW zrobione właśnie z taką małą półka od góry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drewniak Opublikowano 24 Czerwca 2018 #632 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 21 godzin temu, maracz napisał: Na poniższym rysunku nabazgrałem rzut boczny palnika i kawałek komory tuż za nim. Wszystkie podane wymiary są takie jakie planuję zrobić. Szerokość palnika będzie miała 17cm z możliwością poszerzenia go do 20cm. Powietrze wtórne (PW) będzie podawane z wydzielonej części popielnika. Jakby ktoś zechciał rzucić okiem i zgłosić jakieś uwagi będę bardzo rad. Wg mnie to pw lepiej podać w najwęższym miejscu, tam gdzie jest 3 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 24 Czerwca 2018 #633 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 A jakbym tak to zrobił: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2018 #634 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Jak masz podawanie wentylatorem PW to może tak być, inaczej PW nie będzie podawane prawidłowo. Popatrz jak są zbudowane wszelakiego rodzaju rozpylacze działające na podciśnieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 24 Czerwca 2018 #635 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Mam świadomość że na naturalnym ciągu przy takich "wydumkach" nie popaliłbym za wiele w kotle, na szczęście korzystam z wentylatora wyciągowego. Warto jeszcze lekko przełamać ten ostry kant w górnej krawędzi palnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2018 #636 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Wyciąg wyciągnie gdzie ma łatwiej czyli raczej z paleniska a nie PW Zrób to będziesz widział jak to działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 24 Czerwca 2018 #637 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Całą konstrukcję będę chciał zrobić tak żeby łatwo było wymieniać szamotki, tak więc najpierw potestuję wersję z daszkami a jak coś będzie nie tak ze spalaniem to wymienię na gładkie i będę miał porównanie. Mam jeszcze pytanie odnośnie wielkości otworu PW dla palnika 17cmx3cm(wylot) czy można to jakoś z grubsza obliczyć? Ja myślałem zrobić ten otwór tak jak na rysunku, czyli za klinem szerokość 17cmx1,5cm oczywiście będzie jeszcze jakaś klapka w popielniku do sterowania ilością powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2018 #638 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 U mnie na 1 palnik o podobnym rozmiarze przypadają na PW 2 otwory fi18 mm Mam w kotle 2 takie palniki obok siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 1 Lipca 2018 #639 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Czas przeróbki coraz bliższy stąd kolejne pytanie, otóż najbliższe otoczenie palnika do wysokości 23cm będzie z szamotu, w wyższych partiach komory dopalania chciałem zastosować albo wermikulit albo jakieś płyty ceramiczne z tym że jak widzę że taka płyta ceramiczna ma 300 kg/m3 to od razu nasuwa mi się myśl że to "papier" jest. Miał ktoś do czynienia z takimi płytami i podzielił się wrażeniami odnośnie np. wytrzymałości na wysoką temperaturę? Jaka temperatura może być wytwarzana w palniku podczas spalania drewna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SONY23 Opublikowano 1 Lipca 2018 #640 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Z temperaturą może być różnie ale będzie oscylować od jakichś 600 do nawet ponad 1000 °C więc żartów nie ma i z plasteliny niczego robić tam nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maracz Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #641 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Przeróbka w końcu zrobiona. Palnik o rozmiarach 19cmx6cm(wlot)x3cm(wylot) jak i komora dopalania do wysokości 23cm jest z szamotu, całą dalszą część komory zrobiłem z wermikulitu. Następna zmiana jaką zrobiłem to to że popielnik podzieliłem na dwie niezależne części z jednej większej zasilam zasyp w PP które teraz puszczam od dołu przez ruszt. Od razu zauważyłem że taki sposób podawania PP powoduje u mnie wypalenie się wsadu na pyłek, wcześniej kiedy puszczałem PP tylko nad ruszt to po skończonym paleniu pozostawał niedopalony koks. Z drugiej części popielnika zasilam palnik w PW, jest ono sterowane niezależnie od PP i w jakimś tam stopniu podgrzane, Do podgrzania wykorzystałem czopuch i rurę przyłączeniową do komina, PW leci do tylnej części popielnika kanałem o przekroju 15x6cm i mam możliwość płynnej jego regulacji a w razie potrzeby i całkowitego odcięcia. Puki co nie wyciągam żadnych głębszych wniosków odnośnie jakości obecnego spalania drewna, ponieważ do podgrzania wody potrzebuję "garstki" drewna i pewnie palnik jeszcze się dobrze nie nagrzeje a wsad jest już wypalony, tym nie mniej wymiennik jak zauważyłem po skończonym paleniu jest co prawda czarny ale są na nim śladowe ilości sadzy, ale tak jak pisałem wcześniej prawdziwa weryfikacja całej konstrukcji przyjdzie w sezonie grzewczym. Na końcu chciałem podziękować wszystkim za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikkei Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #642 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Fajnie ci to wyszło - ale spróbuj jeszcze 1 rzecz : mianowicie połóż sobie jakiś szamot na tym rusztcie wodnym - bo ruszt wodny przy węglu jest ok ale nie przy drewnie bo wychładza żar i kiepsko sie ono dopala. U siebie w Zebcu SWK (stary GS) jak tylko zakryłem ruszt wodny drewno wypala sie tak ze zostawaje prawie 50% mniej popiołu a to co zostało to był pyłek a nie płaty popiołu - także też taki patent polecam - ale pamietaj - wyłącznie do palenia drewnem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper23 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #643 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witam. Czy kolega Maracz mógłby napisać jaką moc generuje jego palnik? Pozdrawiam Dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #644 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Palnik nie generuje mocy,moc uzyskujesz w palenisku i jest zależna od jego wielkości i zastosowanego paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SONY23 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #645 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Kiepski palnik, może za to skutecznie "zadusić" najfajniejsze palenisko z najlepszym paliwem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #646 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Ale sam palnik mocy nie da. On tylko dopala spaliny i nadaje im odpowiednią prędkość przepływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #647 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Palnik robimy pod aktualne palenisko,nigdy odwrotnie.Pytanie czy takie wymiary palnika będą u kogoś odpowiednie to wróżenie z fusów.Możemy zapytać o geometrię albo materiały,wymiary muszą wyjść metodą prób i błedów,nie ma identycznych warunków dla wszystkich instalacji kotłowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #648 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Ciekawą sprawą jest jeszcze nie poruszany przez większość osób 1 parametr palnika - jego długość. - czyli droga jaką spaliny przebędą na drodze między większym i mniejszym przekrojem, u mnie jest to ok 12cm, nie wiem jak u innych kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #649 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Przerabiałem parametr długości/wysokości palnika.Stwierdziłem że dłuższy nie przynosił zauważalnej poprawy i został skrócony o wysokośc cegły szamotowej.Dysponując szafą aparatury pomiarowej pewnie łatwiej by było cokolwiek stwierdzać i budować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #650 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Nie szafą ale warto mieć zainstalowany ciepłomierz , jakąś sondę/ analizator do pomiaru spalin i wagę do ważenia paliwa - wbrew pozorom to ostatnie jest ważne, gdyż tylko wtedy można dokładnie określić co z tego paliwa otrzymujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.