robertokot25 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #151 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Retopal w Big-bagu :https://pgg.pl/sklep
damdam Opublikowano 6 Czerwca 2017 #152 Opublikowano 6 Czerwca 2017 czyli dla tych co mają gdzie składować taki big-bag już jest obniżka o niecałe 40pln :D cena na dziś 760 pln/t
reeich Opublikowano 6 Czerwca 2017 #153 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jakby nie patrzeć i tak jest bardzo drogo żeby za miał płacić ponad 600zł który kosztował do niedawna trochę ponad 300zł !Pgg za chwilę obudzi się z ręką w nocniku przy tauronie i silesia nie mówiąc o wschodniej konkurencji
damdam Opublikowano 6 Czerwca 2017 #154 Opublikowano 6 Czerwca 2017 dlatego też uważam że już wielkich podwyżek nie będzie.... cena doszła do poziomu gdzie opłaca się importować węgiel ... nie będę kończył skąd bo co niektórzy mają... też nie powiem co :D Chociaż akurat jaret plus (kupowany tylko u pośredników) w stosunku do retopala (kupowany bezpośrednio z PGG) wygląda słabiutko....
gaizka2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #155 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Retopal to jest syf . Przemawia za nim tylko powtarzalność . Słaby , duża ilość popiołu . Stosunek ceny za GJ bardzo marna . Ale są napalency
reeich Opublikowano 6 Czerwca 2017 #156 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Piast niema pokładów więc tego dobrego retopala będzie coraz mniej.Zostają Chwałowice które znowu mogą nazywać swój węgiel eko-groszkiem
damdam Opublikowano 6 Czerwca 2017 #157 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Retopal to jest syf . Przemawia za nim tylko powtarzalność . Słaby , duża ilość popiołu . Stosunek ceny za GJ bardzo marna . Ale są napalency no i przede wszystkim, a co najważniejsze, cena (ta z bezpośredniego sklepu PGG) jest korzystna na tle ekogrochów o porównywalnych parametrach sprzedawanych przez konkurencję. Także sprzedane niecałe 83 tys. ton w ciągu niecałego roku działania sklepu internetowego PGG mówi sama za siebie .. Także nie wiem skąd aż tylu się bierze jak to kolega ich nazwał "napaleńców" :P No chyba, że statyczny kupujący w sklepie PGG jest takim mistrzem w paleniu jak nasz kolega Wojtek, który przerabia średnio 9 ton na rok (ja muszę "męczyć" 3 lata aby nadrobić braki w doświadczeniu) to ta statystyka wypadnie już nie tak dobrze ;) Może kolega gaizka2, poza krytyką retopala, poda przykład alternatywnego eko-grochu dostępnego w ogólno-polskiej sprzedaży, z chęcią przyjrzymy się i porównamy różne cechy tych opałów a może kolega gaizka2 ma negatywne doświadczenia z palenia "retopalem" pochodzącym z lokalnego składu albo z innego bardziej bądź mniej wiarygodnego źródła?
Gość vmilo Opublikowano 6 Czerwca 2017 #158 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Retopal to jest syf . Przemawia za nim tylko powtarzalność . Słaby , duża ilość popiołu . Stosunek ceny za GJ bardzo marna . Ale są napalency O ho ho... mocne ;) Mnie też ciekawi jakim cudownym opałem palisz - rozumiem, że jest tani i "stosunek ceny za GJ bardzo dobry".
gaizka2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #159 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Czym palę ? Albo chwalowicami po 750/tona worek. Albo mieszanka Wesoła plus ruski 25MJ cena wychodzi koło 730 zl/ tona worek . Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 6 Czerwca 2017 #160 Opublikowano 6 Czerwca 2017 OK. Dwa lata temu chwałowicami ciężko było palić, teraz są dobre. Retopalem (oryginalnym) na pewno też paliłeś, skoro taka opinia :)
gaizka2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #161 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Paliłem , nie powiem ładnie się wypala ... Ale jak dla mnie za słaby i za dużo popiołu . W porównaniu do innych idzie mi go 15% więcej Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 6 Czerwca 2017 #162 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Ja myślę, że deklarowaną "moc" osiąga. Popiołu też tyle ile deklarowane, czyli około 10%. Syfem bym tego nie nazwał, w porównaniu do Jareta Plus, wypada podobnie, a tańszy :)
damdam Opublikowano 6 Czerwca 2017 #163 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Albo mieszanka Wesoła plus ruski 25MJ cena wychodzi koło 730 zl/ tona worek . rozumiem, że podana cena powyższej mieszanki dotyczy ubiegłego roku, bo obecnie, najtańszy mi znany rusek: czarna perła kosztuje 735pln na znanym portalu aukcyjnym, w takim razie nie wiem jak uzyskać 730pln /t mieszając go z Wesołą. Jeśli cena dotyczy ubiegłego roku to retopal rok temu w okresie lipiec/sierpień też kosztował w okolicy 720-750pln/t (dokładnie nie pamiętam) Może faktycznie mieszkanka w stosunku 1:1 Wesoła + czarna perła da lepsze nico parametry: min. deklarowana wartość opałowa: 26MJ/kg, max. deklarowana ilość popiołu: 8,5% przy cenie 822,5pln za tonę mieszanki. Oczywiście zakładam, że parametry takiej mieszanki zmieniają się liniowo (co nie jest prawdą) oraz przyjąłem cenę wesołej (910 pln) z węglobudu na znanym portalu aukcyjnym. Widać, że parametry mieszanki są nieco lepsze od retopala ale i cena jest również nieco wyższa... Biorąc pod uwagę powtarzalność opału, wybieram retopal, a jak potrzebuję czegoś mocniejszego to wolę nieco dopłacić i wybrać chwałowice
gaizka2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #164 Opublikowano 6 Czerwca 2017 30 km odemnie ruski 470 netto w hurcie. Tak wychodzi cena . Wypala się to ładnie . Tyle w temacie . Nie będę robił szumy bo już zaczyna się fala hejtu
damdam Opublikowano 6 Czerwca 2017 #165 Opublikowano 6 Czerwca 2017 jaka fala hejtu?? no dobrze, że kolega się przyznał że w hurcie kupuje opał tylko to nie jest wyznacznikiem dla przeciętnego Kowalskiego. To tak jakby "obrotny inaczej" właściciel składu napisał że on ma opał za darmo, każdy domyśla się dlaczego ;)
gaizka2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #166 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Ale nawet w detalu ten ruski jest po 680 bodajże luz . Także cena atrakcyjna. . Firma LS Poland jakby ktoś potrzebował
damdam Opublikowano 6 Czerwca 2017 #167 Opublikowano 6 Czerwca 2017 dodaj jeszcze że workowany to 740 pln/t pod warunkiem że mieszkasz w Zduńskiej Woli, Jeśli uważasz, że to hejt to nie zrozum mnie źle ale jestem uczulony na tego typu informacje. Klasycznym przekłamaniem jest, że palenie drewnem jest najtańsze i do tego w dolniaku (tutaj kolega Wojtek możesz się wykazać znajomością tematu, w sensie wątku na forum :) ), zgadza się, jest najtańsze ale ... jak masz własny las i do tego sporo czasu na przygotowanie drewna....
gaizka2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #168 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Słuchaj brat ma skład opału sprowadza ruski miesza . I sprzedaje to po 730 w worku. To nie mówię że dla mnie, tylko ogólnie dla wszystkich . Ceny wesołej windują do góry także pewnie będzie to droższe . Napisałem jak jest aktualnie . Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
bpiter79 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #169 Opublikowano 6 Czerwca 2017 A ja mam pytanie jak ma się cena Retopalu, którą podajecie (760/t - big bag) do ceny 490/t luzem ze strony https://pgg.pl/sprzedaz-wegla/oferta-handlowa/ceny-wegla/wegiel-opalowy ? Czemu aż taka przebitka cenowa? Za ten bag + transport? I jeszcze pytanie: czy polecacie Pieklorza z Chwałowic (prosto z kopalni), czy lepiej Retopal? To będzie mój pierwszy sezon z piecem z podajnikiem. Czy Chwałowice z tego sezonu rzeczywiście takie mało problemowe? Już chyba wiem: dochodzi vat. Proszę jeszcze o poradę: Retopal, czy Chwałowice?
robertokot25 Opublikowano 7 Czerwca 2017 #171 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Czym palę ? Albo chwalowicami po 750/tona worek. Albo mieszanka Wesoła plus ruski 25MJ cena wychodzi koło 730 zl/ tona worek . Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka daj link do sklepu gdzie jest taka cena z transportem
robertokot25 Opublikowano 7 Czerwca 2017 #172 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Retopal to jest syf . Przemawia za nim tylko powtarzalność . Słaby , duża ilość popiołu . Stosunek ceny za GJ bardzo marna . Ale są napalency Jeżeli dla ciebie Retopal to syf, to rusek to jest totalne dno... Paliłem czarną perłą i ruskiem z lokalnego składu na próbę jakiś czas i więcej jej nie chcę, bardzo niska kaloryczność (niższa niż retopal), masa popiołu i tendencja do szlakowania (sklejania się popiołu w duże gródki), gdyby było po 550-600zł już z kosztem dostawy to bym rozważył na okresy przejściowe (można to by było przemęczyć), jedyny plus jaki zauważyłem to że była sucha cz.p. Palę ekogorszkiem już 11 sezon i największe g...o to właśnie rusek i czeski
reeich Opublikowano 17 Czerwca 2017 #173 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Mi wczoraj luzem prosto z jankowice przywieźli 5ton groszku do tlokowca 550zł tona zobaczę jak się będzie palil
Nerusia Opublikowano 17 Czerwca 2017 #174 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Wszyscy chwalą ekogroszek Chwałowice to może ktoś podać gdzie kupić w workach z transportem i za ile najlepiej prosto z kopalni nie jakieś sypane mieszane przez cudotwórców mocy
damdam Opublikowano 19 Czerwca 2017 #175 Opublikowano 19 Czerwca 2017 na znanym portalu aukcyjnym pojawiła się oferta czarnej perły za 730 pln, odrobinę taniej niż od KTK (producenta - jeśli tak w ogóle można go nazwać) ta "symboliczna obniżka" tylko potwierdza moją opinię że już na wakacjach opał raczej nie zdrożeje, wbrew opinii tutaj piszącej większości :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.