Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak zrobię, już bym poszedł do domu i przestawił :-)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A czy te histerezy h1 i h2 też zmienić czy na razie nie?

Opublikowano (edytowane)

Na początek ustaw jak wcześniej napisałem. 

Podaj jeszcze jakie masz moce ustawione dla 100/50/30.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
5 minut temu, Dragster napisał:

22st, żadnych spadków. Mam dwa obiegi grzewcze: podłogowy i grzejnikowy. Na obu sterowanie pogodowe.

image.thumb.png.230d2d52c66cd134eb5195029d54aa96.png

Podłogówka swoje robi. 

Dzieki za info. 

Ja niestety mam same grzejniki i temp spada o 1 st i ponownie odpala się kocioł. Dlatego Cię pytałem, bo przy obecnych temp też mam  8 odpaleń /24h

Pozdrawiam. 

Opublikowano

20 kW 38%
16 kW 30%
10 kW 22%
FL min 35%
FL max 100%

Opublikowano

Na początek zrobiłbym tak:

Oczywiście tryb standard:

Zadana kotła 75°C
Histereza kotła 20°C        
Moc pośrednia - histereza H2 10°C    
Moc minimalna - histereza H1 6°C    

20 kW 
12 kW 
7 kW 

Nadmuchy musisz sobie dostosować.  

Zobacz jak długo będzie w trybie praca i na jak długo przejdzie w postój. 

Opublikowano

Ok tak zrobię i poobseruje.
dziękuje Wam wszystkim za pomoc :-)

Opublikowano

Kolego Dragster, musiałem zmodyfikować propozycję Twoich ustawień ponieważ piec miał trudności z dobiciem do 75 st
Aktualnie mam h2 5 st h1 2 st histereze 20 min zostawilem, piec szybciej dobił do temp zad. Czas postoju wyniósł 23 min, ile zajmie mu dojście do 75 ? No właśnie czekam. zastanawia mnie jeszcze staerownie zaworu 4d, bo teraz jest sterowanie pogodowe i temp na zaworze jest od 35 do 48 st w zależności od temp zewn, czy nie lepiej byłoby ustawić np na stele 42 st i ewentualnie zalaczyc obniżenie od termostatu na np 4 stopnie?

Opublikowano (edytowane)

W 23 minuty temperatura kotła spadła z 75 na 55st? Na pewno histerezę kotła ustawiłeś na 20st? 

Nadzór wyłącz.

Sterowanie zaworami zostaw pogodowo.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Tak histereza jest 20 minut, mi się wydaje że gdybym nie miał tego drugiego domu podłączonego to by to inaczej wygladalo, niestety nie mam innego wyjścia, zastanawia mnie jeszcze to sprzęgło hydrauliczne tylko czy to by coś pomogło?
Po przejściu w postój temp na piecu spada w oczach.

Opublikowano

Policzmy...

Pojemność kotła * histereza kotła * współczynnik ciepła właściwego wody daje nam ilość kW w czasie ok. 20 minut.

105*20*0,01167=2,45 kW

2,45*3=7,35 kW/godz.

7,35*24=176 kWh/ dobę

176/4.1 kWh=43 kg pelletu na dobę.

Takie masz zużycie?

Opublikowano

No nie z ostatniego pomiaru cały zasobnik 250 kg wystarczył na 10 dni czyli wychodzi 25 kg ale było trochę ciepłej na dworzu.

Opublikowano

Teraz 16 listopada po zamontowaniu regulatora ciągu zasypalem do pełna no i sytuacja wygląda tak jak to teraz opisuję

Opublikowano

No, to tak mniej więcej tylko. Takie może było chwilowe zapotrzebowanie w tym momencie i no przyjąłem 4.1 kWh z kilograma pelletu. Pozostaje obserwacja

Opublikowano

23 minuty postoju to zdecydowanie za mało. Lepiej będzie na pewno w FL, histereza 5-10st i ewentualnie nadzór.

Opublikowano

Właśnie mija godzina od startu pieca i jest 70 stopni

Opublikowano

Na cieplowlasciwie.pl policzyłeś tylko swój dom?

Opublikowano

Godzinę 20 min zajelo mu dojście do 75 st, właśnie przechodzi w postój, jeszcze raz sprawdze czas postoju

Opublikowano

Godzina dwadzieścia  minut  zajeło mu dojście  dot  75 st  , to  trochę długo  , rozumiem  że od temperatury 55st   , z kolei w ciagu 23 min temperatura spadła o 20 st , wniosek że masz spory odbiór  ciepła  , nie opłaca się tobie  wygaszać kotła ,.

Opublikowano

Ostatni odczyt pol godz w postoju czyli prawie tak samo

Opublikowano
Godzina dwadzieścia  minut  zajeło mu dojście  dot  75 st  , to  trochę długo  , rozumiem  że od temperatury 55st   , z kolei w ciagu 23 min temperatura spadła o 20 st , wniosek że masz spory odbiór  ciepła  , nie opłaca się tobie  wygaszać kotła ,.
Kolego, jakieś pomysły bo już zaczynam wychodzić z siebie :-)
Czy nie wydaje się wam że ja po prostu mam za małej mocy palnik?

Opublikowano

U mnie  ostatniej doby poszło ok 15 kg pelletu  trzy odpalenia  , ale  harmonogramem  pierwsze  od 5 do 8 drugie  od 11 do 13  trzecie od 15 do 21  od 21 do godziny 5 kocioł w postoju   temperatura  przez noc spada mi o 1 st co mi pasuje  , palnika nie wyłączam tylko w duze mrozy .