Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też mam pompę wyłączona od termostatu przy prawie 180m2 i jest git. Spalanie do tej pory od połowy września ok 2,4 tony pelletu.

180 m2 i średnio 400 kg na miesiąc, 13 kg na dobę... Fantastyczny wynik! To robi wrażenie!

Niestety w moim domu i przy obecnym kotle nie do powtórzenia.

Ale podziwiam, naprawdę

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Widać tak chyba jest a do tego super pellet za 850 zł który ma problemy z rozpalaniem. Ach..... nie che się pisać wiesz sam.

A jeżeli chodzi o temperatury w mrozy to @Benton661 proszę nie zaniżać , że -15 tylko -20 -do 23 bo takie to chyba u Ciebie na zachodzie i to przez 2 bądź 3 dni były.

Robin, palę już drugi sezon kiepsko sprasowanym pelletem za 670 zł, z czego prawie 40% to pył. Co ciekawe, nigdy nie musiałem czyścić ani co gorsza rozbierać palnika :)

Opublikowano

Panowie przypomnijcie sobie stare czasy na chwilę 

Opublikowano

Panowie ja próbowałem pracy wg harmonogramu zaraz jak kupiłem palnik. Wszystko działa ale widzę poważny problem. U mnie po długim postoju jak wystygnie woda i palnik się uruchamia i nie podgrzeje wody w obiegu do ok 40 stopni to w kotle skrapla się woda i to w dużej ilości.

Właśnie dlatego takie grzanie nie jest zbyt zdrowe dla kotła, ale kto bogatemu zabroni wymieniać kocioł co 3,4 lata?. Kocioł na paliwa stałe nie powinien pracować jak kocioł gazowy!

@Darek21 a masz 4D jeżeli tak to to zjawisko nie powinno występować chzba , że jak pisze @palacz66 temp kotła 70 i nie dopuszczaj do wychłodzenia kotła do 40 tylko 55 korekta i zobacz w tedy dopasuj ten czas na harmonogramie.

@Benton551 ja nie wymieniam kotła co 3 . 4  lata tylko postawiłem sobie za cel zobaczyć ile to kosztuje i ile z Nas śmiertelników zdzierają kasy i jak Wiesz sam producenci śpią na kasie.Więc to tylko było mym celem. 

A to , że przy okazji wyszło , że mój projekt został zbadany przez producenta i otrzymał klasy i ecodesingi to tak jakoś wyszło mimo chodem.

Opublikowano (edytowane)

Ale zauważ że wrzesień październik to ile spalisz 8kg na dobę max

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Dlatego mówię, że to co wyjdzie u Ciebie czy Robina, to u mnie się nie da zrobić. Przynajmniej póki co.

Opublikowano (edytowane)

Ocieplenie i jeszcze raz ocieplenie na to kasy nie żałować. Teraz zamiast 30cm wełny miałbym 50cm a na ścianie nie 15 tylko min 20vm styro.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Robin, palę już drugi sezon kiepsko sprasowanym pelletem za 670 zł, z czego prawie 40% to pył. Co ciekawe, nigdy nie musiałem czyścić ani co gorsza rozbierać palnika :)

Ja nie odnosiłem się do Ciebie. 

Ja też ani razu nie czyściłem palnika tylko zmieniłem zapalarkę .

Ale powiem Ci wiecej u mnie po drugiej stronie ulicy u sąsiadki ten sam palnik i kocioł ten sam , palnik 3 zima spalił już 18 ton pelletu , dom nie ocieplony, palnik nie czyszczony ani razu zapalarka już odpaleń przeszło 8500 . I ona prosi mnie od czasu do czasu bo kobieta stara Panna bym jej co nieco skontrolował i nie widzę potrzeby czyszczenia palnika gdyż rura w środku i otwory drożne bez żadnego nagaru. 

Ale już po sezonie sam jej zrobię generalny przegląd.

Opublikowano (edytowane)

Podobno to nie wiele by już dało te 20 i 50

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Panowie przypomnijcie sobie stare czasy na chwilę 

@maronka proszę sobie nie kpić z tego rozwiązania gdyż właśnie zamierzam to wdrożyć by spalać drewno na ruszczcie bez użycia wentylatora KIPIEGO w mym superr kotle.

Opublikowano

Nie absolutnie nie kpię ,chciałem byście oderwali sie na chwilę od owocnej dyskusji a swoją droga to mało filmików puszczacie na forum ,z chęcią bym popatrzył na spalanie z max mocą i z minimum

Opublikowano (edytowane)

Nie zamierzam z nikim polemizować czy u kogoś jest czy nie ma u mnie jest

No właśnie, nie ma co bić piany. U Ciebie jest, u mnie nie. I tyle.

BTW. W ostatnie 33 dni poszła mi równo tona, to nienajgorzej, jak na mrozy do -17 i dom z 1942 r. Ocieplenie to 12 cm styropianu grafitowego.

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Maronka problem taki, że nie mam w kotle takiej "dziurki" do podglądania płomienia jak Ty,

Opublikowano (edytowane)

Podobno to nie wiele by już dało te 20 i 50

Ja nie jestem tego zdania! I zależy od materiału. Bo wełna 045 a 033 to niestety jak maluch i mercedes haha

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Maronka problem taki, że nie mam w kotle takiej "dziurki" do podglądania płomienia jak Ty,

Tomku może trza wejść do kotła zamknąć i nagrać Koledze ;)

Opublikowano

Za ten wizjerek @Tomek0407 bo chciałem wstawić do swego kotła jeden z producentów chciał ze mnie zerżnąć 200 zł. Nie dałem mu tej przyjemności by takie pieniądze zarobił na mnie , ale teraz tego żałuję mogłem odżałować, fajna sprawa a i komfort jak się pali super no i @maronka by miał na co popatrzeć. :)

Opublikowano (edytowane)

@palacz66

No teraz to pojechałeś

Edytowane przez papen76
Opublikowano (edytowane)

A tak żeby atmosfera się rozluźniła!!! Bo napięta jak gacie teściowej (oczywiście nie ubliżając swoim Mamusiom).

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Ano Byle do maja, potem jakoś zleci, haha.

Opublikowano

A się uparliście tego docieplenia. Akurat chyba macie świadomość że to nie jedyna droga uciekania ciepła :))) Oczywiście fakt jest taki, że trzeba je mieć i z tym się zgadzam w 100% ale samym dociepleniem domu pasywnego nie zrobicie. Lepiej zlikwidować np inne mostki niż pchać kasę w pół metra styropianu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie spada szybciej i długo odbija. Dlatego przy mrozach lepiej jest u mnie trzymać stała 22.

W czasie mrozów to sam nie wyłączam kotła , ale jak długo tej zimy były te mrozy ?

A co za 4 godziny w domu spadnie z 22 na 20 albo i mniej. Nie żartuj.

U mnie temperatura za 6 godzin spada z 22st do 21 dom 200 m  docieplony ,dlatego również pale cyklicznie ,w moim przypadku tak jest najoszczędniej.

Opublikowano

Zupełnie nie rozumiem, o co ta gównoburza. Ustawiłem u siebie 22'C i ma być 22'. Nie 23 ani nie 20. A jaką mam temperaturę na zewnątrz od dwóch sezonów to masz na moim blogu. Adres w stopce. Możemy już wrócić do tematu "palnik kipi"?46bee903200832812ac3374205440c64.jpgc8561bca7731e52d9c0a4b5fdb59d28b.jpg

Opublikowano

No ale przez uchylone drzwiczki też się da chyba coś nieco pokazać

Opublikowano

Dobra dla ciebie nakręcę filmik dzisiaj 

Opublikowano

Bardzo będę wdzięczny i jak byś mógł to na max mocy i na minimum