Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bylibyście skłonni się podzielić doświadczeniami z korzystania z obniżeń i harmonogramów wyłączeń?

Opublikowano
10 godzin temu, Joke00 napisał:

Czy przy fuzzy logic dobrze rozumiem ze piec dąży do możliwie jak najniższej wartości mocy palnika żeby utrzymać temp zadana kotła? Byłem zerknąć i teraz chodzi na 12kw, nadmuch 23% płomień czasem spada do 86% a po chwili wraca na 100%. Rzeczywisty płomień trochę poszarpany. 

A i zdjęcie z kotłowni. Odrazu widać ze do niedawna było palone ekogroszkiem :)

34436FE0-A247-4BBA-BA7D-A15AE91A12BE.jpeg

Ten kociołek bardzo mi przypomina mojego viadrusika U-22 przerobionego na ekogroszek. Ja palnik mam w drzwiczkach od przodu zamontowany , jest o wiele więcej miejsca niż gdybym montował  palnik z boku. Patrząc na zdjęcie Twojej kotłowni lepiej gdybyś palnik zamontował w drzwiczkach, 26kW to 5 członów żeliwnych więc miałbyś wiecej miejsca dla palnika i sorry ta długość płomienia to chyba nie przy pracy palnika przy 26kW 

Opublikowano
13 godzin temu, Darek21 napisał:

Kol. Palacz66 a dlaczego tak w nocy ostro pracował?

Bo goście przyjechali......... brrrr :))

Opublikowano

Decyzja moje jest taka teraz, że zamontuje flansze, i zostawię palnik na boku. Bo przeniesienie na przód powoduje problemy z przejściem, dostępem do sterownika i kilka innych jeszcze jak chodź by wygodny dostęp do ładowania zasobnika. No i załatwienie blachy do zamknięcia otworu bocznego nie zajmie kilku godzin, tylko terminy mają na ok tydzień, a z flanszą sobie poradzę szybko, myślę że dostanę ją od ręki w kipi i zwiększy to od razu bezpieczeństwo.

A jeśli chodzi o zaglądanie do palnika, w tym sezonie sobie poradzę lusterkiem i ewentualnym demontażem palnika, bo to nie jest aż tak uciążliwe, a latem będę kombinował nad wykonaniem uchwytu na zawiasach do odsuwania go od kotła, bo wydaje mi się że sam zrobię go taniej.

Koniecznie musiałbym jeszcze wyizolować komorę wertikulitem dla mniejszych strat.

Ile wam spala peletu na dobę w. obecnych temperaturach i przy jakiej powierzchni.

Opublikowano

Twój wybór, a jeśli chodzi o ostatnie  pytanie to rozrzut jest ogromny. Przy takiej pogodzie u mnie około 25kg na dobę. 

Opublikowano (edytowane)

Przy jakiej powierzchni?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

U mnie powyżej 15 kg na dobę w tym sezonie jeszcze nie było , ale praca na czas robi swoje  .

Opublikowano

Panowie pytanko odnośnie Econetu300, czy trzeba zwrócić na coś uwagę podczas kupna ? Chce właśnie sobie klepnąć.

Posiadam moduł ecomax850 czy każdy moduł Econet300 podejdzie do sterownika, na coś trzeba zwrócić jeszcze uwagę ?

Znalazłem na stronie za 445 zł, chyba dobra oferta ?

http://kotlysklep.pl/pl/p/Modul-Internetowy-EcoNet300/129

Opublikowano (edytowane)

Zadzwoń do firmy Moderator bo widzę , że to ich strona i jej produkty . Oni w swych kotłach montują palniki  KIPI jak tak to musisz spytać czy będzie kompatybilny , ale powinien być na 100 %. Ale upewnij się.

Bardzo dobre ceny na inne produkty np Toucz. Zaskoczony jestem. Tym bardziej , że to pod nosem.

Pozdrawiam

Edytowane przez robin60
Opublikowano
39 minut temu, mixiorek napisał:

Panowie pytanko odnośnie Econetu300, czy trzeba zwrócić na coś uwagę podczas kupna ? Chce właśnie sobie klepnąć.

Posiadam moduł ecomax850 czy każdy moduł Econet300 podejdzie do sterownika, na coś trzeba zwrócić jeszcze uwagę ?

Sprawdź czy będzie kompatybilny bo w większości nie jest. 

Opublikowano
2 godziny temu, misiek30 napisał:

Twój wybór, a jeśli chodzi o ostatnie  pytanie to rozrzut jest ogromny. Przy takiej pogodzie u mnie około 25kg na dobę. 

I tak dobrze   u Mnie tej chwili 35 na dobę 

Opublikowano (edytowane)

U mnie też dość duże spalanie coś między 35, a 40 kg i trochę jestem przerażony. Zastanawia mnie jak zejść z tego wyniku. W kotle jest utrzymywana w tej chwili temp. 55 stopni.  Zasobnik cwu ładuje do 45 stopni, ale ustawiłem w ciągu dnia obniżenie o 10 stopni, wtedy kiedy się najmniej zużywa ciepłej wody. Aktualnie działa na FL moc minimalna 10%, maks. 100% nadmuch maks. 38%, min. 21%. Na podtrzymaniu schodzi do 8kW moc palnika. Ale cały czas chodzi i pobiera cyklicznie paliwo. 

Może macie jakieś ciekawe teorie jak ograniczyć spalanie, oczywiście mając ciepło w domu ;) w pokojach mam ok 22,5 do 23 stopni, czyli dość komfortowo. Głowice termostatyczne przy grzejnikach ustawione na  3,7 w skali do 5.

Przy okazji załączam zdjęcie istalacji CWU zasobnik Biawar.

IMG_6171.jpg

IMG_6172.jpg

Jest jeszcze co łatać na ścianach :), ale po mału w wolnej chwili się wykończy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
Osobiście z własnego doświadczenia radzilbym kupić w plumie, może i drozej ale pewny towar i można sopytac o szczegóły . Kiedy ja kupowałen najpierw kupilem na jednej ze stron sprzedających tego typu urządzenia, dostałem wadliwy towar, zwrocillem i kupilem w plumie, niepotrzebne nerwy i stracony czas.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, Joke00 napisał:

Przy jakiej powierzchni?

160 m2 , ale dom jeszcze nie ocieplony. 

Opublikowano
24 minuty temu, misiek30 napisał:

160 m2 , ale dom jeszcze nie ocieplony. 

To coś czuje ze wiele nie zejdę ze spalania. 

Przy kipi 6-26kW lepiej palić pelletem 6, czy 8mm. Bo się zastanawiam co zamówić.

Opublikowano

To zależy od ceny i jakości pelletu. Średnica nie ma większego znaczenia. 

Opublikowano

Ja mialem kiedys 8mm i juz nigdy bym nie kupil. Dla mnie osobiscie na 6mm duzo lepiej sobie dozuje, dawkuje...

To jest moje zdanie...

W naszych regionach nawet 8mm jest tanszy od 6mm, byc może przez to ze jest nim mniejsze zainteresowanie

Opublikowano

Ósemka  z reguły jest tańsza  ,ja zaś przyzwyczaiłem się do ósemki ,nie mam żadnych problemów , nie uważam żeby coś żle dozowało , nawet waga z testów powtarzalna , pellet  powinien się dobrze wypalać dawać ciepło i nie powinien być drogi  a czy 8 czy  6 , ciemny czy jasny to dla mnie nie ma znaczenia .

Opublikowano

A jaki kupujecie pellet w sensie marki ja mam obecnie barlinka 1129 zł brutto  bez paru groszy z transportem cena taka sama dla 6 i 8mm. Trzeba przyznać że pachnie pięknie, spala się dobrze. Tylko jak czytam również na forum muratora to tam kupują pellet i po 700 zł na tone i to mnie mocno zastanawia. 

Opublikowano
6 godzin temu, misiek30 napisał:

U mnie w rej chwili 35 kg. 

Opublikowano
18 minut temu, Joke00 napisał:

A jaki kupujecie pellet w sensie marki ja mam obecnie barlinka 1129 zł brutto  bez paru groszy z transportem cena taka sama dla 6 i 8mm. Trzeba przyznać że pachnie pięknie, spala się dobrze. Tylko jak czytam również na forum muratora to tam kupują pellet i po 700 zł na tone i to mnie mocno zastanawia. 

Ogółem również jestem za dobrym pelletem...ale kurcze powyżej 1000zł bym nigdy nie dał ;)

Barlinek ma cenę potężną...

Ogółem czytając problemy na forum...z rozpalaniem, brakiem płomienia, czy innych problemów dając 600-700 zł za tonę, zawsze powiedziałem sobie...dać 150-200 zł za tonę więcej niż minimum na rynku...i nie chce wiedzieć co to piec...

Ja kupiłem pellet Silva 850 zł brutto...jedyną rzeczą którą robię...staram się iść raz w tygodniu z nudów uzupełnić stan...

Opublikowano

To tylko się cieszyć , że musisz tylko raz w tygodniu zaglądać do kotłowni.

Opublikowano

Ale czy czasem nie po to kupiliście właśnie takie palniki , żeby nie musieliście kupować pelletu  po 1000 zł ? bo ja tak .

Opublikowano

Panowie a czy słyszeliście o czymś takim jak pelet węglowy, czy ktoś próbował tym palić. Jest to ostatnio popularne paliwo jako zamiennik ekogroszku. Kolega tym pali i sobie chwali i dał mi trochę do reklamówki na próbę. Wygląda ja gruby pelet drzewny tzn średnica ok 12-15mm, jest bardzo suche i lekkie w stosunku do objętości, rzekłbym że lżejsze od peletu drzewnego, na worku pisze kaloryczność 26MJ czyli tyle co węgiel i prawie o 50% wiecej niz pelet drzewny, koszt ok 900 zl tona w workach po 25kg. Jako że mam pełny zasobnik to nie mogłem tego wsypać do zasobnika, więc zrobiłem tylko test czy to się rozpali w palniku jak drzewny. No więc test wypadł pozytywnie, nie zmieniając parametrów rozpalania rozpalilo się to za pierwszym razem tylko trochę dłużej niż drzewny. Zapach jak rozpałka do grila i trochę więcej dymu przy rozpalaniu, płomień dużo mniejszy ,większa tylko kupka żaru. Na pewno trzeba by zmienić dawkowanie i nadmuch. Tyle mojego testowania, może ktoś coś więcej.

I ważne, kwestie czystości i ekologii narazie pomijamy, bo jak mi spala 40 kg peletu na dobę, to szukam różnych innych rozwiązań.

Pozdrawiam maniaków;)

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

40kg łał jak to możliwe? Jaki metraż domu? Jakie zapotrzebowanie budynku na ciepło? 

Edytowane przez palacz66