Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mixiorek Ale masz siłownik do mieszacza?

www.kochowka.blogspot.com

Tak mam siłownik na mieszaczu 4d, i nie wiem jak ustawić w sterowniku ecomax 850, aby zmniejsza temperaturę pokojową mieszaczem

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za pomoc , poczytam o tej ochronie powrotu i zobaczę jak ja mam . Chyba znalazłem powód takiego wariowania siłownika , jak na razie ok 3 godziny jest dobrze tzn pierwszy raz zauważyłem że kocioł wszedł w postuj nie dla tego że wygrzał kocioł i powrót wodę itp. mimo że nie osiągnął temperatury ustawionej na termostacie pokojowym co skutkowało tym że wchodził w postuj a za chwilę temperatura powrotu mu spadała i musiał znów grzać na maxa i tak w koło .

Tym razem wszedł w postój bo właśnie osiągnął temperaturę ustawioną na termostacie mimo że temperatura kotła była 65' a temperatura zadana 75 '

Powodem i chyba rozwiązaniem mojego problemu była złe umieszczenie czujnika temperatury mieszacza u mnie był nad pompa bo tak jest w schemacie instrukcji ale ja mam pompę zamontowaną na powrocie i czujnik też był na powrocie . Po zamontowaniu czujnika na zasilenie i przełączeniu trybu mieszacza z ręcznego na automat wreszcie otworzył się i puścił ciepło na grzejniki. Zobaczymy jak długo ale jak na razie całkiem dobrze pilnuje się temperatury na termostacie ,oby to było tylko,także jak ktoś będzie miał problemy z mieszaczem niech sprawdzi czy czujnik temperatury mieszacza jest w prawidłowym miejscu.

Edytowane przez Dareks09
Opublikowano (edytowane)

Tak mam siłownik na mieszaczu 4d, i nie wiem jak ustawić w sterowniku ecomax 850, aby zmniejsza temperaturę pokojową mieszaczem

Po przewertowaniu dokładnie instrukcji wydaje mi się że cytuje:

"Po podłączeniu termostatu pokojowego

należy ustawić wartość obniżenia

temperatury zadanej mieszacza od

termostatu (parametry Term. pokojowy

miesz) np. na wartość 5 °C. Wartość tą

należy dobrać doświadczalnie. Termostatem

pokojowym może być termostat tradycyjny

(zwierno-rozwierny) lub panel pokojowy

ecoSTER200. Po zadziałaniu termostatu,

temperatura zadana obiegu mieszacza

zostanie obniżona, co przy prawidłowym

doborze wartości obniżenia będzie powodować zahamowanie wzrostu

temperatury w ogrzewanym pomieszczeniu."

Edytowane przez Dareks09
Opublikowano

Dobrze zrozumiałem, że masz zawór 4D i pompę na powrocie?

Opublikowano (edytowane)

Powodem i chyba rozwiązaniem mojego problemu była złe umieszczenie czujnika temperatury mieszacza u mnie był nad pompa bo tak jest w schemacie instrukcji ale ja mam pompę zamontowaną na powrocie i czujnik też był na powrocie .

Coś mi tu nie gra. Ale może się mylę. Wrzuć może jakąś fotkę jak to wygląda u Ciebie. Bo jeśli czujnik był zamontowany na powrocie to nie powinien wskazywać złych odczytów chyba że był źle zamontowany. Ja może w weekend wróce do tematu powrotu i ty,m razem pojadę z ustawieniami w górę bo w pierwszej próbie zmniejszałem je. Zobaczymy co to da i czy faktycznie wtedy mieszacz przestanie wariować.

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

No to Panowie może do mrozów z ubiegłego roku w styczniu około -30 trochę daleko ale spalanie mam mniejsze na tym palniku niż na retorcie niewiele ale wychodzi że około 10kg na dobę. Teraz 50 kg łyka ;)

Opublikowano (edytowane)

Jaką masz ustawioną "Minimalna temperatura powrotu"? Podłączony czujnik powrotu włączył Ci automatycznie ochronę powrotu. Kilka stron wątku wcześniej była o tym mowa. Ktoś wrzucił swoje prawidłowe ustawienia.

Niestety przedwcześnie myślałem że już będzie dobrze i że wreszcie będzie ciepło a tu rano znów zonk zimno ... Kocioł wygrzany mieszacz zamknięty w domu zimno .

Sądzę że mam źle podpięty czujnik mieszacza lub kierunki pracy siłownika . Pokazuje swój układ i miejsce gdzie mam czujnik mieszacza proszę o szybką poradę gdzie powinien być czujnik mieszacza..

Dziś zawór mieszający rano był zamknięty a temperatura na mieszaczu 18 stopni , gdzie ja mam błąd proszę o radę .Nie mam na razie z tego schematy tylko czujnika zewnętrznego i czujnika powrotu ale niedługo zamontuje .

Proszę o szybką odpowiedź bo kolejny dzień wyjdę do pracy , żona wróci i znów będzie zimno i trzeba będzie przełączyć siłownik w tryb ręczny.

post-76812-0-82676700-1519799781_thumb.png

Edytowane przez Dareks09
Opublikowano (edytowane)

e16520b4fae89c2egen.jpg

Czujnik masz dobrze natomiast pompa jest zle. Powinna być na zasilaniu za zaworem 3/4D. Kierunek pompowania w stronę instalacji. Zobacz jak mi rysuje econet schemat. Co prawda mam 3d i to do podłogówki ale schemat z 4d prawidłowy. Przy tak zamontowanej pompie zmienia się z charakterystyka zaworu. Pytanie w którą stronę pompa pompuje?

Edytowane przez Dragster
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Pompa zaciąga wodę z powrotu grzejników i pcha w stronę zaworu mieszającego .to przy 4 drogowym zaworze pompa musi być na zasilaniu ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Tak, musi być tak jak na moim schemacie. Jeśli pompa u Ciebie pcha wodę w zawór to ten zawór już nie miesza tylko rozdziela. W tej chwili widzę jedno rozwiązanie póki nie poprawisz instalacji. Ustaw zawór ręcznie w pozycji jak na rysunku.

6b7d251f34ead160gen.jpg

Przynajmniej będziesz miał ciepło a zimny powrót od razu kotła Ci nie zniszczy.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

W chwili obecnej to i tak jedyny sposób grzania w domu bo każdy inny kończył się tym że musiał chodzić ręcznie .

Dzięki za info

Edytowane przez Dareks09
Opublikowano (edytowane)

No tak, sterownik nie da sobie rady przy tak zrobionym obiegu. Zmiana czujników miejscami nic nie pomorze bo ten zawór niczego nie miesza. Zresztą jedyne miejsce czujnika to na zasilaniu za pompą. Tak by łapał temperaturę czynnika już zmieszanego. Pompa przy zaworach 3d/4d zawsze musi być na zasilaniu. Zawór 3/4D musi być po stronie ssawnej pompy by zawór mieszał prawidłowo.

Ustaw ręcznie i jak będzie cieplej popraw instalację.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

No kurna ktoś nieźle w tej instalacji zamieszał. Dokłądnie tak jak napisał Dragster trzeba szybko przełożyc pompę i później czujiki w odpowiednie miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie ! a dodatkowo przy pompie na powrocie pchającej wodę w zawór i pracującej pompie zasobnika cwu nie miało siły popchnąć wody na grzejniki brawo twój instalator ! tak jak Drakster napisał trzeba pompę przełożyć na zasilanie za zaworem 4d tak aby ssała wymieszany już czynnik

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

U mnie jest takdf8b12b55ad2ead739da282a5fdc6841.jpg

Opublikowano

Odniosę się  jeszcze do problemu kolegi Dareks 90  , mianowicie samo przeniesienie pompy co z powrotu do zasilania tuż za zawór 4d może nie dać zadowalającego efektu ponieważ ochrona powrotu działa wówczas grawitacyjnie ,może to działać ospale ,pompa wysysa wodę z zaworu 4d  nie dając możliwości szybkiego i wystarczającego przepływu  gorącej wody przez krótki obieg kotłowy zalecał bym założenie pomocniczej pompki wspomagającej ten krótki obieg kotłowy wtedy ochrona powrotu będzie działać znacznie sprawniej .

Opublikowano (edytowane)

Trzeba zacząć od tego, że by prawidłowo działał zawór 4D powinien być zamontowany jak najbliżej kotła. Rury powinny być w przekrojach króćców kotła. Tak samo zresztą jak sam zawór 4D. Zawór też nie powinien być niżej niż sam króciec wyjścia (nie pamiętam dokładnie na jakiej wysokości ale to też bardzo istotne).

Do krótkiego obiegu, pompę trzeba wtedy dać na zasilaniu przed zaworem 4D tak by zawór rozdzielał gorącą wodę na dwa obiegi. Jak nie ma już możliwości zrobić grawitacyjnie i w pełni wykorzystać zalety 4D.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Dareks09 zostaw pompe w spokoju i sprawdz sobie ustawienia zaworu 4D i jego montaz czy jest prawidlowo zamontowany (sterowany) pompa powinna sobie poradzic sprubuj jeszcze  ustawic zawor recznie pół na pół i zablokuj i zobacz jak ci miesza 

Dragster piszesz ze pompa ma byc za zaworem a puzniej ze przed ....

czy za czy przed to i tak zadziala kwestia reszty instalacji a czy pompa bedzie przed zaworem czy za to chyba po to ten zawor zeby pilnowal temperatury zasilania i sie zamykal/otwieral w miare potrzeb wiec nie problem w pompie tylko w zaworze (sterowaniu) 

Opublikowano

Takie coś gdzieś znalazłemf9fe326527195e747274499bb20c78db.jpg

Opublikowano (edytowane)

No właśnie to jest istotne gdzie ta pompa/pompy jest. Zależy to też od tego jak ma ten 4d działać. Czy ochrona powrotu ma być od razu, czy do czasu rozgrzania kotła będzie działał tylko obieg kotłowy. Czy ochrona powrotu ma być sterowalna czy działać grawitacyjnie itd itd.  Koledze @Dareks09 podpowiedziałem jak u niego powinno być bo ma zimne grzejniki a pompa u niego jest kompletnie nie w tym miejscu. Podstawową funkcją 4D jest obniżenie temperatury czynnika w obiegu za nim.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

tak papen76  jest to prawda masz racje  aczkolwiek  odnosi sie do cisnien panujacych w instalacji a nie do tego czy bedzie dzialac 

Opublikowano

tak Dragster zgadzam sie z toba ale tylko czesciowo, od tego jak ma dzialac 4D jest sterownik a nie pompa to ze u kolegi Dareks09 mogla by byc w lebszym miejscu to nie ma watpliwosci ale tak tez bedzie dzialac 

a co w takim przypadku bys powiedzial 

post-75587-0-36985100-1519836571_thumb.png

Opublikowano

Spoko. Ten schemat jest dla instalacji zamkniętej i kotła gazowego. Tam są wymagane inne ciśnienia, ale zasada działania podobna. To tylko ilustracja.

Powyżej wrzuciłem fotkę jak to jest u mnie. Pompy mam na zasilaniu, za zaworem 4D i działa wszystko super.

Opublikowano (edytowane)

papen76 mam pytanie możesz narysowac strzalki na tym zdjeciu zeby bylo jasne jak to smiga bowidze ze masz fajnie zrobione tylko nie jestem pewny czy dobrze mysle 

a propo instalacji zamknietej/otwartej to jest identycznie 

Edytowane przez CHEMIK16
Opublikowano

Momento, pójdę zrobić lepszą fotkę