Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam ochotę wyrzucić elektryczne sterowanie klapką popielnika na korzyśc miarkownika mechanicznego. Zauważyłem że w piecu się lepiej pali, gdy proces przebiega ciągle, niż jak pali sie intensywnie, ale w zakresie pewnej histerezy - cyklicznie.

Proces spalania zostawiłbym miarkownikowi, a sterowałbym zaworem 4d.

Szukałem zasady działania w necie, ale nie znalazłem.

Jak działa miarkownik mechaniczny?

- gdy temp. wysoka to sie zamykają drzwiczki? Ochroni piec przed zagotowaniem?

- co w przypadku gdy piec się wypali? Popielnik otwarty i piec sie wyziębia?

- Co z tym wkurzającym łańcuszkiem przy podkładaniu do pieca?

- Jak jest trwałość tego urządzenia ( tani metalowy Regulus, a droższy plastikowy Honeywell)?

Opublikowano

witam,mechaniczny ma płynną regulację i jeżeli masz możliwość takowy zainstalować to moim zdaniem jest lepszy, elektroniczny ma tylko dwa stany,jedyny plus że zamknie kocioł jak się wypali, łańcuszek to znowu żaden problem i jest przy obu typach, w razie W to oba zamykają klapę, miałem 2 regulusy i nigdy nie wysiadły :)

Opublikowano
Witam

Mam ochotę wyrzucić elektryczne sterowanie klapką popielnika na korzyśc miarkownika mechanicznego. Zauważyłem że w piecu się lepiej pali, gdy proces przebiega ciągle, niż jak pali sie intensywnie, ale w zakresie pewnej histerezy - cyklicznie.

Proces spalania zostawiłbym miarkownikowi, a sterowałbym zaworem 4d.

Szukałem zasady działania w necie, ale nie znalazłem.

Jak działa miarkownik mechaniczny?

- gdy temp. wysoka to sie zamykają drzwiczki? Ochroni piec przed zagotowaniem?

- co w przypadku gdy piec się wypali? Popielnik otwarty i piec sie wyziębia?

- Co z tym wkurzającym łańcuszkiem przy podkładaniu do pieca?

- Jak jest trwałość tego urządzenia ( tani metalowy Regulus, a droższy plastikowy Honeywell)?

Tak jak piszesz, tak działa miarkownik ciągu. Plastikowych nie widziałem, nawet Honeywell. mogą mieć jedynie pokrętło z tworzywa. Sam używam takiego regulatora, bez zastrzeżeń.

Do regulacji długości łańcucha dodałem śrubę rzymską pozwoli to dość dokładnie ustalić długość łańcucha. Ponieważ regulatorom brakuje płynności, w miejsce gdzie montuje się dźwignię (z baryłką) nałożyłem trochę towotu z olejem (wymieszane). Po zamontowaniu osłoniłem to miejsce folią (mały kwadrat) aby nie osiadał kurz. Działa bardzo sprawnie! Łańcuch przy podkładaniu nie przeszkadza.

Opublikowano

witam

ja natomiast jestem zadowolony z elektronicznego. Piec dziala na pelnej mocy a ze nie mam przewymiarowanego czasy zamykania sa dosc krotkie. Przymykajac mechanicznie po spalaniu bylo pelno syfu w kotle, teraz jest czysto. najwazniejsze ze dopala cale paliwo (czesto wegiel brunatny) a kiedys zostawaly spore bryly.

pozdrawiam pawel

Opublikowano

Jak działa ten elektroniczny miarkownik, czy podobnie jak mechaniczny pracuje płynnie, czy też tylko w zakresie histerezy OTWÓRZ/ZAMKNIJ ?

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Gdzie można kupic taki elektroniczny sterownik i jak to fachowo sie nazywa?

Juz wiem

To elkryczny miarkownik

Czy od ma tylko dwa stany tz otwiera calkowicie i zamyka?

Edytowane przez genesis72
Opublikowano

a bolecki robi MCI z płynną pracą klapki (podobnie jak mechanicznym miarkowniku a inaczej niż w unisterze, który działa dwustanowo: otwórz-zamknij), wada to cena, konieczność dokupienia lub posiadania sterownika kotła (nie ze wszystkimi sterownikami MCI współpracuje), niedługo to jest na rynku ale jak na razie opinie użytkowników znalezione w necie raczej pozytywne

Opublikowano

miarkownik ma to do siebie ze wolniej reguje i wolniej zamyka lub otwiera drzwiczki oraz ze moze sie zawieszac jesli jest sporo kurzu w kotłowni.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Wybaczcie mi odgrzanie kotleta, ale mam pytanie odnośnie zasady działania w nawiązaniu do powyższej fotki dareckiego: W jaki sposób "ciągnięty" jest łańcuszek? Czy cołość się podnosi czy tylko jego mocowanie obraca? Pytam, bo instalator wspomniał mi o takim urządzeniu do mojej piecokuchni Moderator 10kW, problem w tym, że nie mam wyprowadzenia na miarkownik, więc musiałbym go mocowaćna wylocie gorącej wody, który oczywiście jest z tyłu pieca. Musiałbym wtedy wydłużyć ten pręt na zdjęciu, co przy "obrotowej" zasadzie działania nie ma sensu (mały obrót, duży skok otwarcia drzwiczek). Ktoś rozwiązywał kiedyś problem montaży mierkownika w kotle bez wyprowadzenia? W internetach nie mogę znaleźć...

Opublikowano

Pracuje całe ramię ale można przecież zamiast łańcuszka zastosować sznurek a do niego mały bloczek, rolki itp. Tylko od Twojej inwencji zależy co z tym zrobisz a można zrobić praktycznie wszystko co się zechce...

Opublikowano

od siebie polece sterowanie spalaniem za pomoca temperatury spalin np. jak w stopce

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Palę od góry. Zainstalowany Miarkownik Ciągu: FR1. Prawidłowo skalibrowany. Problem w tym, że gdy miarkownik ustawiony jest na 60oC a rozpaliłem w kotle, po czasie temperatura rośnie do ponad 80oC i dopiero po czasie zamyka się klapka wlotu powietrza. Boję się, że może wzrosnąć do temperatury wrzenia. Używam kotła z zamontowanym miarkownikiem od trzech lat. Kiedy minie moment krytyczny wszystko stabilizuje się, temperatura opada do zadanej w miarkowniku, wszystko wraca do normy a miarkownik prawidłowo spełnia swoja funkcje utrzymując zadaną temperaturę w normie. (prawidłowo ustawioną). Co może być przyczyna wzrostu temperatury i tym, że klapka zamyka się z opóźnieniem? Czy spowodowane jest to bezwładnością miarkownika i czasową zwłoką w jego zadziałaniu? Rozpalam drewnem a temperatura w kotle szybko rośnie.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów :) 

Odkopię trochę wątek. Na regulatorze są zwykle 2 zakresy temperatur. Biały + czerwony. Który zakres dot. całkowitego zamknięcia klapy przy danej temp.?

Druga sprawa. Zacząłem palić od góry i trochę obawiam się tego miarkownika, gdyż w klapce doprowadzającej powietrze nie mam śruby regulacyjnej (zamyka się całkowicie). Powinienem się tym martwić?

Edytowane przez mobopx