Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakość Spalania Eko Groszku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.......

Chciałbym zapytać ekspertów jak prawidłowo powinien wyglądać płomień spalanego groszku dlatego załączam fotki i czekam na wypowiedzi

Pozdrawiam

post-3650-1234919413_thumb.jpg

post-3650-1234919576_thumb.jpg

post-3650-1234919656_thumb.jpg

post-3650-1234919712_thumb.jpg

Opublikowano

Po tych zdjeciach trudno powiedziec ale wydaje mi sie ze na 3 zdjeciu jest najlepiej ustawiony nadmuch powietrza najlepiej dotleniony a porownac mozna do palnika autogen trzeba tak wyregulowac aby szlo jak najmniej paliwa byla max temperatura ale nie za mocno aby w komin nie szlo pierwsze 2 za mala moc dmuchawy kłebi sie kreci ostatnie za mocno dmucha tak mi sie wydaje ale ze zdjec trudno sie wnioskuje

Opublikowano

Witam

Pokombinuje coś żeby film wrzucić i może wtedy dla debaty będziemy się wypowiadać odnośne koloru płomienia a z dymem z komina to po prostu nie leci mieszkam w starym budownictwie komin bez wkładu no ale też staram się żeby kolano z pieca do komina praktycznie nie było nagrzane bo przecież szkoda komin ogrzewać tym bardziej że ma z 6-7 metrów

Pozdrawiam a fotkę też spróbuje zrobić dla pokrycia słów.............

Opublikowano

Witam panowie....

Próbuje wrzucić 2 filmiki będzie słychać moment w którym podajnik podaje.....

Co do komina to tak jak pisałem dymu nie ma no i mała poprawka bo komin ma między 12-15 metrów wysokości no i jak w trakcie podawania otwieram górne drzwiczki te od płomieniówek to także prawie dymu nie ma poza tym specyficznym zapachem ....

Pozdrawiam wszystkich i czekam na opinie

MOV00087.MPG

MOV00089.MPG

Opublikowano

Nie jestem fachowcem ale im płomienie są jaśniejsze tym spalanie jest lepsze. A im bardziej czerwone tym gorsze spalanie. Wiec samemu możesz porównać sobie kiedy masz lepsze spalanie.

• 3 lata później...
Opublikowano

Odświerzę troche temat.

Zauważyłem na zdjęciach, że u Ciebie ten promiennik co wisi nad płomieniem jest dosyć wysoko. U mnie on wisi praktycznie jakieś trzy, może cztery centymetry nad palnikiem.

Ktoś powie jaka wysokość jest prawidłowa?