Katarzynka1988 Opublikowano 23 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam :) mam CO układ zamknięty. zrobiło mi się takie coś, że w rozdzielni w piwnicy jeden powrót jest zimny, a dwa grzejniki od niej są ciepłe na górze i zimne na dole + zimna rura powrotu już od samych grzejników. Jak to odpowietrzyć?
kiminero Opublikowano 23 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jak są ciepłe, to przepływ jest, czyli zapowietrzone nie są. Trzeba wyregulować przepływy na całym układzie, sprawdzić filtr na pompie i pewnie kilka innych możliwych przyczyn. Za mało info.
Katarzynka1988 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2017 ale wszystko inne grzeje dobrze, grzejniki, które są wyżej też są gorące (te sa akurat na półpiętrze). Myślałam, że zapowietrzył się powrót pomiędzy kaloryferami, a rozdzielnią w piwnicy, bo woda do kaloryferów dopływa, ale nie wypływa. Gdyby był problem w pompie lub źle coś wyregulowane, to chyba grzejniki wyżej też by miały problem, czy źle rozumuję?
Gość Digitrax Opublikowano 23 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2017 "Woda do kaloryferów dopływa a nie wypływa" - dobre dobre :D A czy nie "puchną" Ci te grzejniki ? wiesz jak woda do nich tylko wpływa i nie wypływa to gdzieś musi się tam zmieścić. Normalnie taki grzejnik to jak czarna dziura :D
Katarzynka1988 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor #5 Opublikowano 23 Stycznia 2017 oj się czepiasz :) no skoro góra jest ciepła, to chyba dopływa? ;) a skoro dół i rura powrotu jest zimna, to chyba nie odpływa? tzn odpływa niewielka cześć, tej zimnej, która w nim była, a później przestaje płynąć.
kiminero Opublikowano 23 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2017 @Digitrax, żeby grzejnik grzał to de facto musi mieć co najmniej dwie dziury... Koleżanko, jak grzejnik jest ciepły cały czas, to woda płynie przez niego ze stałą prędkością w sposób ciągły. Będzie tym lepiej grzał, im szybciej ta woda będzie w nim krążyć, a u Ciebie coś ten przepływ blokuje/zabiera. Jeśli woda przez grzejnik płynie bardzo wolno, to nawet jak wpłynie gorąca od góry, to zanim dotrze do rurki powrotnej zdąży się wychłodzić (odda ciepło do otoczenia). Pytanie o jeden post za późno: czy było dobrze i nagle coś się "popsuło", czy tak było zawsze? Pytanie drugie: czy grzejnik ma głowicę termostatyczną? Jeśli ma, to może to być naturalna reakcja głowicy termostatycznej na dogrzanie pomieszczenia.
Katarzynka1988 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor #7 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Grzał dobrze i się coś zrobiło. Kiedyś już też tak się zdarzyło ubiegłej zimy, ale nie wiem co zostało zrobione, żeby to działało jak trzeba. I to nie jeden grzejnik, a dwa, które są zasilane jedną rurką od rozdzielni i mają wspólny powrót. Głowic termostatycznych nie ma - zwykłe regulatory.
meisterhaft Opublikowano 23 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jesli nie masz termostatow na grzejnikach to napewno filtr przed pampa do czyszczenia mialem podobna sytuacje pol grzejnikow grzalo pol nie wyczyscilem filtr i wszystko zaczelo smigac :)
meisterhaft Opublikowano 23 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2017 A wiec jal glowic nie ma to wyczisc filtr a powinno pomoc :)
kiminero Opublikowano 23 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2017 A zakręć resztę grzejników, pompa na trzeci bieg i niech przerzuci wodę przez ten odcinek układu.
Katarzynka1988 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor #11 Opublikowano 23 Stycznia 2017 pompa jest cały czas na 3-cim biegu, bo jest w piwnicy, więc ma dwie kondygnacje do góry popychać wodę i na 2-gim biegu nie grzeje górne piętro. a ten filtr to gdzie jest dokładnie koło tej pompy? poradzę sobie sama? nie mam aktualnie samca żadnego pod ręką ;)
meisterhaft Opublikowano 23 Stycznia 2017 #12 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Filtr jest przed pompa musisz najpierw wylaczyc sterownik zeby pompa nie pracowala odciac wode zaworami przed pampa i za pompa i odkrecic srube w ktorej znajduje sie filtr. Nie wiem jak to u Ciebie wyglada ale u mnie tak to wlasnie zrobilem.
Katarzynka1988 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor #13 Opublikowano 23 Stycznia 2017 czy to mam takiej "odnogi" szukać jak tutaj? ;)
ayo007 Opublikowano 23 Stycznia 2017 #14 Opublikowano 23 Stycznia 2017 dokładnie tak, przed nią i za nią zakręć zawory i wyczyść to sitko..oczywiście pompa unieruchomiona.. Po tym zabiegu będzie potrzebne odpowietrzenie pompy...
Katarzynka1988 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor #15 Opublikowano 24 Stycznia 2017 a czy musi to być? bo chyba u mnie tego nie ma
ayo007 Opublikowano 24 Stycznia 2017 #16 Opublikowano 24 Stycznia 2017 ..jak ktoś to zrobił zgodnie ze sztuką to powinno być... ..zrób fotki pompy i okolicy to będziemy mogli coś powiedzieć..
meisterhaft Opublikowano 24 Stycznia 2017 #17 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zrob tak jak napisal ayo007, ten filtr musi tam byc :)
Katarzynka1988 Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #18 Opublikowano 2 Lutego 2017 nie, nie ma na 101% ;) macie panowie jakieś inne pomysły?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.