Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciepłe Zasilanie, A Zimny Powrót

Katarzynka1988

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

mam CO układ zamknięty.  zrobiło mi się takie coś, że w rozdzielni w piwnicy jeden powrót jest zimny, a dwa grzejniki od niej są ciepłe na górze i zimne na dole + zimna rura powrotu już od samych grzejników. Jak to odpowietrzyć?

Opublikowano

Jak są ciepłe, to przepływ jest, czyli zapowietrzone nie są. Trzeba wyregulować przepływy na całym układzie, sprawdzić filtr na pompie i pewnie kilka innych możliwych przyczyn. Za mało info.

Opublikowano

ale wszystko inne grzeje dobrze, grzejniki, które są wyżej też są gorące (te sa akurat na półpiętrze). Myślałam, że zapowietrzył się powrót pomiędzy kaloryferami, a rozdzielnią w piwnicy, bo woda do kaloryferów dopływa, ale nie wypływa.

Gdyby był problem w pompie lub źle coś wyregulowane, to chyba grzejniki wyżej też by miały problem, czy źle rozumuję?

Opublikowano

"Woda do kaloryferów dopływa a nie wypływa" - dobre dobre :D A czy nie "puchną" Ci te grzejniki ? wiesz jak woda do nich tylko wpływa i nie wypływa to gdzieś musi się tam zmieścić. Normalnie taki grzejnik to jak czarna dziura :D

Opublikowano

oj się czepiasz :) no skoro góra jest ciepła, to chyba dopływa? ;) a skoro dół i rura powrotu jest zimna, to chyba nie odpływa? tzn odpływa niewielka cześć, tej zimnej, która w nim była, a później przestaje płynąć.

Opublikowano

@Digitrax, żeby grzejnik grzał to de facto musi mieć co najmniej dwie dziury...

Koleżanko, jak grzejnik jest ciepły cały czas, to woda płynie przez niego ze stałą prędkością w sposób ciągły. Będzie tym lepiej grzał, im szybciej ta woda będzie w nim krążyć, a u Ciebie coś ten przepływ blokuje/zabiera. Jeśli woda przez grzejnik płynie bardzo wolno, to nawet jak wpłynie gorąca od góry, to zanim dotrze do rurki powrotnej zdąży się wychłodzić (odda ciepło do otoczenia).

Pytanie o jeden post za późno: czy było dobrze i nagle coś się "popsuło", czy tak było zawsze?

Pytanie drugie: czy grzejnik ma głowicę termostatyczną? Jeśli ma, to może to być naturalna reakcja głowicy termostatycznej na dogrzanie pomieszczenia.

Opublikowano

Grzał dobrze i się coś zrobiło. Kiedyś już też tak się zdarzyło ubiegłej zimy, ale nie wiem co zostało zrobione, żeby to działało jak trzeba. I to nie jeden grzejnik, a dwa, które są zasilane jedną rurką od rozdzielni i mają wspólny powrót. Głowic termostatycznych nie ma - zwykłe regulatory.

Opublikowano

Jesli nie masz termostatow na grzejnikach to napewno filtr przed pampa do czyszczenia mialem podobna sytuacje pol grzejnikow grzalo pol nie wyczyscilem filtr i wszystko zaczelo smigac :)

Opublikowano

A wiec jal glowic nie ma to wyczisc filtr a powinno pomoc :)

Opublikowano

pompa jest cały czas na 3-cim biegu, bo jest w piwnicy, więc ma dwie kondygnacje do góry popychać wodę i na 2-gim biegu nie grzeje górne piętro.

a ten filtr to gdzie jest dokładnie koło tej pompy? poradzę sobie sama? nie mam aktualnie samca żadnego pod ręką ;)

Opublikowano

Filtr jest przed pompa musisz najpierw wylaczyc sterownik zeby pompa nie pracowala odciac wode zaworami przed pampa i za pompa i odkrecic srube w ktorej znajduje sie filtr. Nie wiem jak to u Ciebie wyglada ale u mnie tak to wlasnie zrobilem.

Opublikowano

dokładnie tak, przed nią i za nią zakręć zawory i wyczyść to sitko..oczywiście pompa unieruchomiona..

Po tym zabiegu będzie potrzebne odpowietrzenie pompy...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.