Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam opini jak się sprawują kotły na trociny typu"Hajnówka" z podajnikiem.Zamierzam taki kupić (mam spory dostęp do trocin).A może ktoś zaproponuje jakiegoś konkretnego producenta.

Opublikowano

W firmie w której pracuje a jest to producent domów z bali drewnianych, również mamy nieograniczony dostęp do trocin. Piec który ogrzewa hale, biura i dwie suszarnie jest właśnie z Hajnówki to model KWH 300. Ogolnie nie ma z nim problemu a pracuje praktycznie przez cały rok bo i latem ogrzewa dwie suszarnie. Od 2005 roku teraz niedawno zamawiałem jedynie ruszt żeliwny bo sie przepalił, poza tym było pare awarii sterowania wynikłych z nieumiejętności palacza(ale serwis był szybki), no i mieliśmy również mały pożar, jednak był on spowodowany słabymi zabezpieczeniami a nie z winy kotła dzięki bogu wszystko szczęśliwie się zakończyło..pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki Kris 78 za odpowiedż na mój post.Też zamierzam ogrzewać takim kotłem dwie hale,suszarnie oraz biurowiec,a kocioł sobie sprawdzę w necie - Dzięki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli potrzebujesz nowego zestawu polecam moderatora ewentualnie rodzimego dla mnie kon-meta. Znam oba zestawy kon-met będzie tańszy ( to mały rzemieślniczy producent z końskich woj. Świętokrzyskie) Jeśli chcesz zaoszczędzić i kupić np. zestaw roczny czy dwu letni śledź giełdy drzewne i strony ze sprzętem tartaczno, stolarsko drzewnym. Ludzie sprzedają AZO ze względu na fakt że coraz częściej trudno trocinę ( kontraktują pelleciarze). Pozdrawiam

PS: Do trocin koniecznie przedpiec ( głowica ) ceramiczna tzn z szmotu.

Opublikowano

Słyszałem kilka niezbyt pochlebnych opinii o trwałości Moderatora. W tym jedną od ich dystrybutora. Z drugiej strony pewnie ludziska wilgotnym opałem palą to sie nie ma co dziwić.

Opublikowano
Jeśli potrzebujesz nowego zestawu polecam moderatora ewentualnie rodzimego dla mnie kon-meta. Znam oba zestawy kon-met będzie tańszy ( to mały rzemieślniczy producent z końskich woj. Świętokrzyskie) Jeśli chcesz zaoszczędzić i kupić np. zestaw roczny czy dwu letni śledź giełdy drzewne i strony ze sprzętem tartaczno, stolarsko drzewnym. Ludzie sprzedają AZO ze względu na fakt że coraz częściej trudno trocinę ( kontraktują pelleciarze). Pozdrawiam

PS: Do trocin koniecznie przedpiec ( głowica ) ceramiczna tzn z szmotu.

Dzięki tomek krakerss za odpowiedż.O kon-mecie słyszałem,a moderatora sobie sprawdzę.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Słyszałem kilka niezbyt pochlebnych opinii o trwałości Moderatora. W tym jedną od ich dystrybutora. Z drugiej strony pewnie ludziska wilgotnym opałem palą to sie nie ma co dziwić.

Dzięki Neo za odpowiedż.

Pozdrawiam.

Opublikowano

na moderatora nie dam powiedzieć złego słowa. mój ojciec ma moderatora 35 kW od 10 lat i jak na razie sprawuje się super. spala dosłownie wszystko, bardzo szybko się rozgrzewa. dodam że pali głównie mokrym drzewem i nie ma żadnych problemów. pali bez nadmuchu.

Opublikowano

No nie wiem.

U znajomego: moderator 25kw. Pali głównie drewnem, mokrym. Żadnych zaworów mieszających i innych bajerów. Temperatura na sterowniku średnio 37*C.]

Jeszcze w ramach gwarancji serwis musiał wymieniać 2 czy 3 płomieniówki (nie wiem czy tak fachowo nazywa się te rury biegnące w środku kotła w poprzek) :)

Opublikowano

O tym właśnie piszę. Moderator zaistniał jako producent kotłów biomasowych. Dla wielu ludzi biomasa to mokre drewno z podwórka. I krąg się zamyka. Dlatego też przypuszczam, że są to lepsze kotły niż maja opinię. Chociaż ja bym nie kupił ...