Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #101 Opublikowano 30 Listopada 2016 Czyli cieplejsza a latem też Nie Bedzie problemu
sambor Opublikowano 30 Listopada 2016 #102 Opublikowano 30 Listopada 2016 Rozmawiałem dzis z hydraulikiem i powiedział że obieg cwu może robić za obieg kotlowy czy to prawda Ale nie przy sprzęgle. I przestań się motać, wybierz schemat instalacji a następnie go upraszczaj lub ulepszaj.
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #103 Opublikowano 30 Listopada 2016 Chodzi o to ze coś od was się dowiedziałem a gość co ma mi to robić proponuje założenie zaworu 3d na podlogowek i wpiac w powrót grzejniki 4d zawor a na czy jedna pompa jako cwu i kotlowa schemat jest identyczny jak do kotła Tekla na pelet. Chciałbym mieć układ nie przekombinowany Po prostu działający. Czyli mówiąc prosto układ ze sprzeglem hydraulicznym taki jest ?? Mam rozumieć.
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #104 Opublikowano 30 Listopada 2016 Chodzi o to ze coś od was się dowiedziałem a gość co ma mi to robić proponuje założenie zaworu 3d na podlogowek i wpiac w powrót grzejniki 4d zawor a na czy jedna pompa jako cwu i kotlowa schemat jest identyczny jak do kotła Tekla na pelet. Chciałbym mieć układ nie przekombinowany Po prostu działający. Czyli mówiąc prosto układ ze sprzeglem hydraulicznym taki jest ?? Mam rozumieć. A schemat z 4 osobnymi pompami też podobno prostu?już sam nic nie wiem czytając fora jakie mają inni problemy z dogrzaniem kotłów
hajtaler428 Opublikowano 30 Listopada 2016 #105 Opublikowano 30 Listopada 2016 Jak się czyta niektóre Twoje posty to też człowiek nic nie wie. Ogarnij składnię bo to jeden bełkot
sambor Opublikowano 30 Listopada 2016 #106 Opublikowano 30 Listopada 2016 Ta instalacja to w sam raz dla Twojej żony - jak nie będzie cię w domu to sąsiad będzie miał pretekst do wizyt. ;) A tak na serio to inst z zaw 4-D to jak widać po forum "stos kłopotów" Chcesz mieć następny to rób taką inst. I do cholery najpierw określ jaki schemat a następnie jakieś rady - tak piszesz jakbyś robił na raz kilka instalacji.
papasmurfek Opublikowano 30 Listopada 2016 #107 Opublikowano 30 Listopada 2016 Powiem tak. Użytkuje taki układ jak u kolegi Chojrakrock już trzeci sezon, i nie mam powodów do płaczu. Różnica jest taka, że u mnie obieg kotłowy jest na 6/4". a temperatury wygladają tak: kocił 58C powrót 48C zasilanie obiegu CO 42C powrót CO 38 zasilanie podłogówki 28C powrót 26C temperatura w domu 22C (na zewnątrz 1C) Podłogówki około 80-90m2 + kilka grzejników. Jeśli ktoś na kocioł ustawiony na np. 50C, to nie ma się co dziwić, że mało ciepła zostaje na powrocie (dom swoje musi wziąć). Jak przychodzą mrozy, to robi się korektę zasilania kotła na 62C i ciepła na powrót nie zabraknie. Jak masz układ podłogowy z pompą sterowaną termostatem to może tak być jak piszesz. Podepnij pompę do sieci na stałe, to zobaczysz jak Ci spadnie temperatura powrotu. Nie ma bata we wsi..... :huh: A do autora to kolega @odpowietrznik podał Ci jak ma wyglądać twoja instalacja. A co do hydraulika, to pamiętaj to Ty jesteś inwestorem, to Ty będziesz tą instalację użytkował i się z nią użerał albo i nie. Wydrukuj sobie jeden z tych dwóch schematów co podał @odpowietrznik i pokaż wykonawcy. Jak nie będzie chciał tak wykonać to niech ***, znajdź innego.
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #108 Opublikowano 30 Listopada 2016 Oki dzięki za pomoc przepraszam że trochę namotalem ale jak się poczyta fora to chciałbym uniknąć problemów takich jak mają użytkownicy. Jak dobrać wielkość sprzęgła i czy ten zawór termostatyczny na powrocie za sprzeglem jest bezpieczny?
odpowietrznik Opublikowano 30 Listopada 2016 #109 Opublikowano 30 Listopada 2016 Myślę że np.takie https://flamcogroup.com/pl/catalog/systemy-wzbiorcze-i-akcesoria-flamco/akcesoria-do-instalacji-grzewczych/sprzeglo-hydrauliczne-flexbalance/flexbalance/28500 Musisz się określić jak chcesz sterować obiegiem grzejnikowym i podłogowym(i chociaż o to pytałem nadal nie powiedziałeś ile tej podłogówki) bo w zależnosci od sposobu sterownia są różne zawory 3D (stałotemperaturowo czy pogodowo) Jaki zawór termostatyczny na powrocie masz na myśli? za sprzęgłem sa obiegi grzewcze a przed kocioł i zawór VTC najważniejsze aby kocioł był zabezpieczony(a jak go zrobisz w układzie otwartym będzie OK) a za sprzęgłem to moze się "psuć" niczym nie grozi(no może nie do końca niczym ewentualnie uszczupleniem portwela ale przeżyjesz) ;)
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #110 Opublikowano 30 Listopada 2016 Podlogowki ok 60m2. podlogowka to chyba pogodowo podobno lepszy efekt grzejniki chyba pokojowka . Oten zawór vtc wlasnie chodzi. Jak dobrać wielkość sprzęgła?
odpowietrznik Opublikowano 30 Listopada 2016 #111 Opublikowano 30 Listopada 2016 Kupisz zawór firmy ESBE VTC 511 to wyrób z najwyzszej półki Jak chcesz sterowac podłogę pogodowo to powinien być zawór 3D ESBE VRG 130 + siłownik ARA 600 albo odpowiednik Afriso ARV+siłownik ARM sterownik kotła musi obsługiwać siłownik zaworu mieszajacego.Oczywiscie musi też być czujnik pogodowy na zewnątrz
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #112 Opublikowano 30 Listopada 2016 A gdzie wpiac dobijanie wody do instalacji. Czy rury miedziane 35 wystarcza na obieg kotlowy ?Sprawdzałem i sterownik obsługuje do 4 pomp i 2 zawory mieszajace
kulegafv Opublikowano 30 Listopada 2016 #113 Opublikowano 30 Listopada 2016 Jak masz układ podłogowy z pompą sterowaną termostatem to może tak być jak piszesz. Podepnij pompę do sieci na stałe, to zobaczysz jak Ci spadnie temperatura powrotu. Nie ma bata we wsi..... :huh: A do autora to kolega @odpowietrznik podał Ci jak ma wyglądać twoja instalacja. A co do hydraulika, to pamiętaj to Ty jesteś inwestorem, to Ty będziesz tą instalację użytkował i się z nią użerał albo i nie. Wydrukuj sobie jeden z tych dwóch schematów co podał @odpowietrznik i pokaż wykonawcy. Jak nie będzie chciał tak wykonać to niech sp..... ekhm, znajdź innego. Nie chcę mącić, ale muszę się ustosunkować. Zarówno pompa CO, jak i pompa podłogowa "chodzą" 24h (sterowanie pogodowe siłownikami na obu zaworach) Jeśli chwilowo jest większy pobór ciepła z kotła (np. więcej termostatów w grzejnikach otworzyło się wspólnej jednostce czasu), to sterowniki wykonawcze zaworów "skręcają" zwór, tak aby pilnować zadanej wcześniej temperatury ochrony powrotu.
odpowietrznik Opublikowano 30 Listopada 2016 #114 Opublikowano 30 Listopada 2016 A gdzie wpiac dobijanie wody do instalacji. Czy rury miedziane 35 wystarcza na obieg kotlowy ?Sprawdzałem i sterownik obsługuje do 4 pomp i 2 zawory mieszajace Na powrocie do kotła dobijanie wody albo kocioł ma przygotowane miejsce na zawór spustowo-napełniajacy
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #115 Opublikowano 30 Listopada 2016 A na grzejniki nie trzeba czy 3d czy trzeba? Przy pokojowce
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #116 Opublikowano 30 Listopada 2016 A na grzejniki nie trzeba czy 3d czy trzeba? Przy pokojowce
odpowietrznik Opublikowano 30 Listopada 2016 #117 Opublikowano 30 Listopada 2016 Moze być też 3D przy sterowniu pogodowym a jak nie to bez 3D i sterowanie zaworami termostatycznymi na grzajnikach.Tylko przy tej opcji z VTC na powrocie musisz mieć wysoko naczynie wyrównawcze bo pompa na powrocie
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #118 Opublikowano 30 Listopada 2016 A co do średnic rur?
odpowietrznik Opublikowano 30 Listopada 2016 #119 Opublikowano 30 Listopada 2016 Srednica wystarczy a nawet Cu 28 w obiegu kotłowym a na zasobnik CU22
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #121 Opublikowano 30 Listopada 2016 Naczynie od pieca ok 6m będzie
Hadziajluk Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #122 Opublikowano 30 Listopada 2016 Naczynie od pieca ok 6m będzie w pionie. Jaki polecacie zbiornik do cwu. Jaka dac pompę na powrocie
odpowietrznik Opublikowano 1 Grudnia 2016 #123 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nie ważne ile naczynie będzie nad kotłem lecz ile nad najwyższym grzejnikiem (przy pompie 40tce na powrocie teoretycznie 2,8m ) Zbiornik CWU polecam Biawara Quatro z wężownicą.Pompę o ile kasa nie gra roli to za VTC Grundfos Alpha 2L i taką samą na zasobnik Mogą też być pompy LFP
Chojrakrock Opublikowano 1 Grudnia 2016 #124 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zbiornik CWU polecam Biawara Quatro z wężownicą. Potwierdzam mam u siebie i jest super Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Hadziajluk Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor #125 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nad najwyższym grzejnikiem będzie okolo 2m
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.