Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napewno dorwiesz czecha ja teraz tym palę i nie ma żadnych problemów

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

staryk - kupiłem tą retortę prosto u producenta w Pancerpolu i kosztowała coś około 380 zł a taka sama u producenta kotła prawie 800 zł. Jest trochę podcięta dlatego, że kotły Kielara były wąskie i aby popiół lepiej spadał ( tak sobie to wymyślili).

Dom ponad 300 m2 powierzchni użytkowej. Grzeję około 240 m2 po podłogach licząc z kotłownią. Głównie grzejniki a podłogówka w łazienkach kuchni i garderobie. W części głównej salonowej domu temperatura 23 st C, w łazienkach ok. 24 do 25 a reszta domu jak kto tam sobie na termostacie nastawi to tak ma ( w sypialniach niższe temperatury).

W tej małej lepiej się pali - a tamta pps50 miała wielki gardziel jak diabli. Wiarygodnych testów nie przeprowadzałem czy mniej się pali w każdym razie na tej mniejszej idzie lepiej utrzymać kocioł na małej mocy w trybie ciągłej pracy.

Opublikowano

380 PLN to nie jakieś straszne pieniądze nawet jakbym miał pożyczyć żeby to szło. W Hefie palnik mi powiedzieli 1800 pln(pewnie cały nowy podajnik) , albo może przemęczyc się ten rok zobaczyć jak to wyjdzie a remonty robić w lecie jak już, żeby teraz nie zostać z niczym. Ech zawsze dylemat

P.S. dzięki za odpowiedź.

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Można by jeszcze przeciwdziałać tym niedopałkom dostarczając więcej powietrza po stronie gdzie występują. Mam na myśli przewiercić w koronce palnika z tej strony gdzie są niedopałki parę otworów to może  lepiej by się dopaliły - ale czy na pewno ?

post-25873-0-19914900-1509708574_thumb.jpg

Opublikowano

ja to mam wrazenie ze jak jest drobny opal to zasypuje te miejsca w ktorych leci powietrze. U mnie te dziurki sa dosc duze i spalony eko jak jest drobniejszy potrafi sie tam usadowic. Ciezko to wyciagnac jak palnik goracy. Dla mnie dziwne jest to ze najgorzej wypala wygiel w miejscu po stronie dmuchawy 

Opublikowano

Robiłem te dziurki umnie się nie sprawdziło. Tylko zmiana opału pomogła na słabszy

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie patrząc z boku kotła wzdłuż ślimaka (ślimak i dmuchawa po lewej stronie kotła) to niedopałki powstają gdzieś tak na godz 2-giej  od strony drzwiczek kotła.

Owszem jak się paliło z nadmiernym nadmuchem i na palniku był huragan to wszystko się spaliło a resztę wydmuchało :) - no ale to nie tędy droga.

Opublikowano

tak to ja czyszcze palnik wydlubuje co moge a pozniej z pylu dmuchawa max przeslona otwarta i coco jumbo i do przodu, ale az deflektor urwac chce :)

Opublikowano

u mnie gorzej dla pieca smoli, na spiek trzeba by bylo poczekac z 24h. Podnioslem na 16/39 i teraz nie smoli i ladnie wypala poki co

Opublikowano

Dogadamy jak najbardziej po prostu niżej nie daje rady i jest syf w piecu. Wiem o co Ci chodzi i co chciałes osiągnąć bo czytam to forum od jakiegoś czasu ale u mnie zejść niżej się nie da. Defaultowe nastawy to 23/37 więc i tak mam mocno opuszczone i widocznie tu jest granica. Nie denerwuj się tym że zmieniłem po prostu piec nie szedł

Opublikowano

Ale co, wyspa była na środku czy jak ?

Jaki masz ster, bo ludziska myślą, że IE.

Opublikowano

Ok faktycznie. Przepraszam że nie w temacie nie mam takiego sterownika. Niepotrzebnie zamieszanie wprowadziłem. Krater się nie zrobil. Czarno że hej w piecu z braku powietrza. Jeszcze raz sorry za wtracenie się. Póki nie kupie stera(względy finansowe) nie będę zabierał głosu. Będę jedynie bacznym obserwatorem

Opublikowano

I tego właśnie nie rozumiem - dałeś mniej paliwa, a piszesz o braku powietrza. Możesz to wyjaśnić ?

Opublikowano

Bo zmniejszyłem paliwo i zabrałem trochę powietrza bo dla mnie realne było że jeśli poprzednia dawka paliwa jest wypalana ok przy danej ilości powietrza to jeśli ja zmniejsze(poprzez wydłużenie przerwy znaczne) to będzie go brakować. Może się pomyliłem w moim mniemaniu ale wcześniej(tydzień temu) wydłużając o 2 sek a nie zmniejszając nadmuchu robil się krater więc pomny doświadczeń zabrałem 1mm dmuchawy

Opublikowano

Czy np dołożenie talerza obrotowego nie rozwiązało by wielu problemów z lepszym spalaniem  :D

Opublikowano

@vmilo tak tylko. Póki nie mam lepszego stera tak jest

Talerz byłby ok ale potrzebny napęd do niego

Opublikowano

Można dorobić od istniejacego np z tyłu slimaka przez dołożenie paru dzwigni zamieniasz ruch obrotowy na posuwisto zwrotny ja tak mam zrobione :D

Opublikowano

Po to by nie mieć kilku niedopałków, czy tam małych spieków ? Szkoda sił i energii na to.

Opublikowano

Vmilo a odnosnie czemu tylko przeslona. Od 3 osób niezależnych słyszałem że w tym piecu dmuchawa na max steruj przysłona. Dziwiło mnie to bardzo ale tak jest uważasz że więcej otworzyć przysłony a na dmuchawe skręcić? Zaznaczam obecne ustawienia przysłony i lecę a co mi tam

Opublikowano

Uważam, że przysłona służy do ostatecznej regulacji, gdy "przydałaby się połówka" :]

Opublikowano

Oj połówka niejedna pekla :) spoko zmniejszone na 45% a noi powrót na 15/45 i otwarta bardziej przeslona bardziej pójdę zobaczyc za jakiś czas

Opublikowano

OK. Działaj :)

andy nam się gdzieś zapodział.. hmm

nie zgubił się nie zgubił

piec radzi sobie sam doskonale a ja muszę się udzielać

społecznie na nowym mieszkaniu córki :(

a mój telefon pozwala tylko czytać posty nie chce współpracować przy pisaniu 

nie wyświetla się klawiatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.