Kijasr Opublikowano 3 Listopada 2017 #2626 Opublikowano 3 Listopada 2017 Napewno dorwiesz czecha ja teraz tym palę i nie ma żadnych problemów Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2627 Opublikowano 3 Listopada 2017 staryk - kupiłem tą retortę prosto u producenta w Pancerpolu i kosztowała coś około 380 zł a taka sama u producenta kotła prawie 800 zł. Jest trochę podcięta dlatego, że kotły Kielara były wąskie i aby popiół lepiej spadał ( tak sobie to wymyślili). Dom ponad 300 m2 powierzchni użytkowej. Grzeję około 240 m2 po podłogach licząc z kotłownią. Głównie grzejniki a podłogówka w łazienkach kuchni i garderobie. W części głównej salonowej domu temperatura 23 st C, w łazienkach ok. 24 do 25 a reszta domu jak kto tam sobie na termostacie nastawi to tak ma ( w sypialniach niższe temperatury). W tej małej lepiej się pali - a tamta pps50 miała wielki gardziel jak diabli. Wiarygodnych testów nie przeprowadzałem czy mniej się pali w każdym razie na tej mniejszej idzie lepiej utrzymać kocioł na małej mocy w trybie ciągłej pracy.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2628 Opublikowano 3 Listopada 2017 380 PLN to nie jakieś straszne pieniądze nawet jakbym miał pożyczyć żeby to szło. W Hefie palnik mi powiedzieli 1800 pln(pewnie cały nowy podajnik) , albo może przemęczyc się ten rok zobaczyć jak to wyjdzie a remonty robić w lecie jak już, żeby teraz nie zostać z niczym. Ech zawsze dylemat P.S. dzięki za odpowiedź.Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2629 Opublikowano 3 Listopada 2017 Można by jeszcze przeciwdziałać tym niedopałkom dostarczając więcej powietrza po stronie gdzie występują. Mam na myśli przewiercić w koronce palnika z tej strony gdzie są niedopałki parę otworów to może lepiej by się dopaliły - ale czy na pewno ?
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2630 Opublikowano 3 Listopada 2017 ja to mam wrazenie ze jak jest drobny opal to zasypuje te miejsca w ktorych leci powietrze. U mnie te dziurki sa dosc duze i spalony eko jak jest drobniejszy potrafi sie tam usadowic. Ciezko to wyciagnac jak palnik goracy. Dla mnie dziwne jest to ze najgorzej wypala wygiel w miejscu po stronie dmuchawy
Kijasr Opublikowano 3 Listopada 2017 #2631 Opublikowano 3 Listopada 2017 Robiłem te dziurki umnie się nie sprawdziło. Tylko zmiana opału pomogła na słabszy Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2632 Opublikowano 3 Listopada 2017 U mnie patrząc z boku kotła wzdłuż ślimaka (ślimak i dmuchawa po lewej stronie kotła) to niedopałki powstają gdzieś tak na godz 2-giej od strony drzwiczek kotła. Owszem jak się paliło z nadmiernym nadmuchem i na palniku był huragan to wszystko się spaliło a resztę wydmuchało :) - no ale to nie tędy droga.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2633 Opublikowano 3 Listopada 2017 tak to ja czyszcze palnik wydlubuje co moge a pozniej z pylu dmuchawa max przeslona otwarta i coco jumbo i do przodu, ale az deflektor urwac chce :)
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2634 Opublikowano 3 Listopada 2017 Jak na niższych nastawach ? Lepiej, gorzej ?
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2635 Opublikowano 3 Listopada 2017 u mnie gorzej dla pieca smoli, na spiek trzeba by bylo poczekac z 24h. Podnioslem na 16/39 i teraz nie smoli i ladnie wypala poki co
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2637 Opublikowano 3 Listopada 2017 Dogadamy jak najbardziej po prostu niżej nie daje rady i jest syf w piecu. Wiem o co Ci chodzi i co chciałes osiągnąć bo czytam to forum od jakiegoś czasu ale u mnie zejść niżej się nie da. Defaultowe nastawy to 23/37 więc i tak mam mocno opuszczone i widocznie tu jest granica. Nie denerwuj się tym że zmieniłem po prostu piec nie szedł Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2638 Opublikowano 3 Listopada 2017 Ale co, wyspa była na środku czy jak ? Jaki masz ster, bo ludziska myślą, że IE.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2639 Opublikowano 3 Listopada 2017 Ok faktycznie. Przepraszam że nie w temacie nie mam takiego sterownika. Niepotrzebnie zamieszanie wprowadziłem. Krater się nie zrobil. Czarno że hej w piecu z braku powietrza. Jeszcze raz sorry za wtracenie się. Póki nie kupie stera(względy finansowe) nie będę zabierał głosu. Będę jedynie bacznym obserwatorem Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2640 Opublikowano 3 Listopada 2017 I tego właśnie nie rozumiem - dałeś mniej paliwa, a piszesz o braku powietrza. Możesz to wyjaśnić ?
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2641 Opublikowano 3 Listopada 2017 Bo zmniejszyłem paliwo i zabrałem trochę powietrza bo dla mnie realne było że jeśli poprzednia dawka paliwa jest wypalana ok przy danej ilości powietrza to jeśli ja zmniejsze(poprzez wydłużenie przerwy znaczne) to będzie go brakować. Może się pomyliłem w moim mniemaniu ale wcześniej(tydzień temu) wydłużając o 2 sek a nie zmniejszając nadmuchu robil się krater więc pomny doświadczeń zabrałem 1mm dmuchawy Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2642 Opublikowano 3 Listopada 2017 Regulujesz powietrze tylko przesłoną ? Dobra, nieważne :)
marcus312 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2643 Opublikowano 3 Listopada 2017 Czy np dołożenie talerza obrotowego nie rozwiązało by wielu problemów z lepszym spalaniem :D
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2644 Opublikowano 3 Listopada 2017 @vmilo tak tylko. Póki nie mam lepszego stera tak jest Talerz byłby ok ale potrzebny napęd do niego Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
marcus312 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2645 Opublikowano 3 Listopada 2017 Można dorobić od istniejacego np z tyłu slimaka przez dołożenie paru dzwigni zamieniasz ruch obrotowy na posuwisto zwrotny ja tak mam zrobione :D
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2646 Opublikowano 3 Listopada 2017 Po to by nie mieć kilku niedopałków, czy tam małych spieków ? Szkoda sił i energii na to.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2647 Opublikowano 3 Listopada 2017 Vmilo a odnosnie czemu tylko przeslona. Od 3 osób niezależnych słyszałem że w tym piecu dmuchawa na max steruj przysłona. Dziwiło mnie to bardzo ale tak jest uważasz że więcej otworzyć przysłony a na dmuchawe skręcić? Zaznaczam obecne ustawienia przysłony i lecę a co mi tam Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2648 Opublikowano 3 Listopada 2017 Uważam, że przysłona służy do ostatecznej regulacji, gdy "przydałaby się połówka" :]
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2649 Opublikowano 3 Listopada 2017 Oj połówka niejedna pekla :) spoko zmniejszone na 45% a noi powrót na 15/45 i otwarta bardziej przeslona bardziej pójdę zobaczyc za jakiś czas Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
andy46 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2650 Opublikowano 3 Listopada 2017 OK. Działaj :) andy nam się gdzieś zapodział.. hmm nie zgubił się nie zgubił piec radzi sobie sam doskonale a ja muszę się udzielać społecznie na nowym mieszkaniu córki :( a mój telefon pozwala tylko czytać posty nie chce współpracować przy pisaniu nie wyświetla się klawiatura
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.