Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wolty ustwiłem min 7 max 38 i spala sie ładnie nie piecze chyba jest wszystko ok

Wrzuć proszę fotki popiołu i palnika :)

Opublikowano

jutro odpalę to się zacznie zabawa 

No i jak maszyna działa ?

Opublikowano

Klaudiusz3 - dobrze masz czujniki spięte bo powrót masz większy od zasilania CO i to gdzieś o 3 stopnie. Heh wygląda tak jakby Ci dom ogrzewał kocioł :)

Opublikowano

witam kocioł odpalony na razie się stabilizuje co do temperatury to nie pomyliłem czujników bo nawet nie ma tych możliwości bo ten z kotła jest za krótki do powrotu ale u mnie to już tak jest jak idzie mało na CO ale jak już pójdzie na grzejniki powyżej 30 to się to wyrównuje 

dziś zasypałem 160 kg odsiewki z eko groszku frakcja słonecznika potencjał obliczony przez p. Leszka 6.25 g/s dosyć wysoki ale zobaczymy co wyniknie po spaleniu tych 160 kg .

Mam dwa pytania jak na razie 

-parametr podajnika czas przesypu opału mam na 5 s nie wiem co to za wartośc

- cykl podajnika mam na OFF 

może ktoś po chłopsku wyjaśnić ?

Opublikowano

Czas przesypywania opału to zabezpieczenie w razie gdyby została przekroczona temperatura alarmu podajnika. Gdy zostanie ona przekroczona podajnik przez taki czas będzie pracować aby wypchać opał i zapobiec pożarowi.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Najlepiej tyle żeby wypchalo wszystko z podajnika. Tak jest najbezpieczniej. U mnie czas wynosi 8minut. Temperaturę załączenia alarmu też należy ustawić wg rodzaju podajnika, opału jak i położenia czujnika. Jeśli czujnik jest blisko kotła temperatura musi być wyższa.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wrzuć proszę fotki popiołu i palnika :)

Nie chcę Wam psuć humorów przed weekendem wstawiając widok popiołu :)

Roman widział jak to wyglądało.

Opublikowano

Dopóki Twój popiół nie znajdzie się zamiast mojego w BIPM Sevres to wszystko OK :)

U Damiana na zdjęciach dobrze będzie widać różnicę w nastawach 'standard" i po ustawieniu sterownika do paliwa.

Opublikowano

To jest do czujnika ruchu.

Dzięki za odpowiedz czy ktoś z was ma palnika APRQ 25  witkowskiego chciałem skonsultować parametry dmuchawy ?

Opublikowano

Dopóki Twój popiół nie znajdzie się zamiast mojego w BIPM Sevres to wszystko OK :)

U Damiana na zdjęciach dobrze będzie widać różnicę w nastawach 'standard" i po ustawieniu sterownika do paliwa.

Witam oto foty przesatal tworzyć kalafiory

Idealny ten popiół nie jest ale spala sie w miarę nie trzeba grzebać zarzucać spiekow0c12df911b4195481fb146a8a8cd2a0c.jpge55abff8bf7001c020e7d6e43b8de94f.jpg6b2df3079df216c01db1b3181af7c907.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Min dmuchawy dalem 8 max 38

0acb7bdd2f58232251cc2d38d947b220.jpg

Opublikowano

Czesław, gadałem z Leszkiem. Ster jest całkiem sprawny, net śmiga, zero uszkodzeń.

Opublikowano

No to by było fajnie bo już zaczynam się przyzwyczajać do pracy dwustanowej :)

Dzwonił do mnie w piątek i mówił, że dziwna sprawa ale jak mu podłączał termostat to net chodził a jak wyłączał to nie :)

Opublikowano

Wg. mnie bruli na lato do samego CWU ale w dwustanie się sprawdza. Tak jak dzisiaj w dwustanie z CWU i grzejnikami  bierze mi jednak trochę więcej od verbomatu no ponad 2 do 3 kg więcej na dobę. ( ciężko dokładnie porównać bo warunki są przecież zmienne) od północy przełączę go jeszcze na grupowe 8 na 12 kw to zobaczymy ale grupowe brało mi zawsze trochę więcej niż dwustan.

Opublikowano

Do jednego w tym sezonie przekonałem się jednak  w 100 % otóż CWU zasila się najlepiej pracą ciągłą pompy CWU (z małym przepływem) a instalację CO (grzejnikową)  też należy zasilać pracą ciągłą pompy CO i wtedy kocioł pracuje najstabilniej i nie zalewają go złady zimnej wody i kropka. :) Zapewne te dwie pompki na wiosnę przy remoncie i wymianie bojlera połączę też w jedną <_<. 

Opublikowano

Od dawna mówię, że czym prostsza instalka, tym lepsza. Tylko niekiedy trzeba zastosować zawór mieszający, czy dodatkową pompę.

A pakuje się w instalacje co ino się da, a potem beczy na forach. I to nie tylko instalatorzy wciskają dziadostwo. Są inwestorzy, którzy "czytali na forum" i muszą to mieć.

I co zrobisz ? Nic nie zrobisz... oka se nie wyjmiesz.

Opublikowano

Wg. mnie bruli na lato do samego CWU ale w dwustanie się sprawdza. Tak jak dzisiaj w dwustanie z CWU i grzejnikami  bierze mi jednak trochę więcej od verbomatu no ponad 2 do 3 kg więcej na dobę. ( ciężko dokładnie porównać bo warunki są przecież zmienne) od północy przełączę go jeszcze na grupowe 8 na 12 kw to zobaczymy ale grupowe brało mi zawsze trochę więcej niż dwustan.

Bruli w dwustanie sprawdza się nie tylko na c.w. latem. Tydzień temu włączyłem dwustan i nagle na palniku zrobiło się pięknie. Pali się stabilnie, popiół bez szlaki. Gdyby zrobili te same opcje w ,,ręcznym retortowym'' co w grupowym to byłby to sterownik idealny. Ustawiłbym trzy moce a sterownik przełączał by się pomiędzy nimi w zależności od temp. zewnętrznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.