sambor Opublikowano 22 Lutego 2017 #1101 Opublikowano 22 Lutego 2017 Myślę o pompie uniwersalnej , takiej jak piszesz lub wspomagającej obieg zaworu 4-D, gdyż z nim najwięcej jest problemów. Dodatkowo taka pompa mogłaby obsłużyć obieg kotłowy sprzęgła. I to by było uniwersalne.
energotop Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #1102 Opublikowano 22 Lutego 2017 Schemat 4D z pompa w obiegu kotlowym już jest bo widziałem ;) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 22 Lutego 2017 #1103 Opublikowano 22 Lutego 2017 Ty - wróg wszelakiego rodzaju wynalazków typu N/drożnych i dajesz na wykres - oj nieładnie :D No i komin jakiś taki krótki, jeszcze pomyślą, że ma być w kotłowni :D Masz bodzio, to mój schemat, a i komin ciut wyższy :P
Gość vmilo Opublikowano 22 Lutego 2017 #1104 Opublikowano 22 Lutego 2017 Myślę o pompie uniwersalnej , takiej jak piszesz lub wspomagającej obieg zaworu 4-D, gdyż z nim najwięcej jest problemów. Dodatkowo taka pompa mogłaby obsłużyć obieg kotłowy sprzęgła. I to by było uniwersalne. Mówisz, masz :)
energotop Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #1105 Opublikowano 22 Lutego 2017 Tylko alarm na kocioł ;) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 22 Lutego 2017 #1106 Opublikowano 22 Lutego 2017 Ikona alarmu pojawi się tylko gdy wystąpi - kliknięcie przeniesie do dziennika, a ikona zniknie.
Animus Opublikowano 22 Lutego 2017 #1107 Opublikowano 22 Lutego 2017 Mówisz, masz :) milo 100% grzejniki + zawór4D + pompa kotłowa.jpg Nie tu, daj na pionowej rurce.
Griszah Opublikowano 22 Lutego 2017 #1108 Opublikowano 22 Lutego 2017 Jeszcze tylko wymiennika płytowego brakuje ;) Dobrze że kocioł na wizualizacji nie jest niebieski. A tak poważnie to wizualizacja bardzo mi się podoba <brawo!> Zostawiłbym tak jak jest.
Gość vmilo Opublikowano 23 Lutego 2017 #1109 Opublikowano 23 Lutego 2017 To pewnie tak to zostanie. Tylko jeszcze nie wiem, czy info o paliwie na baniaku, czy obok - nie mam dokładnego info ile na ile pixeli mam miejsca.
Gość vmilo Opublikowano 1 Marca 2017 #1110 Opublikowano 1 Marca 2017 Tak... w końcu mam moduł, po WiFi śmiga aż miło. Schemat jest jeszcze stary. Nowy będzie niedługo.
Gość vmilo Opublikowano 3 Marca 2017 #1111 Opublikowano 3 Marca 2017 Kolego marw, jak tam testy ? Milczysz jak grób ;)
Gość vmilo Opublikowano 3 Marca 2017 #1112 Opublikowano 3 Marca 2017 Nowa strona. Ja to bym tego webera pogonił, leń jeden :angry:
energotop Opublikowano 3 Marca 2017 Autor #1113 Opublikowano 3 Marca 2017 Bramka dotarła więc i ja od wieczora będę testował. Zresztą mam na pokładzie podpięte prawie wszystkie możliwe konfiguracje czujników. Nie wpialem jeszcze czujnika zawleczki - muszę się zmotywować ;), ale pozostałe gadżety sprawują się dobrze. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Marca 2017 #1114 Opublikowano 3 Marca 2017 Ooo... to miło :) W razie potrzeby dzwoń albo pisz, bo nie pokazuje na razie statusu połączenia.
Gość vmilo Opublikowano 3 Marca 2017 #1116 Opublikowano 3 Marca 2017 Darmówki są tylko dwie, moja i energotopa. Więcej nie będzie.
Griszah Opublikowano 3 Marca 2017 #1117 Opublikowano 3 Marca 2017 ... a kiedy będzie można podglądać Live Wasze stery?
marw Opublikowano 3 Marca 2017 #1118 Opublikowano 3 Marca 2017 Kolego marw, jak tam testy ? Milczysz jak grób ;) Zaniemówiłem z wrażenia ;) A tak na poważnie trochę młyn w pracy... Testy rozpoczęte z lekkim opóźnieniem (pozdrowienia dla poczty polskiej) Na początek trochę info o instalacji. Do ogrzania 140m2 Tylko dwie pompy jedna pompa na CWU i grzejniki druga pompa podłogówka. Na grzejnikach termostaty. Wszystko ustawione w taki sposób żeby to ogrzewanie podłogowe grało pierwsze skrzypce. Grzejniki wiszą na "ozdobę" Jedyne miejsce gdzie grzeją non stop to klatka schodowa i mała część poddasza. Dla ogrzewania podłogowego rozpisana krzywa grzewcza plus strefy. Obecnie IE zarządza procesem spalania, resztą zarządza mój obecny sterownik. Pierwsze uruchomienie 23.02.17 Od początku palę anmagiem z Imexu. Przed uruchomieniem piec wyczyszczony. Uruchomienie i konfiguracja poszła bardzo gładko i tu pierwsze zdziwienie bo byłem przygotowany na przeprowadzkę do kotłowni. Następnego dnia drobne korekty dmuchawy. Sterownik bardzo ładnie trzyma zadaną temperaturę. Z histerezą mieści się w 2 stopniach C jedyny wyjątek to uruchomienie strefy o 8 rano (obniżenie zasilania podłogówki o 4 stopni C)Wtedy następuje lekkie zawahanie i wzrost temperatury na kotle o około 5 stopni . Po około 20 minutach sytuacja się stabilizuje i później resztę doby już idzie jak po sznurku . Zwiększone zapotrzebowanie na ciepło nie robi na nim żadnego wrażenia sterownik reaguje bardzo dynamicznie i nie ma żadnych dużych spadków poniżej zadanej. Węgla spala identyczną ilość co obecny sterownik. Na plus na pewno ładniej wyglądający popiół do ideału (tzn popiół jak z papierosa) brakuje niewiele. Jak na kocioł z rusztem wodnym czysto po 7 dniach pracy delikatny ciemno szary nalot. Jutro kończy mi się anmag w podajniku więc wsypię trochę groszku no name mam tego jeszcze ze 100 kg zobaczymy co sterownik na to powie. Po za tym w kotłowni nuda zrobiło się ciepło na dworze. Więc póki co są to testy w cieplejszych klimatach. Mam nadzieję że przed wysłaniem sterownika w dalsza drogę zrobi się jeszcze chociaż trochę zimy żeby przetestować go w zimnych klimatach. Jutro wrzucę trochę fotek. Jeżeli ktoś doczytał do końca, jeżeli jakaś kwestię pominąłem bądź są jakieś inne pytania to czekam jutro i po jutrze mam duuuuużo czasu.
Gość vmilo Opublikowano 4 Marca 2017 #1119 Opublikowano 4 Marca 2017 ... a kiedy będzie można podglądać Live Wasze stery? Gdy strona zostanie ukończona i przeniesiona na właściwy serwer. Kiedy ? Nie wiem. Może miesiąc, może dwa.
Gość vmilo Opublikowano 4 Marca 2017 #1120 Opublikowano 4 Marca 2017 marw, na zimę chyba nie ma już co liczyć :wacko: W kotle czyściej powiadasz, a spalanie identyczne ? Dziwne.
marw Opublikowano 4 Marca 2017 #1121 Opublikowano 4 Marca 2017 Zdjęcie poniżej: 1. Kocioł przed odpaleniem IE 2. Po tygodniu 3. Popiół x3 Delikatnie czyściej jest nalotu identyczna ilość jednak się rozjaśnił. Co do ilości spalanego węgla powinienem napisać że jest na podobnym poziomie. Żeby jednoznacznie stwierdzić że jest mniej musiał bym obydwa sterowniki odpalić w identycznych warunkach lub mieć ciepłomierz. Nowa strona. Ja to bym tego webera pogonił, leń jeden :angry: nowa.jpg Coś chyba nie poszło Web Dev ma poczucie humoru :D
sambor Opublikowano 4 Marca 2017 #1122 Opublikowano 4 Marca 2017 Wnętrze kotła lepsze niż przy większości pelleciaków, aż się prosi zapiąć analizator spalin i spradzić co i jak. Tak trzymać
Gość vmilo Opublikowano 4 Marca 2017 #1123 Opublikowano 4 Marca 2017 Mieliłeś ten popiół :D Daaawno takiego nie widziałem :rolleyes: Jareta Plus już się najadłem - nie do mojego mikropalnika. Co do czystości: sadza to węgiel, jeśli jej nie ma, to została "przerobiona" na energię. Dlatego wydajność powinna być wyższa ;)
Gość vmilo Opublikowano 4 Marca 2017 #1124 Opublikowano 4 Marca 2017 Coś chyba nie poszło Web Dev ma poczucie humoru :D No powiedz... pokazałbyś takie dzieło, gdyby Ci płacili za robotę ? Ja bym się wstydził.
marw Opublikowano 4 Marca 2017 #1125 Opublikowano 4 Marca 2017 Pewnie nie no ale... Weber jak ty go ładnie nazwałeś pewnie miał gorszy dzień i tyle, a nawet jeżeli nie do końca mu pójdzie z efektem końcowym zawsze można dorobić swojego CSS :P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.