Gość vmilo Opublikowano 6 Lutego 2017 #1003 Opublikowano 6 Lutego 2017 simi, co tam u Ciebie słychać... nic nie meldujesz :mellow:
czp01 Opublikowano 7 Lutego 2017 #1004 Opublikowano 7 Lutego 2017 Co tu taka cisza. To tak jak na wątkach mojego kotła Kielara - nic się nie psuje wszystko gra to nie ma o czym pisać i taaaak ze 30 lat zanim wymiennik padnie. No jest jakiś termin uruchomienia serwisu internetowego - byłoby wskazane patrzeć na sterownik przez jego własną stronę a nie jakieś podglądy przez obce sterowniki :)
simi79 Opublikowano 7 Lutego 2017 #1005 Opublikowano 7 Lutego 2017 simi, co tam u Ciebie słychać... nic nie meldujesz :mellow:Wieczorem napiszę jak to wygląda. Przez dwa dni mnie nie było. Wysłane z mojego Samsunga S7 przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 7 Lutego 2017 #1006 Opublikowano 7 Lutego 2017 czp01 Tu na forum w innym wątku z miesiąc może dwa temu był jeden Pan, któremu taki żeliwny tuż po gwarancji kleknął i bluzgał co to za szrot.... i beee producent Żeliwny też idzie zniszczyć, nie ma takiego, którego zarżnąć się nie da z różnych powodów (paliwo, jego wilgotność, ciąg komina, napowietrzenie, przewymiarowanie, wilgoc w kotłowni, gorsza wentylacja kotłowni etc.)
kobra64 Opublikowano 7 Lutego 2017 #1007 Opublikowano 7 Lutego 2017 Co tu taka cisza. ... U mnie żre mixa 3 groszków, radzi sobie. Kocioł jest czysty, grzeje skutecznie. Potrzymam go jeszcze parę dni, bo koło czwartku ma przyjść do nas spore ochłodzenie. Coś wspominają o -15 do nawet -20 nocami, w dzień koło -5 do -10. Przy takiej pogodzie moje Defro żre tak pod 50 kilo groszku rzędu 27 MJ i pod 60 kilo miału 23. Zobaczymy jak będzie trawił takie nieco większe ilości.
czp01 Opublikowano 7 Lutego 2017 #1008 Opublikowano 7 Lutego 2017 Widzę, że sterownik opanowałeś od pierwszej chwili heh :) Ja przyzwyczaję się do niego jak już będę go miał na stałe :)
Gość vmilo Opublikowano 7 Lutego 2017 #1009 Opublikowano 7 Lutego 2017 U mnie żre mixa 3 groszków, radzi sobie. Kocioł jest czysty, grzeje skutecznie. Potrzymam go jeszcze parę dni, bo koło czwartku ma przyjść do nas spore ochłodzenie. Coś wspominają o -15 do nawet -20 nocami, w dzień koło -5 do -10. Przy takiej pogodzie moje Defro żre tak pod 50 kilo groszku rzędu 27 MJ i pod 60 kilo miału 23. Zobaczymy jak będzie trawił takie nieco większe ilości. Do przyszłego wtorku masz czas na zabawę, to na mrozy się załapiesz :) energotop da Ci na priv namiary, gdzie to potem pogonić ;)
Gość vmilo Opublikowano 7 Lutego 2017 #1010 Opublikowano 7 Lutego 2017 No jest jakiś termin uruchomienia serwisu internetowego - byłoby wskazane patrzeć na sterownik przez jego własną stronę a nie jakieś podglądy przez obce sterowniki :) Zawsze to jakiś obraz jest... jak odpalimy, i będzie od razu zgoda na udostępnienie, to zobaczycie co i jak.
simi79 Opublikowano 7 Lutego 2017 #1011 Opublikowano 7 Lutego 2017 Minęło kolejne kilka dni palenia Verbomatem. Jak dotąd grzeje bardzo stabilnie, radzi sobie ze zmianą teperatur. Spalanie ustabilizowalo się na poziomie podobnym do mojego stera. Wymiennik niestety nie jest najczystszy, pomimo wprowadzania korekt, głównie w sile dmuchawy. Do tej pory palilem retopalem, dzisiaj wsypalem Jankowice i zobaczymy jak to będzie wyglądało. Wysłane z mojego Samsunga S7 przy użyciu Tapatalka
kobra64 Opublikowano 7 Lutego 2017 #1012 Opublikowano 7 Lutego 2017 Jak Jankowice wsypałeś, to lepiej raczej nie będzie.
simi79 Opublikowano 8 Lutego 2017 #1013 Opublikowano 8 Lutego 2017 Tego jestem świadom że lepiej nie będzie. Ciekawe jak ster poradzi sobie z tym dość trudnym węglem. Wysłane z mojego Samsunga S7 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 8 Lutego 2017 #1014 Opublikowano 8 Lutego 2017 czp01 też jakoś cudnie w Kielarze nie miał na IE, ale mówił że lepiej. Wszystko w Twoich rękach :)
simi79 Opublikowano 8 Lutego 2017 #1015 Opublikowano 8 Lutego 2017 Jestem po dobie palenia Jankowicami. Lepiej niż retopalem nie jest ale gorzej też nie. Wymiennik nieco bardziej brudny natomiast zużycie mniejsze. Utrzymuje bardzo stabilnie temp. Zero spiekow. Jedyną korektę jaką zrobiłem to podniesienie mocy min i max dmuchawy. Niestety miałem tylko dwa worki więc się nie natestuje. Mój dostawca opału twierdzi że na Jankowicach "idzie" teraz lepszy węgiel. Wysłane z mojego Samsunga S7 przy użyciu Tapatalka
marcus312 Opublikowano 9 Lutego 2017 #1016 Opublikowano 9 Lutego 2017 Jankowice to był typ 32.2 czyli jeszcze bardziej spiekajacy od Chwałowic i nie wywala ci palnik niespalonego koksu do popielnika na tym Jankowickim ,znajomy nie umie tego spalic na fajce sam koks mu produkowało musiał dokupic słabszego i miesza :D
Gość vmilo Opublikowano 9 Lutego 2017 #1017 Opublikowano 9 Lutego 2017 Jestem po dobie palenia Jankowicami. Lepiej niż retopalem nie jest ale gorzej też nie. Wymiennik nieco bardziej brudny natomiast zużycie mniejsze. Najprawdopodobniej masz źle ustawione dopalanie. Rzuć foto na priv.
kobra64 Opublikowano 9 Lutego 2017 #1018 Opublikowano 9 Lutego 2017 No i fajniejsze mrozy chyba pozostaną w sferze prognoz niesprawdzonych. Teraz mówią że dzisiejszej nocy był szczyt - a nawet dychy nie dobiło. Cóż, peszek. Dzisiaj wieczorem powinien się skończyć mix 26 MJ. W nagrodę pokarmię go przez parę dni miałem 19D z Janki. Bardzo nieregularny, jest z 50% ziarna 0 - 3 mm, jest i takie koło 40 mm. Zobaczymy co na taki badziew powie.
Gość vmilo Opublikowano 9 Lutego 2017 #1019 Opublikowano 9 Lutego 2017 Twój palnik chyba wszystko spali :) Tyle, że zeżre więcej...
marcus312 Opublikowano 9 Lutego 2017 #1020 Opublikowano 9 Lutego 2017 Kobra jest dobrym i doswiadczonym palaczem wiec u niego na kazdym palniku wszystko sie spali nawet chyba i bez sterownika by sobie poradził a co dopiero z takim sterownikiem .Trzeba zrobic taki sterownik w którym wpisze sie tylko typ kotła podajnika opału i dmuchawy a i to moze byc za duzo i ma sie spalac czysto lub prosciej podlaczyc do pradu i ma dzialac na tzw kipszalter chyba wiesz jaki ;) :D
Gość vmilo Opublikowano 9 Lutego 2017 #1021 Opublikowano 9 Lutego 2017 Że dobry to widzę, nie marudzi, robi swoje, ogarnia temat. Takiego stera, który postawisz na kocioł, włączysz i Ci pięknie poprowadzi palnik, to ja nie zrobię... nawet nie mam zamiaru próbować.
Griszah Opublikowano 9 Lutego 2017 #1022 Opublikowano 9 Lutego 2017 Trzeba zrobic taki sterownik w którym wpisze sie tylko typ kotła podajnika opału i dmuchawy a i to moze byc za duzo i ma sie spalac czysto lub prosciej podlaczyc do pradu i ma dzialac na tzw kipszalter chyba wiesz jaki ;) :D No to jest już taki sterownik ... ...ale niestety tylko na ulotce reklamowej.
Pief Opublikowano 9 Lutego 2017 #1023 Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam Na youtubie widziałem testowego verbomata i jest podobny do sterownika IE 40 a posiadam taki czy są to bliżniacze konstrukcje różniące się tylko oprogramowaniem , czy zupełnie inna konstrukcja . Jeżeli to te same konstrukcje to czy będzie możliwość upgrejtu . Pozdrawiam
Gość vmilo Opublikowano 9 Lutego 2017 #1024 Opublikowano 9 Lutego 2017 Płyta jest zrobiona nowa pod automat. Pytaj u źródła, czyli w Inter Electronics.
marcus312 Opublikowano 9 Lutego 2017 #1025 Opublikowano 9 Lutego 2017 Że dobry to widzę, nie marudzi, robi swoje, ogarnia temat. Takiego stera, który postawisz na kocioł, włączysz i Ci pięknie poprowadzi palnik, to ja nie zrobię... nawet nie mam zamiaru próbować. Troche mnie poniosło w przyszłosc tzn sadze ze w przyszłosci takie bedą mozliwe ze beda paliwa klasyfikowane wiec łatwiej bedzie to ogarnac. ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.