Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temp I Przeplywy W Podlogowce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

W tym roku jest to mój drugi sezon grzewczy i po pierwszym udało mi się opanować nastawy kotła (po naprawach za fachowcami i wymianie niektórych elementów) i spalanie jest w miarę OK. Teraz zastanawia mnie natomiast ustawienie pomp oraz obiegów w pętlach podłogówki (dom tylko z podłogówką)  i temperatury podłogówki.

Grzeję już od 1,5 miesiąca więc wszystko się rozgrzało. Ustawienia mam pogodówki: +10->30 0->35 -10->39 -20->43. W domu temp kolo 23-24 stopnie. i tu mnie zastanawia czy to są OK temperatury dla podłogówki ? jak czytam forum niektórzy ustawiają temp na 27 stopni....

Pompa na 2 biegu i przepływy ok 1,3 - 2 l/m różnica temperatur zasilania i powrotu ok 3 stopni. na 1 biegu już około 6 stopni (zakręciłem najkrótsze pętle 24 i 30 aby uzyskać w miarę poprawny odczyt - pozostałe mają długość 87-98) z tym że zauważyłem spadek temp pomieszczeń przy o ok. 1-0,5 stopnia... czyli musiał bym podnieść temp podłogówki na jeszcze wyższą...

Pompa Wilo elektroniczna na 1 biegu pokazuje mi zużycie ok. 15w  przy przepływach  ok 0,5-1, na drugim biegu już używa ok 40W przy przepływach 1,3-2 i tu pojawia się też problem gdyż w domu zaczyna być słychać pompę.... na 3 biegu pokazuje 75W natomiast w domu słychać już jak by lodówka chodziła non stop :)

czy takie z użycia są w miarę w normie ? znajomy ma też taką pompę tyle że ma tylko kaloryfery wiec opów wody ma dużo niższy ale zużycie pokazuje 3W :) moja druga pompa przy CWU, bardzo krótki obieg na 1 biegu pokazuje 10W na 3 22W

no i jak z tymi przepływami ? dać na mniejsze i podnosić temp podłogi czy lepiej niższa temp podłogi a większe przepływy ?

Edytowane przez edzio
Opublikowano

Jeżeli temp w domu jest za wysoka to warto zmniejszyć temp wody na krzywej o 2-3C  czyli 27C, 31C,34C, 40C.

Nie kręć przepływami, to ustawia się tylko raz do regulacji temp służą:

zmiana biegi na pompie - wyższy bieg - wyższa temp w domu

zmiana krzywej podogowej

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się ze jak na 3 biegu słychać pompę to znaczy ze jeszcze jest powietrze w układzie po pracuje trochę powinno się samo od gazowac. Ja mam pogodowke i pompę pod nią podłączona i pokazuje mi około 35 w na 2 biegu pompa średnia czerwony kolor , zasilane około 27 powrót 24 C , powrót podłogowki to temp. Zewnętrzna

post-63980-1479033383,7181_thumb.png

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

a przy tym zasilaniu 27 jaką masz temp w domu ? tylko podlodówka czy jeszcze kaloryfery? Właśnie ja nie mam za wysokiej temp w domu więc nie chce przykręcać. Zastanawia mnie tylko czy przy tak wysokim zasilaniu jak mam teraz 36 stopni i temp zewnętrznej 0 stopni jest to w porządku. W przypadku @byry007 jest to prawie 10 stopni! Natomiast przepływami na rotametrach nie kręcę

Edytowane przez edzio
Opublikowano

Na swoim przykładzie to Ci powiem, że u mnie temperatura wody w ogrzewaniu podłogowym przy -30 na zewnątrz wynosiła 35 stopni. Obecnie jak mam zero za oknem to temperatura wody w podłogówce ma 23 stopnie a w pomieszczeniach mam 21.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam w domu 22 w ciągu dnia 23 , jakie 10 C Ci chodzi ? Ja pisze ze tam gdzie pisze temp zewn to jest czujnik powrotu podłogowki

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Na swoim przykładzie to Ci powiem, że u mnie temperatura wody w ogrzewaniu podłogowym przy -30 na zewnątrz wynosiła 35 stopni. Obecnie jak mam zero za oknem to temperatura wody w podłogówce ma 23 stopnie a w pomieszczeniach mam 21.

To masz fajnie ocieplony domek , możesz opisać jakie masz ocieplenie i gdzie ? Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

.......... Obecnie jak mam zero za oknem to temperatura wody w podłogówce ma 23 stopnie a w pomieszczeniach mam 21.

Podobnie jak u mnie - Zero za oknem, woda 24C w domu 22C ,

krzywa działa prawidłowo dla temp zewn do -12C.

Poniżej tej temperatury przełączam pompę podłogówki z CP1 na CP2  - zwiększając przepływ o ok 30% i mam spokój do -20C, niższych temp u mnie na razie nie było.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

To masz fajnie ocieplony domek , możesz opisać jakie masz ocieplenie i gdzie ?

Odszkodowania , porady prawne .

Warmińsko mazurskie, mieszkam 5 km od Zalewu Wiślanego. Budynek posiada ściany z cegły porotherm o grubości 24 cm + ocieplenie styropianowe 10 cm.

W sumie 297 m2 do ogrzania kotłem węglowym o mocy 28 kW

Opublikowano (edytowane)

Tak sama cegłę mam tylko ze 15 grafit na ścianie podłoga 18 strop 20 cm plus WM z rekuperacją , gdybym sam nie kładł ocieplenia w domu to pomyślał bym ze mam wszystkiego po 50 % mniej a plus okna trzyszbowe coś mam nie tak .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

jakie 10 C Ci chodzi ? Ja pisze ze tam gdzie pisze temp zewn to jest czujnik powrotu podłogowki

chodzi mi o to że masz 27 stopni na zasilaniu podłogówki a ja mam na zasilaniu 36 stopni czyli dokładnie to 9 stopni różnicy, a przypuszczam że nie ma u ciebie teraz +15 stopni na zewnątrz :) więc nie wiem skąd ta różnica. Fakt mam w domu 23 stopnie ale żeby o 2 stopnie w pomieszczeniu to była różnica o 9 stopni na zasilaniu podłogówki... dom ma ocieplony 15cm ale zwykły i 30cm wełny na dachu

Opublikowano

to tak jak u mnie 0 na zewnątrz. nie, nie wygrzewam to mam normalne ustawienia podłogówki... grzeje już drugi sezon wiec podłoga wygrzana pewnie już jest. Chyba że powinno się robić wygrzanie co roku. Ale w zeszłym roku całą zimę też były takie same temp zasilania pomimo wcześniejszego wygrzania

Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem cały wątek od początku , weź odkręc sitko i wyczyść pewnie pompa będzie lżej chodziła, a gdzie robisz pomiar temp zasilania podłogowki ? Sprawdź przy piecu i przy rotametra może wychodź z pieca dużo a do podłogi dochodzi mniej .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie wprowadzać reklamy do postów
Opublikowano

sitko czyściłem już wcześniej - stwierdziłem że po pierwszym sezonie warto przeczyścić bo pewnie pozostałości od montażu sie nazbierały. pomiar jest robiony zaraz za pompą ok. 20 cm przed rozdzielaczem. na rozdzielaczu tez mam termometry i temp pokrywa się z ta z czujnika na piecu

Opublikowano

Tak dla porównania u mnie jest 15 pętli dom ociepliny 15 cm,styro, okna 3 szyb. Poddasze nieuzytkowe ocieplone na stropue 10,cm Styro.

Na podłogę,puszczam wszędzie 24,8 wraca 24,2 w donu 21 stopni. Jak zapale w,kominku 2 dni dom trzyma 22-23. Aha na zewnatrz noce -2 dzien +3

Opublikowano

Ja mam tylko 8 pętli 94 m2 i z tego 1 wyłączona na stałe, to chyba nie możliwe ze masz taki ciepły powót? Jak napalisz w kominku to wygrzewasz ściany i dom działa Ci to jak bufor ciepła .

Opublikowano

Na podłogę,puszczam wszędzie 24,8 wraca 24,2 w donu 21 stopni. Jak zapale w,kominku 2 dni dom trzyma 22-23. Aha na zewnatrz noce -2 dzien +3

Jakie masz przepływy na rotametrach?

Dziwi mnie to że w moim przypadku ta temp podłogi musi być tak wysoka :wacko: w dodatku  na piętrze mam o 1-2 stopnie mniejszą temp niż na parterze a przepływy są większe - jak twierdzili instalatorzy: szybszy przepływ=większa temp. To powinno niby szybciej nagrzać piętro niż nagrzał by się parter i powinno wyrównać temperatury pomiędzy piętrem a parterem

pamiętam w zeszłym roku przy zewnętrznej -15 temp zasilania na podłogę była 43 stopnie a w domu 22

Opublikowano (edytowane)

w zeszlym roku przy nie docieplonym stropie (teraz 10 cm styro) mialem na podlodze 33 przy -17 przez 6-7 dni i to wystarczalo na 22 w domu.

W tym roku napewno bedzie inaczej. bo teraz przy -2 mam na podlodze 24-25 a w domu 21 stopni. 

Pompka na podlogowke staralem sie tak ustawic przeplyw aby byl jak najwolniejszy (na 15 petli pompka ma sile podnoszenia cos chyba 4 m slupa wody 32 W)

CO do temp wejscia i powrotu to napewno musze liczyc sie z jakas niedokladnoscia pomiaru bo mierze temp. zaraz przed rozdzielnia termometry sa przymocowane tasma aluminiowa do rurki miedzianej i owiniete izolacja z pianki,

W samej kotlowni mam 27 stopni wiec trudno powiedzec jak to wplywa na wynik pomiarow, ale jedno jest pewne dT zazwyczaj jest stala i nie przekracza 1 stopnia celcjusza

Moze jeszcze kilka danych jak podlogowka zostala wykonana

Rozstaw wszystkich petli co 10 max 15 cm, najdluzsza petla ma nie wiecej jak 90 mb, Styropian pod podlogowka ma 2 x 6 cm na zaklad. nadbetonu raczej malo max 7 cm w niektorych miejscach nawet 4-5 cm (mialem strasznie nierowno wylanego chudziaka)

Dom to parterowka bez poddasza uzytkowego 128 m2, (92 m2 paneli, i reszta plytki)

post-62909-0-40498200-1479073100_thumb.jpg

Edytowane przez wadus
Opublikowano

Z tego co widzę na zdjęciach to przepływ pokazuje chyba pomiędzy 1 a 2 l/m. u mnie jest to 0,5-1 na parterze i ok. 1 - 1,2 na piętrze.
 u mnie pod wylewką na parterze od 8 do 15 cm styropianu (nierówno wylana płyta) i na to ok. 8 cm wylewki. na piętrze tylko 3 cm styropianu.

Drażni minie to że na piętrze mam o 1-2 stopnia mniej niż na parterze a temp zasilania taka sama. zastanawiałem się już też czy to nie wina wilgotności ;) bo mam strasznie niską ok 25-30%.... ale podwyższenie wilgotności na pewno mi nie pozwoli zejść z temp zasilania do ok. 28 stopni przy temp zew około 0....

Opublikowano

Masz za małe przepływy w pętlach, pewnie są za cienkie rury zasilające lub za słaba pompa.

Nie mogę znaleźć inf o długości pętli .

Na piętrze zawsze będzie chłodniej - ciepło ucieka przez dach, jak dasz radę to ociepl dodatkowo luźną wełną 15cm od strony strychu

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 2 rozdzielnie ta druga jest w korytarzu w domu i tam przeplywy sa jeszcze nizsze. zamiescilem zdjecia z zeszlego roku w tym roku pompke mialemu stawiona tak jak zakonczylem sezon 2015/2016 wyszlo ze nie jest na max mocy tylko okolo 80% wiec pewnie rotametry pokazuja teraz troche mniej.

Co do pietra to czekaj na bardziej kompetentna osobe aby sie wypowiedziala ja nie doradze.

Co mi przychodzi do glowy i moj instalator mi czesto powtarzal, (pewnie bzdur ale je powtorze :) ) uklad musi sie odpowietrzyc i to moze potrwac nawet caly sezon grzania albo dwa. ja mam chyba automatyczne odpowietrzniki 

Ja kiedys nawet mierzylem temp. rurek za pomoca termometru bezdotykowego i temp sie zgadzaly mniejwiecej. Aha i tez mialem kilka pomieszczen chlodniejszych niz salon. Pozniej oczywisice okazalo sie ze to byla wina braku docieplenia stropu i tam mi cieplo zwiewalo. Ale az dziw bierze bo pamietam ze to byly pokoje chlopcow i jak tam stalem mialem wrazenie ze wieje od okien. ale jak ocieplilem strop nad pokojami to uczucie zimna zniknelo jak reka odjal.

Ot takie moje boje z ta podlogowka. 

Jezeli masz duza dT na powrocie to znaczy ze moze woda za wolno krazy i pomieszczenia sa niedogrzane?  

Podlowka ma duza bezwladnosc wiec jak nawet zwiekszysz przeplyw na efekty trzeba czekac. Ja mam dosyc cienko betonu wiec u mnie to trwa kilka godzin ale jak grubiej to moze byc i dluzej.

Edytowane przez wadus
Opublikowano (edytowane)

A czy ten Twój spec co to robił odpowietrzył układ podczas uruchamiania ?

Edytowane przez Digitrax
Opublikowano

Niby odpowietrzal, po koleji kazda petle, wygrzewac tez wygrzewal.

Ogolnie to zrobil chyba dobrze ale jedyne co mi skisil to napowietrzenie do kotlowni dal fi 100 i jak piec wchodzi na wyzsza moc to mi brakuje powietrza w kotlowni i powietrze wraca kratka wywietrznika (ciag wsteczny)

Juz to jakos naprawilem ale troche mi zajelo aby to odkryc,

Opublikowano

zwiększyłem prędkość pompy na 2 bieg (wysokość podnoszenia 4,0m), na przepływach pokazuje teraz ok. 1 na parterze i ok. 1,5 na piętrze. Generalnie nie działa to źle tylko zastanawia mnie ta wysoka temp zasilania jaką muszę mieć aby osiągnąć zadowalającą mnie temp w pomieszczeniach (w przypadku -20 to będzie aż 45 stopni ;) - mam nadzieje że takie mrozy nie utrzymają sie długo ;) ). Odpowietrzniki mam też automatyczne no i instalacja była odpowietrzana.