tasheena Opublikowano 29 Października 2016 #1 Opublikowano 29 Października 2016 witam. Mam pytanie odnośnie reduktora. Reduktor był ustawiony na niecałe 3 bary (zdj1.) Gdy odkręcę kran spada do 1 bara (zdj.2). Gdy zamknę zawór za reduktorem to ciśnienie rośnie do 5 barów.(zdj.3) Gdy dłuższy czas nie puszczam wody to ciśnienie wzrasta do ponad 4 barów.(zdj. 4) I jeszcze jedno , gdy dłuższy czas nie pobierano wody to przy odkręceniu kranu chwilę było duże ciśnienie i później spadało do 1 bara. Czy to oznaka uszkodzonego reduktora? Jeżeli tak, to prośba o wskazanie jaki reduktor polecacie. Z góry dzięki za informację pozdrawiam Arek.
odpowietrznik Opublikowano 29 Października 2016 #2 Opublikowano 29 Października 2016 Reduktor można rozebrać i spróbować przeczyścić,można użyć troszkę WD-40 aby lekko części chodziły.Jeżeli nie pomoże to polecam honeywell(sporo ponad 200zł 3/4") lub półka niżej Watts ok 140-150zł Tylko są różne modele reduktorów w obrębie jednej firmy.Istnieją reduktorki z małą przepustowością( tylko pod jedno urządzenie) oraz na całą instalację.
drozdii Opublikowano 30 Października 2016 #3 Opublikowano 30 Października 2016 Mój regulator ciśnienia też się popsuł, z tymże u mnie blokował się w jednym miejscu i przebijał ciśnienie o 2 bary. Dopiero jak go rozebrałem i przeczyściłem to działa ok. Było sporo kamienia. Myślę, że prędzej niż później czeka mnie zainstalowanie zmiękczacza wody. Pytanie: jakie zadanie spełnia naczynie przeponowe? U mnie nic takiego nie ma.
tasheena Opublikowano 30 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 30 Października 2016 W domku są 4 bojlery elektryczne po 40 l. Na zdjęciu słabo widać, ale zaraz za reduktorem (pod uchwytem) jest zawór zwrotny. Jak nie było naczynia to kapało z zaworów bezpieczeństwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.