kubajvc Opublikowano 1 Października 2016 #1 Opublikowano 1 Października 2016 Witam. Zauważyłem w swojej nowej instalacji ze monter podłączył mi zasilajaca rurę jako dolna a powrotną jaka górna. Grzejniki pracują prawidłowo. Termostaty również. Interesuje mnie dlaczego tak zrobił?
sambor Opublikowano 2 Października 2016 #2 Opublikowano 2 Października 2016 Jak masz grzejniki zasilane od dołu to przyłącze bliżej brzegu grzejnika to powrót, Sprawdź jak masz podłączone na grzejnikach i na kotle i czy wszystkie grzejniki tak samo.
kubajvc Opublikowano 2 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 2 Października 2016 Podłączone jest dobrze do grzejnikow i wychodzi na to że zasilanie jest dołem i rura dolna jest szybciej ciepła niż górna po włączeniu. Nie mylę się. Tylko czy to nie przeszkadza w niczym i dlaczego tak zrobili?
kiminero Opublikowano 2 Października 2016 #4 Opublikowano 2 Października 2016 Enigmatycznie to opisujesz. Mowa o bezpośrednich przyłączach grzejników (wszystkich?), czy o belkach rozdzielacza w szafce? Jeśli to o grzejniki chodzi, to błąd, jeśli o podłączenie rozdzielacza, to nie ma to znaczenia o ile do kotła jest prawidłowo podpięty.
kubajvc Opublikowano 2 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 2 Października 2016 Mam prostą instalację oparta na 5 grzejnikach. Grzejniki są prawidłowo podłączone w sensie wejścia i wyjścia wody . Kwestiab tylko tego że gorąca woda idzie dolna rura a wraca do kotła górna. Pytam bo mam wątpliwości czy tak może być i czy to w niczym nie przeszkadza.
sambor Opublikowano 2 Października 2016 #6 Opublikowano 2 Października 2016 Sprawdź podłączenie do kotła, tylko tam może być błąd
wiecznystudent Opublikowano 2 Października 2016 #7 Opublikowano 2 Października 2016 Jemu chyba chodzi to, że w koło domu ma puszczone dwie rurki (pewnie miedź na tych plastikowych białych uchwytach) i grzejniki na trójnikach, i dolna rura z tych idących w koło domu jest zasilaniem, a górna powrotem. Jeśli dobrze zrozumiałem, to nie ma to znaczenia, a instalator puścił to tak, bo mu tak lepiej pasowało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.