Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dolna Rura Jest Zasilajaca A Gorna Powrotna. Czy To Nie Problem

kubajvc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem w swojej nowej instalacji ze monter podłączył mi zasilajaca rurę jako dolna a powrotną jaka górna. Grzejniki pracują prawidłowo. Termostaty również. Interesuje mnie dlaczego tak zrobił?

Opublikowano

Jak masz grzejniki zasilane od dołu to przyłącze bliżej brzegu grzejnika to powrót,

Sprawdź jak masz podłączone na grzejnikach i na kotle i czy wszystkie grzejniki tak samo.

post-18578-0-35976500-1475389924_thumb.jpg

Opublikowano

Podłączone jest dobrze do grzejnikow i wychodzi na to że zasilanie jest dołem i rura dolna jest szybciej ciepła niż górna po włączeniu. Nie mylę się. Tylko czy to nie przeszkadza w niczym i dlaczego tak zrobili?

Opublikowano

Enigmatycznie to opisujesz. Mowa o bezpośrednich przyłączach grzejników (wszystkich?), czy o belkach rozdzielacza w szafce? Jeśli to o grzejniki chodzi, to błąd, jeśli o podłączenie rozdzielacza, to nie ma to znaczenia o ile do kotła jest prawidłowo podpięty.

Opublikowano

Mam prostą instalację oparta na 5 grzejnikach. Grzejniki są prawidłowo podłączone w sensie wejścia i wyjścia wody . Kwestiab tylko tego że gorąca woda idzie dolna rura a wraca do kotła górna. Pytam bo mam wątpliwości czy tak może być i czy to w niczym nie przeszkadza.

Opublikowano

Jemu chyba chodzi to, że w koło domu ma puszczone dwie rurki (pewnie miedź na tych plastikowych białych uchwytach) i grzejniki na trójnikach, i dolna rura z tych idących w koło domu jest zasilaniem, a górna powrotem. Jeśli dobrze zrozumiałem, to nie ma to znaczenia, a instalator puścił to tak, bo mu tak lepiej pasowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.