Colinn211 Opublikowano 29 Września 2016 #1 Opublikowano 29 Września 2016 Witam Mam już podłączony piec (defro komfort duo k1v2) i podczas samodzielnego podłączania czujnika temperatury zewnetrznej zauważyłem dwa wolne wejścia czujnik powrotu i czujnik zaworu. Ten pierwszy chce przykleić taśmą do wysokich temperatur na rurze powrotu wody do kotła ( taki sposób będzie miarodajny?) a co do drugiego wyjścia nie mam pojęcia? Proszę o podpowiedź
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Września 2016 #2 Opublikowano 29 Września 2016 Lepiej załapać dwoma trytkami albo gotowym metalowym zaciskiem, a następnie dobrze zaizolować rurę.
kiminero Opublikowano 29 Września 2016 #3 Opublikowano 29 Września 2016 Czujnik powrotu montuj najbliżej jak się da wejścia wody powrotnej do kotła. Ma badać temperaturę wypadkową wszystkich powrotów, o ile to jest 4D wykorzystany do ochrony kotła. Czujnik zaworu montuj na rurze zasilającej za zaworem 4D, czyli tej gdzie masz pompę CO. Ma on badać temp wody zmieszanej na 4D i posyłanej na grzejniki. To, który czujnik ma priorytet w kręceniu zaworem zależy od ciebie. Włączając ochronę powrotu ważniejsze będą wskazania czujnika powrotu i dopóki nie osiągniesz tam zadanej temperatury, dopóty zawór będzie się przymykał. Efektem będzie duże schłodzenie wody za zaworem.
Colinn211 Opublikowano 29 Września 2016 Autor #4 Opublikowano 29 Września 2016 Rozumiem ale ja nie mam silownika na zawoze 3d bo taki posiadam
kiminero Opublikowano 29 Września 2016 #5 Opublikowano 29 Września 2016 OK. To podepnij te czujnik jak opisałem wyżej. Będziesz miał wskazania. Brak siłownika nie powinien mieć znaczenia, a co do samego montażu czujników, to ma solidnie dolegać do rury i być dobrze zaizolowany.
Colinn211 Opublikowano 29 Września 2016 Autor #6 Opublikowano 29 Września 2016 Jeśli podepnę ten czujnik za zaworem 3d to mogę ustawić ochronę powrotu?
kiminero Opublikowano 29 Września 2016 #7 Opublikowano 29 Września 2016 Nie. Ta funkcja wymaga siłownika.
grzegorz1971 Opublikowano 19 Listopada 2017 #8 Opublikowano 19 Listopada 2017 U mnie instalator założył czujnik temperatury powrotu za zaworem czterodrogowym na powrocie CO (1 na foto), jak załączy się pompa CWU to temperatura spada, czy nie powinien być czujnik przy samym kotle (2 na foto) tak żeby łapał temperaturę powrotu CWU ?
kucharz214 Opublikowano 19 Listopada 2017 #9 Opublikowano 19 Listopada 2017 Według mnie powinien. Bo nie obchodzi cię temperatura powrotu poszczególnych obiegów co lub cwu tylko to co wraca do kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.