Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu

odpowietrznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież wiesz,  że  jest, dobrze, zgodnie z europejskimi normami i zdrowym rozsądkiem.

Zaraz się pewnie podniesie wrzask , że NP nie powinno być za pompą, ale na dowód , że inni tak robią , schemat Wolfa z podłączeniem naczynia do kotła HG.

PS

Pompa 25/40 przy zaw RTL może być na mała, ale to trzeba sprawdzić w praktyce.

post-18578-0-61756200-1457266240_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odp.ale pójdźmy o krok dalej.Czy pojawienie się zaworu 3D typu VTA lub VRG np.w obiegu podłogowym generuje potrzebę zastosowania sprzęgła hydraulicznego (schemat nr.3)czy może być bez (schemat nr.2)

post-32948-0-91982100-1457271792_thumb.png

post-32948-0-41530100-1457271845_thumb.png

Opublikowano

Jeżeli na kotle jest temp.mniejsza od 55 st.to przy VTC 55 C woda krąży tylko w obiegu kotłowym tym samym na etapie rozpalania kotła i każdego spadku temp.poniżej 55st czynnik grzewczy w ogóle nie idzie na instalacje?

Poprawiony schemat w załączniku.

post-32948-0-89780900-1457283006_thumb.png

Gość Digitrax
Opublikowano

Tak priorytetem jest rozgrzanie kotła i utrzymanie wymaganej temperatury na jego powrocie. Dopiero nadwyżką energii zostanie skierowana do obioru przez instalację.

Opublikowano

czyli w przypadku zastosowania sprzęgła nie ma możliwości regulacja temperatury na wyjściu ze sprzęgła tak? temperatura na wyjściu jest taka ile zostanie z tych 55 stopni, tak? a co jak mam teraz na zaw. 4d sterowanie pogodowe, to tego już nie wykorzystam w przypadku zastosowania sprzęgła.

Opublikowano

Za sprzęgłem możesz zastosować dowolny rodzaj sterowania temp CO

Gość Digitrax
Opublikowano

Za sprzęgłem najlepiej się sprawi zawór 3D z siłownikiem podłączony do sterownika pogodowego. Bez różnicy czy to podłogówka czy grzejniki. Obwody i tak muszą być osobno sterowane ze względu na temperatury zasilania. Zawór 3D wystarczy 1" a pompy to w 90% przypadkach 25/40. Masz wtedy regulację automatyczną przynoszącą najwięcej oszczędności. Dodatkowo na grzejnikach zawory termostatyczne i jest instalacja wzorcowa.

Opublikowano

Ale chyba rozwiązanie z zaworem 3D na grzejniki nie jest najszczęśliwsze?Domniemam że wtedy na grzejnikach są zwykłe zawory bo gdyby termostatyczne to regulacja temp.by się dublowała? a skoro są zwykłe to trzeba nimi co chwilę kręcić aby mieć pożądaną temp.w danym pomieszczeniu.Z uwagi na powyższe zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest sama pompa (z Autoadapt) w obiegu grzejnikowym + zawory termostatyczne na grzejnikach?Jakoś nie widzę tu plusów w zastosowaniu zaw.3D no ale może o czymś nie wiem)

post-32948-0-31180900-1457334583_thumb.png

Opublikowano

Za sprzęgłem najlepiej się sprawi zawór 3D z siłownikiem podłączony do sterownika pogodowego. Bez różnicy czy to podłogówka czy grzejniki. Obwody i tak muszą być osobno sterowane ze względu na temperatury zasilania. Zawór 3D wystarczy 1" a pompy to w 90% przypadkach 25/40. Masz wtedy regulację automatyczną przynoszącą najwięcej oszczędności. Dodatkowo na grzejnikach zawory termostatyczne i jest instalacja wzorcowa.

Sor Dig napisaliśmy posta równolegle nie zauważyłem i wrzuciłem swojego) a w Twoim jest odp na moje wątpliwości)Ale jak sterownik kotła nie obsługuje 3D to chyba najlepszym rozwiązaniem wydaje się być VTA na podłogę a na grzejniki pompa z Auto+termostaty na grzejnikach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.