Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom Energooszczędny Z Piecem Na Ekogroszek I 100% Podłogówki

pablitos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak najnowszy typ pochodnia z zapalarką

Wiem że irytuje cię to że ktoś jest zaradniejszy od Ciebie, ale to nie temat o tym.

Opublikowano

ja już nie jednego co tak wysoko sie mial przeżyłem przeżyję i Ciebie 

a czy to co robisz to zaradnosc to nie wiem wg mnie to śmieszność a nie zaradność albo inny wątek może jednak zaradność i jakiejs łobejscie kole licznika ....

Opublikowano

To nie ja się wysoko mam tylko Ty. Ja mówię o realiach i wszystko podepre Ci dowodami. Widzisz jak słyszę wypowiedzi takich osób jak Ty to już wiem czemu mówią że węgiel to syf.

Opublikowano

około 5 tys za prąd do grzania bezpośrednio grzałkami i około 2000-2500 zł za prąd przy pompie ,to tak szacunkowo bo wiele zależny od parametrów ogrzewania

Pomnóż to x2. Wtedy będzie realnie.

Opublikowano

masz podane szacunki ,masz podany wykres mojego zuzycia na 430m2 ,masz podane rachunki ,wystarczy włączyć mózg   a nie zachowywać sie jak kura z oklejonym ostatnim zwojem ...pomysleć to nie boli i wyciągnąć wnioski

masz tu około 55 postów to nie wiele do czytania a treści i wiedzy  bardzo dużo i odezwij sie jak wyciągniesz merytoryczne wnioski wtedy będzie sie do czego ustosunkować i wrócimy do rozmowy

Opublikowano

To nie ja się wysoko mam tylko Ty. Ja mówię o realiach i wszystko podepre Ci dowodami. Widzisz jak słyszę wypowiedzi takich osób jak Ty to już wiem czemu mówią że węgiel to syf.

przerabiałem wegiel ,przerabiałem groszek przerabiałem gaz ,przerabiałem drewno i to pozwoliło mi dopiero na inwestycje wiec dziękuje nie musisz mi tłumaczyć  porządku i ekonomi

Opublikowano

nie sądze aby ktoś kto ma juz kocioł i palił grochem nagle chciał przejść na prąd choć znam gościa co ma w grocha wkręcone 12kw grzałek jakby nie wrocił do czasu az sie wypali zasobnik żebu w domu było ciepło   ,prąd w rozwiązaniu bezpośrednim jest na czas zakupu pompy i to jest jedyne uzasadnienie zeby nie stawiać żadnych  kominów robić kotłowni i wstawiać grocha

Opublikowano

no jak piekarnik kuchenke i swiatło masz też na dąb to super a telewizor rozumiem że tez 

czy ty czytasz wogole ze zrozumieniem? rzuciłes temat o OGRZEWANIU pradem nie o duperelach kuchenka itp.

Opublikowano

Jakiż sens ma ta dyskusja, każdy kto ma trochę rozumu wie że prąd będzie stanowczo droższy od wegla i to nie podlega żadnej dyskusji. Powstawiajcie sobie 2kw grzejniki do każdego pokoju, poustawiajcie na termostatach 22 stopnie i sprawdźcie stan kw po jednej dobie a drugiej doby już pojdziecie rozpalić ekogroszek. Prąd to najdroższe źródło pozyskiwania ciepła ale jak to mówią kto bogatemu zabroni.

Opublikowano

popatrz na moj wykres na 430m2 powierzchni

jesli zapotrzebowanie na pompę powietrzna mam na poziomie 2,5kW na godzine w dniu wczorajszym to gdybym grzał grzałkami to potrzebowałbym około 7-8kW  a to dom bez ocieplenia tylko solarka wymieniona na strychu 25cm wełny prasowanej ,pobaw sie troche w obliczenia

Opublikowano

Teraz przechodzisz na pompę? Dobry jesteś, nie dyskutujemy o pompie tylko o grzaniu prądem grzejnikami. O pompie słowa bym nie napisał.

Opublikowano

ja grzeje pompą a nie przechodzę ale masz wynik ile by kosztowało granie prądem bezposrednio

Opublikowano

Jakiż sens ma ta dyskusja, każdy kto ma trochę rozumu wie że prąd będzie stanowczo droższy od wegla i to nie podlega żadnej dyskusji.

Kazdy kto ma troche rozumu to sprawdzi ceny, zanim zacznie pisac takie glupoty jak Ty.

W wiekszosci rejonow kraju prad w drugiej taryfie kosztuje 20-25gr. brutto, natomiast kwh z grochu przy cenie 1kpln/tona wychodzi 15gr przy 100% sprawnosci, a realnie zakladajac ze palacz jest doswiadczony, to wyjdzie 20gr.

Owszem, prad nie jest dla wszystkich, bo sa regiony gdzie jest drogi (np. u mnie 40gr w II taryfie), nie jest tez dla kogos kto tutaj pisal ze zuzywa 5ton na sezon - to oznacza 35 000kwh, czyli dom to durszlak.

Tak wiec zanim cos napiszesz to dowiedz sie troche na tematy o ktorych piszesz.

Opublikowano

Słuchaj ja więcej nie dyskutuje na ten temat, jak miałbym 6 grzejników to powstawial bym do pomieszczeń, poustawial 22 pokoje 24 łazienka. Oczywiście wyłączył dzień wcześniej podlogowke i wtedy pokazał Ci zużycie kwh przy przykładowo -10 na zewnątrz po jednej dobie, ktoś musiał by na głowę upaść żeby grzać prądem zwykłymi grzejnikami. O pompie ani słowa bo to inna bajka.

Opublikowano

Ale ty mnie nie ucz cen bo ja pracuje jako elektromonter. Weź wsadź sobie na test te grzejniki i grzej będzie tanio i komfortowo

Opublikowano

u mnie średna za luty wychodzi w granicach 49gr za kWh

w marcu myślę że juz zejdę do 40gr

a w taryfie taniej koszt brutto to 32gr /kWh wiec mając podłogówki w domu można śmiało otrzymać sie w taniej taryfie na grzanie

Opublikowano

Opłata jest jedną i stała. U mnie g11 to 61gr za kwh, cenę kwh oblicza się mając rachunek w ręce i dzieląc przez zużyte kw, wtedy masz cenę brutto z wszystkimi opłatami. Trzymanie taryfy g12 to głupota to koszt poza nią jest znacznie większy, a jak wiadomo wtedy używa się w domu większości sprzętów.

Teraz widzę znowu zmieniasz na podłogowe elektryczne no brawo.

Opublikowano

u mnie średna za luty wychodzi w granicach 49gr za kWh

w marcu myślę że juz zejdę do 40gr

a w taryfie taniej koszt brutto to 32gr /kWh wiec mając podłogówki w domu można śmiało otrzymać sie w taniej taryfie na grzanie

49gr za kwh średnia zużycia prądu przy taryfie g12?

Chyba kpisz, albo pierzesz, gotujesz, swiecisz światła od 22-6 i 13-15

Opublikowano

na 2 stronie masz wykres zobacz wreszcie a nie plecisz byle pleść 

mam taryfe G12R i dodatkowo od stycznia net metering

a taryfa jest  od 22-7 i od 13-16

Opublikowano

Pokaż rachunek taki jak widziałeś ode mnie.

Opublikowano

niestety rachunki mam online a moj dostawca od poł roku nie wystawia rachunków ,możesz zadzwonić na 5555555555 żeby nie było ze jestem gołosłowny ,wszytko co wyliczam wg schematu z rachunków ubiegłego roku  jak uda mi się zalogować to wkleję za październik o ile juz jest

Opublikowano

Ja też mam online i płace za to co zużyte co 2 miesiące. Masz na tacy cenę w taryfie, zuzyte kw i rachunek brutto koncowy. Takie obliczanie jak sobie robisz nie podparte dla mnie rachunkiem schowaj w kieszen.

Opublikowano

Co Ty pleciesz, w takim domu z takim zapotrzebowaniem spali góra 1.5 tony w sezonie zimowym z ciepła wodą. To jest 1200zł. Obsługa przy kotle ogranicza się do wyczyszczenia pieca z wybraniem popiołu raz na 7-12dni w zależności od temperatury zewnętrznej i załadowaniu węgla w tym samym czasie. Roboty raptem na 30minut.

Witam. nex  chcę wrócić do twojego postu:

Jeśli dom zużyłby na sezon 1,5 tony groszku, to ogrzewanie prądem    /pod postacią pompy ciepła/ zużyłby na sezon za 400 złotych w taniej taryfie.

a obsługi nie ma żadnej, chyba że dla własnej przyjemności będzie stał pod licznikiem prądu i dziwił się jak mało pobiera.

Po co więc narażać założyciela tematu na tak duże wydatki,  roboty pod pachy /30 minut/ kurz; brud; wykwity na ścianie kominowej;przeklinanie jakości węgla;

może więc do momentu instalacji tej pompy ciepła rzeczywiście podłączyć się pod grzałki za 150 zł i mieć spokój.

A do tego namawiam Kol. pablikosa

Nadal jednak brak informacji co to za pompa za 50 tys. zł.Może jakaś rewelacja o której jeszcze Kol. automatyk też nic nie wie?

Niech od razy montuje pompę i ogrzewa się prądem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.