KBkalwi Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor #26 Opublikowano 4 Lutego 2016 To schemat z zaznaczonym miejscem do kucia A na drugiej miniaturze połączenie jakie chcę wykonać
automatyk Opublikowano 5 Lutego 2016 #28 Opublikowano 5 Lutego 2016 no niee pozostaje nic innego jak młot kątówka i ostra jazda i tnij to wsszytko w .... masz tu na forum wiele rozwiązań znajdz sobie takie które najszybciej jestes wstanie zaadoptować u siebie
KBkalwi Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor #29 Opublikowano 5 Lutego 2016 No to lipa. Przegladałem forum ale nic nie paduje a nie chce kuc podlogi w salonie
sambor Opublikowano 5 Lutego 2016 #30 Opublikowano 5 Lutego 2016 Tu trzeba rozdzielić instalację na podłogówkę - 3 obwody i osobno grzejniki. Na podłogówkę - 3 pętle trzeba dać układ z pompą mieszającą i rotametrami - wtedy jest pewność, że coś przepływa przez pętle oraz można regulować temp zasilania podłogi. Grzejniki zostawić tak jak są na istniejącej pompie, Kucia będzie więcej - do dwóch mniejszych podłogówek też trzeba osobne rury dać.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Lutego 2016 #31 Opublikowano 5 Lutego 2016 W obecnej sytuacji ja bym darował sobie przygodę z podłogówką do czasu kolejnego większego remontu w domu. Dostawił grzejniki do tych pomieszczeń i tyle w tym temacie. Tak wykonana instalacje zasługuje na miano "najbardziej spieprzonej instalacji w 1 kwartale 2016 roku".
KBkalwi Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor #32 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam. Zrobie przeróbke może to cos da a jeżeli chodzi o dodanie grzejnika nie ma potrzeby bo utrzymując 54 st przy -10 w salonie mam 23 st
sambor Opublikowano 5 Lutego 2016 #33 Opublikowano 5 Lutego 2016 Na podłogę 54C? to będziesz w musiał chodzić po niej w drewniakach. Jak masz robić przeróbkę to zrób ją porządnie a nie byle jak. Powinieneś w okolicy tej najdłuższej pętli wstawić mieszacz z pompą i do niego doprowadzić tą pętlę i pozostałe dwie podłogówki. Grzejniki niech zostaną na pozostałej instalacji, z tą starą pompą.
KBkalwi Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor #34 Opublikowano 5 Lutego 2016 Mieszacz no ok fajna rzecz ale pp co mam ruszac tamte male obwody skoro one fajnie grzeja na starej pompa ie...tą nowa wepne bezposrednio w zasilanie tej duzej petli
sambor Opublikowano 5 Lutego 2016 #35 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja wymiękłem - rób jak chcesz, tylko nie wiem po co chciałeś rady jak jej nie słuchasz?
KBkalwi Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor #36 Opublikowano 5 Lutego 2016 Dziękuje za rady z pewnoscia sa warte i oparte na dodwiadczeniu ale musze pokombinowac aby jakos podkreslam jakos usprawnic to nez demolki podłóg....
odpowietrznik Opublikowano 5 Lutego 2016 #37 Opublikowano 5 Lutego 2016 Kolega Sambor chce Ci uświadomić ze potrzebny jest zestaw mieszający do ogrzewania podłogowego do którego należy podłączyć wszystkie pętle bo jak już wspomniał na podłogę nie powinna iść większa temp.niż 40st.to nic że pozostałe pętle fajnie grzeją ale idzie na nie zbyt wysoka temp.co grozi uszkodzeniem posadzki.Nie chcesz sobie dać pomóc)
sambor Opublikowano 5 Lutego 2016 #38 Opublikowano 5 Lutego 2016 Spokojnie - kolega wpuści przez kilka dni te 54C w podłogę to albo mieszkańcy wymiękną albo podłoga popęka i będzie po zabawie.
odpowietrznik Opublikowano 5 Lutego 2016 #39 Opublikowano 5 Lutego 2016 Nie trzeba będzie kuć ;)Szczególnie pasuje wpuscić w tą najdłuższą pętle) wtedy można będzie zrobić z tej jednej 160mtrowej dwie po 80m tak jak w książkach piszą)
automatyk Opublikowano 5 Lutego 2016 #40 Opublikowano 5 Lutego 2016 Na podłogę 54C? to będziesz w musiał chodzić po niej w drewniakach. Jak masz robić przeróbkę to zrób ją porządnie a nie byle jak. Powinieneś w okolicy tej najdłuższej pętli wstawić mieszacz z pompą i do niego doprowadzić tą pętlę i pozostałe dwie podłogówki. Grzejniki niech zostaną na pozostałej instalacji, z tą starą pompą. Kolego my walczymy z tymi mieszaczami ktore nie działają a ty je promujesz jesli juz chciałeś wstawić mieszacz to na zaworze esbe 3d poproszę o korektę bo to nie spójne z tym co sie dzieje na forum
sambor Opublikowano 5 Lutego 2016 #41 Opublikowano 5 Lutego 2016 Czasem trzeba iść pod prąd, szczególnie, że jest już cała instalacja na gotowo Ale moja rada jest o niebo lepsza niż twoja automatyk, dnia 05 Lut 2016 - 05:53, napisał:no niee pozostaje nic innego jak młot kątówka i ostra jazda i tnij to wsszytko w ....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.