Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już ogarnąłeś? teraz chciałbym wiedziec ile zużył groszku. Czy 8kg czy 10 czy 12 czy może 15, a może 11 .

Opublikowano

Skąd masz info ze przy 5s co 40s wychodzi 1.4kg/h, jak by to było pewne info to sobie wylicze z tego bez problemu swoje spalanie.

Opublikowano

Jestem w pracy, zajrzę jak wrócę w takim razie. To co podałeś jest dla 12kw komfort Eko?

Opublikowano

W Pid tak. W dwustanie chwilę pracuje a później podtrzymuje.

Opublikowano

tak mam ten caly pid i mnie juz drazni hehe bo straszne skoki miałem tylko ja starałem sie ustawiać pod nadzór... Nie jest to takie fajne do ogarnięcia wszystko jak już pisałem u mnie straszne skoki są jak na razie

Opublikowano

Audilhr coś nie tak z tymi czasami co podałeś bo jeśli by przy stanie 5s/40s spalal na godzinę 1.4kg to w moim przypadku przy pracy podajnika 33min na dobę wychodziło by lekko ponad 6kg/dobe. Na pewno pali więcej. Złe muszą być te wytyczne

Opublikowano
  W dniu 7.01.2016 o 18:32, Tomek503 napisał(a):

tak mam ten caly pid i mnie juz drazni hehe bo straszne skoki miałem tylko ja starałem sie ustawiać pod nadzór... Nie jest to takie fajne do ogarnięcia wszystko jak już pisałem u mnie straszne skoki są jak na razie

Przy pid postaraj się tak regulować moc kotła i wentylatora żeby węgiel dobrze się wypalal a temperatura zadana była w miarę stabilna.

Opublikowano

Nex1983 ale ty masz k1pv2 i motoreduktor z rewers to inna tabelka

Opublikowano (edytowane)

Mógłbym Cię prosić o podanie wytycznych spalania? Bo nie mam teraz dostępu do instrukcji kotła

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 7.01.2016 o 18:44, nex1983 napisał(a):

Przy pid postaraj się tak regulować moc kotła i wentylatora żeby węgiel dobrze się wypalal a temperatura zadana była w miarę stabilna.

no mam tylko taki problem ze przy ustawieniu przed nadzorem podawania wega tak jak by piec nie reagował

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 7.01.2016 o 16:35, nex1983 napisał(a):

Kolego przez 14minut piec dochodzi do zadanej temperatury. Podaje w tych 14 minutach 3s co 40s, więc w czasie 14min w sumie podaje 63sekundy. Później stoi w podtrzymaniu 45minut. Przez te 45min podaje co 10min 4sekundy więc w 45min podaje 18sekund. 14min+45min=59min. 59min=81sek podawania. 24h czyli dobę, podziel sobie teraz przez 59min i łączny czas podawania dzienny przy obecnej temp to plus minus 33minuty.

Witam  was ludziki  :P  :P  :P 

Jak zauwazylem znalazlem sie w odpowiednim gronie i forum bo jak wiekszosc z nas tutaj  lubimy swoje zabawki i dbac o nie jak najlepiej -nawiazujac do cytatu to ja juz kiedys liczylem podobnie jak Next prace ciagla podajnika przez dobe  i natomiast ja srednia zPID-a dalem  3s podawanie a 60s postoju dla domku mojego  i pieca15 i jest prawie2x wieksze niz dwustan(polemizowac by mozna bo wiekszy kociol  i zapotrzebowanie na CWU itp)

siedzac duzo w m labolatorium doliczylem sie 70min ciaglej pracyna 24h i spalanie srednio 25kg w czym temperatura zew. falowala w granicach (+3/-2)

przy zadanej

Kotla 68stp ,

CO 4d 40stp,

CWU 60stp

Takie osiagi byly u mnie calosciowej pracy zabawki  :)  :)  :) 

Pozdrawiam

Edytowane przez pRZeMoo
Opublikowano

Maniekz ma tabelkę z 12 kw na 4 sekundach podawania to zobacz u niego

Opublikowano
  W dniu 7.01.2016 o 18:25, Tomek503 napisał(a):

mam takie pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem ze im rzadziej piec przechodzi w tryb nadzoru tym lepiej??

Tomek przy pid piec nie powinien wchodzić w stan nadzoru.

Nadzór to nie podtrzymanie.

Jaki masz piec i ile spala?

Opublikowano

Przypomnialo mi sie cos w podgladzie waszych filmikow i zdjec , a mianowicie nawiazuje do temometrow tarczowe -analogowe ,
otoz ja posiadam tylko jeden wmontowany za bypass CO na zaslilaniu  i  dalem plame bo mozna bylo zastosowac bynajmniej  wiecej  szt., tak jak co niektorzy z Was.
     Teraz bym chcial  miec wglad  nad :

- kontrola temp.zasilania  CO  z pieca 

- kontrola temp. zasilania  za bypass CWU

- moze ostatecznie powrot z  bojlera 

Zastanawiam sie nad taka modernizacja  i prosze o Wasz poglad i sugestie czy  zakupic i zamontowac 
Termometr tarczowy opaskowy ze sprężyną jak na zdjeciu ponizej czy 
- elektroniczny termometr LCD z sonda (-50/110)stp
czy moze jednak poczekac na wiosne i samemu wspawac trojniki w miedz i zastosowac tarczowe tylne bimetal 120stp 
Hmm co by Panowie zrobili na moim miejscu 
Pozdrawiam maniakow CO  :P
  :P  :P  :P 

post-58261-0-08883000-1452199184_thumb.jpg

Opublikowano

Witam Panowie! Czy jest jakaś aktualizacja do defro AG LUX PID?

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedz tylko w Tech zadzwon i zapytaj, taki sterownik aby zaktualizowac musisz go wyslac do serwisu Tech.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

rozumiem. dzieki za informacje

• Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 7.01.2016 o 20:23, krzymig napisał(a):

Maniekz ma tabelkę z 12 kw na 4 sekundach podawania to zobacz u niego

tzn?

Opublikowano
  W dniu 6.01.2016 o 16:38, wwoytek napisał(a):

Kolega Woytek juz rozmawial w defro o tej modernizacji palnika 12kW i czesci organizuja temp. 38stopni jest super dla tego palnika tym bardziej ze Kolega nex1983 pali w dwustanie i gdy palnik stoi w podtrzymaniu to powietrze nie chlodzi rury i nagrzewanie jest wieksze. Zamawiam wiec czesci.

Możesz śmiało robić modernizację bo mam taki sam piec jak nex1983 i nigdy nie miałem więcej na podajniku niż 40 stopni. Z forum wiem, że wcześniej defro miało problem z wysoką temperaturą na podajnikiem i częstym włączeniem się alarmu.

Opublikowano (edytowane)

Z tej tabelki by wynikało że obecnie przy temp -2 i pracy podajnika 33min/dobę wypala 16.5kg/dzień a moc to 15.3KW przy ustawieniach obecnych 3s podawanie, 40s przerwa.

Było by to bardzo dużo. Zobaczę kiedy skończy się zasypane 100kg i porównam. Może temp się będzie utrzymywać podobna.

post-65332-0-51134700-1452205470_thumb.jpg

Edytowane przez nex1983