gilal Opublikowano 13 Lutego 2016 #751 Opublikowano 13 Lutego 2016 i super wynik, o to właśnie chodzi aby mieć jakieś zabezpieczenie i rezerwę zasilania na wypadek awarii zasilania, mojemu sąsiadowi prawdopodobnie padł sterownik od przełączeń zasilania na lini energetycznej i skoków napięcia, teraz używa małego upsa co by wyeliminować piki zasilania i jest spokój. chwała firmie TECH bo wymienili sterownik bez problemu. Grubo ponad 5 godz i dalej brak oznak rozładowania aku. Jak dla mnie to wystarczy :) Dałem zasilanie dla ups-a i już ładuje aku. Czyli "volt" na plus :) Cytuj
gilal Opublikowano 13 Lutego 2016 #752 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Po paru godzinach pracy z tworem mojej wyobraźni nie miałem jeszcze takiego popiołu jak teraz... co prawda piec trochę zglupial ale wiem ze trzeba mu dać czas na przestawienie. Zdjęć z prac nie mam ale po założeniu coś zrobiłem tylko hmmm nie wiem jak je się wstawia ;) Czyli OK :) Powiem szczerze, że v3 dalej mnie zadziwia :) Myślę że tech idzie w dobrym kierunku. Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2016 przez gilal Cytuj
Ryszard Opublikowano 13 Lutego 2016 #753 Opublikowano 13 Lutego 2016 Po paru godzinach pracy z tworem mojej wyobraźni nie miałem jeszcze takiego popiołu jak teraz... co prawda piec trochę zglupial ale wiem ze trzeba mu dać czas na przestawienie. Zdjęć z prac nie mam ale po założeniu coś zrobiłem tylko hmmm nie wiem jak je się wstawia ;) Witam Aby dodać zdjęcia do postu należy: Kliknąć w czarny przycisk „Więcej opcji” w prawym dolnym rogu. Pokaże się: „Wybierz plik”, kliknąć w przycisk z tym napisem i wybrać plik z komputera, a następnie zatwierdzić przyciskiem: „Załącz ten plik”. Pozdrawiam Cytuj
nex1983 Opublikowano 13 Lutego 2016 #754 Opublikowano 13 Lutego 2016 Lub w wersji mobilnej konieczne klik w "pełna wersja" później to co piszę Ryszard. Cytuj
pawelp2208 Opublikowano 13 Lutego 2016 #755 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzięki za info, po przemysleniu sprawy to napiszę tak jak w wątkach ludzi którzy coś stworzyli i dalej napisali... za te godziny spędzone w kotłowni za ten czas i kłótnie itd to narazie nie zdradzę tego co zrobiłem. Myślę że problem sadzy zostanie rozwiązany ale trzeba jeszcze wszystko poobserwowac i zobaczyć z jakim skutkiem. Co do turbinka narazie nie montowalem. Cytuj
segal21 Opublikowano 13 Lutego 2016 #756 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Wstawiles deflektorswojej konstrukcji ,podziel sie wiedza z kolegami od kociolkow defro,ciekawi mnie jak to polaczyles z szamotem,wrzuc foto albo filmik na yt,nagrywasz dobrze,pozdrawiam. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 14 Lutego 2016 #757 Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam koledzy v3 śmiga elegancko:) zmieniłem troche w nastawach Zadana 68 Podawanie 1/3 Przerwa 50/120 bo mi nie dopalał Eko moze za bardzo kaloryczny wiec musiałem wydłużyć Wentylator 100/700 bo był za mały i czerwony ogień Korekta powietrza dolna+7 górna +17 Narazie jest ok Cytuj
wwoytek Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor #759 Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) W PIDzie paliwo spala elegancko, dwie uwagi zgloszone do poprawki dla oprogramowania v3 mam nadzieje, ze to dotyczy tylko palnika 12kW. - zbyt mocny nadmuch w calym zakresie regulacji, tak jakby charakterystyka powietrza przesunieta w kierunku + gora. - zbyt mala reakcja slimaka (mala czestotliwosc podawania lub zbyt krotki czas podawania paliwa) gdy czesciowo odkrywaja sie otwory powietrza na palniku i wzrasta przeplyw powietrza przez palnik, powinna byc lepsza korekta aby slimak wyrownal poziom zloza i zakryl otwory powietrza paliwem, co doprowadza do wyrownania przeplywu powietrza i prawidlowej pracy (idealna ilosc wegla na retorcie). Poza tym super, na razie skorygowalem powietrze w dolnym i gornym zakresie do mozliwego minimum, jest dobrze, ale mam nadzieje, ze to szybko poprawia. Tak to ok o wiele lepiej niz v2 zreszta reakcja na zanik ciagu w kominie i zbyt duzy ciag jest natychmiastowa brawo! Super to dziala + dla TECHa. Edytowane 16 Lutego 2016 przez wwoytek Cytuj
gilal Opublikowano 16 Lutego 2016 #760 Opublikowano 16 Lutego 2016 U mnie też PID działa elegancko w v3. Zmiana, moc kotła na 80% bez żadnych korekt. Inny palnik i inna konstrukcja kotła może dlatego bez korekt. Zawsze nowe poprawki mile widziane :) Duży + dla TECH-a za kierunek :) Cytuj
wwoytek Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor #761 Opublikowano 16 Lutego 2016 Tak Duzy + dla TECHa za ten pmysl, swieze rozwiazanie a sprawdza sie bardzo dobrze. Tak trzymac. Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 17 Lutego 2016 #762 Opublikowano 17 Lutego 2016 Jeszcze takiego wykresu nigdy nie miałem Trzyma ładnie Cytuj
wwoytek Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor #763 Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Właśnie z v3 bardzo stabilnie trzyma temperaturę zadaną CO, wprowadzałeś jakieś korekty jeśli chodzi o współczynniki nadmuchu? (tylko u ciebie jest inny palnik więc będzie inaczej 15kW ma trochę inaczej zbudowaną retortę) Edytowane 17 Lutego 2016 przez wwoytek Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 17 Lutego 2016 #764 Opublikowano 17 Lutego 2016 No musiałem wydłużyć przerwy podawania i nadmuch podnieść bo tak jak pisałem wcześniej ten przepływomierz do wpa120 przysłania troche dmuchawę. Przerwy podawania 60/120 Obroty w serwisie 100/700 Korekta górna 12 Dolna 0 Moc 72% W nocy u nas było -4 i jak widać dał rade a ustawiałem jak było powyżej 0. Pozdrawiam Cytuj
nex1983 Opublikowano 17 Lutego 2016 #765 Opublikowano 17 Lutego 2016 Jeszcze takiego wykresu nigdy nie miałem Trzyma ładnie Zgadza sie bo pogrzebałeś w opcjach i dopasowałeś mniejwięcej. Ciekawe jak teraz zachował by się piec jak przyszło by -10 stopni, czy wykres byłby taki sam czy piec by niedomagał. To jest istotne aby przy PID nie grzebać patrząc na temperatury zewnętrzne. Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 17 Lutego 2016 #766 Opublikowano 17 Lutego 2016 Czekam aż ktoś założy to turbo do wpa120 to będę miał porównanie. Cytuj
Erpolis Opublikowano 17 Lutego 2016 #767 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgadza sie bo pogrzebałeś w opcjach i dopasowałeś mniejwięcej. Ciekawe jak teraz zachował by się piec jak przyszło by -10 stopni, czy wykres byłby taki sam czy piec by niedomagał. To jest istotne aby przy PID nie grzebać patrząc na temperatury zewnętrzne. Na pid nie musisz grzebać ważne aby mieć pogodówke i dobrze ustawioną moc kotła. Jak krzywą grzewczą jest dobrze ustawioną to piec da rade no chyba że w ciągu godziny temperatura spadnie z 0 do -20 :) Mi obecnie spala 24-25 kg na 12 h z tym że dużo spalą przy rozpalaniu ale i tak uważam ze nie jest to dużo jak na obecne warunki Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 17 Lutego 2016 #768 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zobaczymy Nex jak w ogóle przyjdą mrozy jeszcze:) Dopasowałem tak żeby ładnie się wypalało Eko. Cytuj
nex1983 Opublikowano 17 Lutego 2016 #769 Opublikowano 17 Lutego 2016 nie no ważne żeby ustawić pod siebie i tyle. Małe spalanie + wypalony węgiel i mało sadzy - o to chyba chodzi każdemu :) Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 17 Lutego 2016 #770 Opublikowano 17 Lutego 2016 Wiadomo każda instalacja jest inna każdy z nas ma inny Eko itp. Cytuj
Erpolis Opublikowano 17 Lutego 2016 #771 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zapomniałem dodać że pale peletem Cytuj
gilal Opublikowano 17 Lutego 2016 #772 Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Witam. A powiedz mi jak to wygląda z wygaszaniem automatycznym pelletu u Ciebie? Edytowane 17 Lutego 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Erpolis Opublikowano 17 Lutego 2016 #774 Opublikowano 17 Lutego 2016 Podajnik daje do przodu za chwile do tylu wygrania pelet do zasobnika zwiększa nadmuch jako dopalanie a następnie na full jako wydmuch Cytuj
gilal Opublikowano 17 Lutego 2016 #775 Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) I dobrze dopala (wygasza)? Nie miałeś czegoś jak samozapłon ? Chodzi mi o to czy żar nie pozostał przy dopalaniu (wygaszeniu). Oczywiście domyślam się, że masz palnik rynnowy ? Edytowane 17 Lutego 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi