pRZeMoo Opublikowano 5 Stycznia 2016 #176 Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Jak najbardziej twoje testy beda bogatsze dla Ciebie i forumowiczow o wiekszy zakres nawet gdyby to szlo w kierunku straty (na plus) Pozdrawiam Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
wwoytek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #177 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) pRZeMoo obiecany link do filmiku jak u mnie działa PID na kotle Defro Komfort Eko 12kW, a działa SUPER:-) proponuje Koledze nex1983 aby obejrzał działanie pieca z algorytmem PID zanim zacznie krytykować (pewnie u ciebie to tylko kwestia ustawień) Edytowane 6 Stycznia 2016 przez wwoytek Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #178 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Wojtek jak ja miałbym taki palnik jak Ty w kotle, to Przy pieklorzu po 1 dniu miałbym zapchana retorte, pieklorz żeby się dobrze wypalić musi mieć połowę mniej wiatru. Rano nagram filmik i Ci pokażę jaki ogień i wiatr jest przy tym węglu aby się ładnie spalił o nie robił kalafiorow. Po drugie jak by mi z taką intensywnością pracował piec to spalił bym 2x więcej węgla, nie mam aż takiego odbioru ciepła, piec wchodził n by ciągle w nadzory, no chyba że przy -20 jak było. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #179 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Wojtek teraz obejrzalem twój filmik w pełni, Ty nie oczekuj takiego wykresu z Pid u innych bo Ty masz przeróbki, zobacz wykres pracy bojlera, skoro pracuje jako bufor stabilizuje Ci temp. Normalnie jak jest to np u mnie w momencie kiedy miałbym Pid i pracował w miarę stabilnie , a wyczerpał bym połowę bojlera to nie ma szans aby Pid nie zrobił uskoku wykresu tzn spadku temp o kilka stopni w dół. Nagle z 45 na bojlerze robi się koło 30 i teraz piec musi obsłużyć nie dość że op to jeszcze diciagnac bojler do zadanej, co za tym idzie temp powrotu spada i jak by nie chciał musi trochu popracować aby ustabilizować temp, więc taki wykres u mnie jest nierealny. Cytuj
jacula6 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #180 Opublikowano 6 Stycznia 2016 WITAM ja mam Defro eko due 38kv i sterownik Defro AG LUX128,04.02 NKS i który muszę pobrać sterownik dla mojego pieca ? dziękuje i czekam na odpowiedz Cytuj
wwoytek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #181 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Ten sterownik zaktualizujesz tylko w serwisie Tech, nie miał on możliwości aktualizacji prze usb. Zadzwoń do Tech i zapytaj, czy mają jakieś nowe oprogramowanie do tego sterownika. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
jacula6 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #182 Opublikowano 6 Stycznia 2016 a czyli lipa ? nie ma dla mojego pieca nowego oprogramowanie do tego sterownika? :angry: Cytuj
wwoytek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #183 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Problem polegał na ty, że musiałeś wymontować sterownik (AG LUX) i wysłać do tech, aktualizowali i przysyłali z powrotem, chyba, że mieszkasz gdzieś blisko firmy Tech to osobiście dostarczałeś kilka minut i miałeś gotowe. Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #184 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) woytek proszę filmik jak się u mnie pali: a tu filmik jak jest w podtrzymaniu: No i przebieg pracy kotła w dwustanie: bojler - jak widać bojler musi mieć skoki bo przecież wody się używa: Edytowane 6 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
wwoytek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #185 Opublikowano 6 Stycznia 2016 nex1983 masz palnik 12kW? Jesli tak moglbys umiescic fotke samego palnika, bo widze ze masz juz po modyfikacji Defro chodzi dokladnie o to czy masz pomiedzy kolanem zeliwnym a gorna czescia ppalnika retorty umieszczona dodatkowa korone (pierscien zeliwny) z filmiku widz, ze masz wyzsza tuleje ta na obudowie palnika na ktorej lezy pierscien zeliwny ten przykrecony do obudowy trzema srubami, czy tak? zobacz jak u mnie nisko jest ten pierscien zeliwny, jaka masz temperature podajnika? Ladnie to u ciebie wyglada wszystko elegancko zrobione i pali sie ok. Pozdrawiam Cytuj
Erpolis Opublikowano 6 Stycznia 2016 #186 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) A tak pali się u mnie Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Erpolis Cytuj
Erpolis Opublikowano 6 Stycznia 2016 #187 Opublikowano 6 Stycznia 2016 https://youtu.be/Mot3PT2pOqs Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #188 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Woytku jak będę w domu za 2h to Ci powiem. Cytuj
Erpolis Opublikowano 6 Stycznia 2016 #189 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Nex ile Cię kosztował ups ? Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #190 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Volt Polska 300W stałego 500W chwilowego z akumulatorem 180ah piec pracuje bez prądu 42h prawie 2 pełne doby. Koszt ups 360zł, aku 550zl. Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #191 Opublikowano 6 Stycznia 2016 nex1983 masz palnik 12kW? Jesli tak moglbys umiescic fotke samego palnika, bo widze ze masz juz po modyfikacji Defro chodzi dokladnie o to czy masz pomiedzy kolanem zeliwnym a gorna czescia ppalnika retorty umieszczona dodatkowa korone (pierscien zeliwny) z filmiku widz, ze masz wyzsza tuleje ta na obudowie palnika na ktorej lezy pierscien zeliwny ten przykrecony do obudowy trzema srubami, czy tak? zobacz jak u mnie nisko jest ten pierscien zeliwny, jaka masz temperature podajnika? Ladnie to u ciebie wyglada wszystko elegancko zrobione i pali sie ok. Pozdrawiam 12kw Cytuj
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #192 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) W którym miejscu Ci zmierzyć temp podajnika, pod czujnikiem czy bliżej pieca? mam termometr laserowy, no chyba że gdzieś w menu serwisowym jest aktualna temp? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
kucharz214 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #193 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Na ekranie głównym masz. Ze zdjęcia wynika 38 stopni. Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 6 Stycznia 2016 #194 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) W którym miejscu Ci zmierzyć temp podajnika, pod czujnikiem czy bliżej pieca? mam termometr laserowy, no chyba że gdzieś w menu serwisowym jest aktualna temp? Temperature masz na sterowniku i widac jak narazie wynosi 38st. Wiec ciekawi mnie jak dostanie zad.3d 55 co wtedy pokaze temp.palnika bo jak na ta chwile to i tak az takiej niskiej nei ma - no chyba ze te 12 tak sie grzeja w stosunku do 15 Dla pewnosci jesli mozesz ustaw mu taka i zobaczymy co wowczas jaka osiagnie temp - czy kolega Woytek moze smialo robic modernizacje paleniska stosujac dystans wyzszy. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez pRZeMoo Cytuj
wwoytek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #195 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Kolega Woytek juz rozmawial w defro o tej modernizacji palnika 12kW i czesci organizuja temp. 38stopni jest super dla tego palnika tym bardziej ze Kolega nex1983 pali w dwustanie i gdy palnik stoi w podtrzymaniu to powietrze nie chlodzi rury i nagrzewanie jest wieksze. Zamawiam wiec czesci. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez wwoytek Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 6 Stycznia 2016 #196 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) A czy przypadkiem w dlugim podtrzymaniu temperatura nei bedzie wlasnei rosla palnika ??? Zaobserwowalem u co nie ktorych i u Ciebie Woytku tez widok naszych zabawek -sterowniki z folia ochronna na ekranie - osobiscie odrazu mnei to razilo u mnie i zastosolalem folie od smartfona. Wycialem na tyle ile stetyka pozwalala i jestem zadowolony z tego efektu , a jak dostane nowy sterownik to samo uczynie na nowym bo bez foli mialem 2dni i byla dla mnei masakra a po foli jest ekran caly czas nowy :) :) :) :) Pozdrawiam Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
segal21 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #197 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Mam pytanie do wwoytek,czy mozesz odpowiedziec na mój post nr155,pozdrawiam Cytuj
wwoytek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #198 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Mam taki plan jak ty, folia czeka, lepiej to wyglada i bardziej chroni sam wyswietlacz. Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 6 Stycznia 2016 #199 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam kolegów,mam pytanie odnośnie softu,kocioł ddu 15kw-2.2.8,palę obecnie na pid ale nie jestem zbytnio zadowolony,poniewarz mam obecnie do ogrzania 70m a spalanie źędu 18kg na dobe przy obecnej tem-noc-15,dzien-10s,czy nowy soft 241 cos zmieni,czy w obecnym mozna cos usprawnic.Pozdrawiam pozwole sobie oddac swoje zdanei tez - od tygodnia mam 2.4.1. zmienilem na porade kolegi Woytka a uzytkowalem 2.2.8 i jesli chodzi o spalanie to zauwazylem nie wielki wydluzony czas spalania 25kg do ok 2h dluzej niz na 2.2.8 ale co chyba wazniejsze ,ze wczesniej jak uzywalem 2.2.8 tem na zewnatrz oscylowala w granicy 0st a teraz wahania do -17st. Wychodzi na to ze wgranie softu 2.4.1 dla mojego pieca i domu wyszlo to na PLUS. Pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2016 przez pRZeMoo Cytuj
Tomek503 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #200 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Tomek a jaki masz piec i osprzet oraz softa jakiego ? piec defro eko duo pz z sterownikiem k1p a jesli chodzi o softa to pisze tam że jakies 2.2.8 - udało mi sie jakos pozbyć spieków ale mam wahania straszne jak na ekg serca - do momentu nadzoru mam ustawione że korekta wentylatora - 6, korekta podawania 0, po przejściu w tryb nadzoru czas podawania 20 sekund, przerwa podawania 10 minut, czas pracy wentylatora 40, czas przerwy wentylatora 4 minuty,siła nadmuchu 15 bieg. Temperatura potrafi skakać z 67 na 53 stopnie a temperatura kotła zadana ustawiona na 60 Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Tomek503 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi