Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Daniel1 napisał:

Okman - Ja od dwóch dni jadę na kotle w trybie auto i działa to o niebo lepiej niż w trybie manualnym, Na czujniku CO mam nastawione 23 stopnie z histerezą 0,7 stopnia. Kocioł sam wylicza temperaturę CO i temperaturę do jakiej ma dojść kocioł. Teraz kocioł chodzi ok 30 -40 minut nagrzewa mieszkanie i się wygasza nie ważne czy osiągnie temperaturę jaka jest zadana na kotle ważna jest temperatura zadana na czujniku. Odpalenie kotła następuje dopiero po spadku temperatury w domu około 2-3 godziny kocioł nie pracuje. Podczas tej pracy w stosunku do pracy kotła w trybie manualnym przy podobnej temperaturze w domu i na zewnątrz zaoszczędziłem około 5 kg pelletu w ciągu doby. Kocioł w ciągu ostatniej doby odpalił się  6 razy i pracował za każdym razem około 30-40 minut.

Nie wiem czy zauważyłeś ale ja pisałem wcześniej że nie mam czujnika pokojowego i u mnie nie będzie działać tak,jak u Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

wiem że nie masz tak piszę moje wioski z niewielkiego doświadczenia. Warto w ten czujnik zainwestować

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
17 minut temu, mrekzo napisał:

Co w tym takiego niezwykłego?  Gdybym wyłączył stała pompę i jechał na czujniku pokojowym to w trybie stałym kotła przy niepracujących pompach kocioł też stałby lekko z dwie godziny bez odpalenia. Oszczędność 5kg w ciągu doby to dużo,  ale może być przypadkowa,  a komfort cieplny w domu dużo gorszy.... 

Tylko opisuje moje doświadczenie nie wielkie ale zawsze może to komuś pomoże. A ja się ciesze z tych 5 kilo.

Opublikowano (edytowane)

Daniel albo masz zimnolubną żonę, albo mieszkasz sam. Bo jakbym ja miał histerezę temperatury pokojowej 0,7 stopnia, to już na stole miałbym wniosek rozwodowy ;)
Chwalisz się, że spalisz mniej o 5 kg. To daj zadaną w domu na 18 stopni, to spalisz jeszcze mniej. ;-) Tylko czy o to w tym wszystkim chodzi?

35 minut temu, Daniel1 napisał:

Odpalenie kotła następuje dopiero po spadku temperatury w domu

To też nie jest prawda, nawet przy trybie auto. arek1263 napisał, jak to dokładnie wygląda. Z resztą ja kilka postów wcześniej też to opisywałem. Kocioł odpala się, wtedy jak się wychłodzi o zadaną histerezę i kropka. Tryb auto powoduje tylko (i aż), że:
- po osiągnięciu temperatury zadanej w pokoju, zmienia się temperatura zadana na CO na 7 stopni,
- temperatura zadana na kotle jest nie ustawiana ręcznie, tylko jest ona pochodną temperatury zadanej na CO lub temperatury zadanej na CWU.

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano

A czy ktoś może potwierdzić że w Touch jest możliwość całkowitego czasowego wyłączenia i załączenia palnika,tak jak Ozi sugerował?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ozi80 napisał:

Daniel albo masz zimnolubną żonę, albo mieszkasz sam. Bo jakbym ja miał histerezę temperatury pokojowej 0,7 stopnia, to już na stole miałbym wniosek rozwodowy ;)
Chwalisz się, że spalisz mniej o 5 kg. To daj zadaną w domu na 18 stopni, to spalisz jeszcze mniej. ;-) Tylko czy o to w tym wszystkim chodzi?

To też nie jest prawda, nawet przy trybie auto. arek1263 napisał, jak to dokładnie wygląda. Z resztą ja kilka postów wcześniej też to opisywałem. Kocioł odpala się, wtedy jak się wychłodzi o zadaną histerezę i kropka. Tryb auto powoduje tylko (i aż), że:
- po osiągnięciu temperatury zadanej w pokoju, zmienia się temperatura zadana na CO na 7 stopni,
- temperatura zadana na kotle jest nie ustawiana ręcznie, tylko jest ona pochodną temperatury zadanej na CO lub temperatury zadanej na CWU.

Po osiągnięciu temperatury zadane na czujniku pokojowym zmienia się na 7 stopni (przeciw zamarznięciu) kocioł się wygasza i odpala dopiero o histerezę na CO. Mam ustawione w domu 23 stopnie spadek jest do 22.3 stopnia czy to jest zimno?

Edytowane przez Daniel1
Opublikowano
Godzinę temu, Okman napisał:

I zdąży ci się dom nagrzać w godzinę,półtorej,tak żeby nie drżeć z zimna?

Już kiedyś pisałem tu swoje obserwacje, że poczucie ciepła nie zależy tylko od temperatury. Zauważyłem, że większy jest komfort cieplny przy letnich/ciepłych grzejnikach i temperaturze 22,5 stopnia, niż przy zimnych grzejnikach i 23 stopniach. Dlatego wolę mieć stałą pompę, ciągle letnie grzejniki (nie więcej niż 40 stopni) i temperaturę pokojową 22,5 stopnia, niż zadaną temperaturę 23,5 i potem histerezę jak Daniel 0,7 stopnia i czekać aż temperatura w domu spadnie do 22,8, żeby na grzejniki potem poszło takie ciepło, że świeczki się gną. Po prostu przy tej pierwszej opcji komfort cieplny w domu jest jakiś 46 razy lepszy, nie trzeba się ubierać i rozbierać do godzinę. Wracając do twojego pytania: jeśli podczas naszego snu w domu temperatura spadnie do np. 21,5 stopnia i o godzinie 5:00 zaczyna się grzać, to nawet jak o tej 6:00 nie osiągnęła jeszcze zadanych 22,5 stopni, to uwierz mi, że bardzo miło jest wstać przy 22 stopniach i gorących grzejnikach, które są gorące, bo nadrabiają te brakujące w domu stopnie Celsjusza. Obstawiam, że dużo przyjemniej jest tak wstawać, niż spać cały czas przy 22,5 stopniach i wstać przy letnich grzejnikach. Ale to też każdy ma swój gust. Ja mam taki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Sorki jak raz po raz gdzieś pomylę się w moich postach ale dopiero użytkuje kociołek od grudnia i dopiero sam nabieram doświadczenia. Jeszcze raz SORKI

Opublikowano
5 minut temu, Daniel1 napisał:

Po osiągnięciu temperatury zadane na czujniku pokojowym zmienia się na 7 stopni (przeciw zamarznięciu) kocioł się wygasza i odpala dopiero o histerezę na CO.

Otóż to. Teraz to dobrze napisałeś.

8 minut temu, Daniel1 napisał:

Mam ustawione w domu 23 stopnie spadek jest do 22.3 stopnia czy to jest zimno?

Daniel. To co pisałem wyżej. 22,3 to nie jest zimno. Ale czekanie przez 2 godziny na te 22,3 przy zimnych grzejnikach nie jest dla mnie i dla mojej rodziny komfortowe. Jako ciekawostkę ci powiem, że przy stałej pompie, mój kocioł akurat nie pali wcale więcej. Dla niego to wszystko jedno, czy cały czas oddaje na CO powiedzmy 40 stopni, czy też 2 godziny nie oddaje nic, a potem godzinę oddaje 60 stopni. W spalonych kilogramach peletu wychodzi na jedno. A komfort cieplny lepszy w tej pierwszej opcji.

Gość adamaadres
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Okman napisał:

A czy ktoś może potwierdzić że w Touch jest możliwość całkowitego czasowego wyłączenia i załączenia palnika,tak jak Ozi sugerował?

Tu masz wszystkie możliwe tryby pracy

tryby touch.JPG

Edytowane przez adamaadres
Opublikowano
7 minut temu, Ozi80 napisał:

Otóż to. Teraz to dobrze napisałeś.

Daniel. To co pisałem wyżej. 22,3 to nie jest zimno. Ale czekanie przez 2 godziny na te 22,3 przy zimnych grzejnikach nie jest dla mnie i dla mojej rodziny komfortowe. Jako ciekawostkę ci powiem, że przy stałej pompie, mój kocioł akurat nie pali wcale więcej. Dla niego to wszystko jedno, czy cały czas oddaje na CO powiedzmy 40 stopni, czy też 2 godziny nie oddaje nic, a potem godzinę oddaje 60 stopni. W spalonych kilogramach peletu wychodzi na jedno. A komfort cieplny lepszy w tej pierwszej opcji.

Jak kociołek się odpala to zaczyna grzanie z temperaturą grzejników od ok 43-45. Grzeje mniej więcej 30-40 minut i się wyłącza. Komfort cieplny w czasie oczekiwania na spadek temperatury jest OK według mojej subiektywnej oceny.

Opublikowano

No to jak ci tak pasuje, to spoko.

Ale jak będziesz miał czas, to zmniejsz temperaturę zadaną w pokoju do 22 stopni, ale włącz stałą pompę i zmień histerezę na 0,1 stopnia. Porównaj komfort i spalanie. Nie twierdzę, że nie spali więcej, bo u niektórych pali przy stałej pompie więcej. U mnie nie.

Opublikowano

Co do trybu kotła automatycznego, to tam pojawia się też jedno zagrożenie - praca kotła na niskich temperaturach. W efekcie mniejsza sprawność kotła i ryzyko osmolenia, a w dalszej perspektywie korozji.

Opublikowano (edytowane)

Z korozją w kociołku Tytan Bio to nie powinno być problemu bo to kocioł żeliwny. A jeśli chodzi o okopcenie kociołka to w moim przypadku jest lepiej niż w manualu ponieważ w nim chodził na małej mocy i miał okazję do kopcenia a w automacie chodzi na dużej mocy.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
11 minut temu, Ozi80 napisał:

No to jak ci tak pasuje, to spoko.

Ale jak będziesz miał czas, to zmniejsz temperaturę zadaną w pokoju do 22 stopni, ale włącz stałą pompę i zmień histerezę na 0,1 stopnia. Porównaj komfort i spalanie. Nie twierdzę, że nie spali więcej, bo u niektórych pali przy stałej pompie więcej. U mnie nie.

U mnie np. spala mniej przy stałej pompie i niższej temperaturze na grzejniki

Opublikowano

A tak zupełnie z innej beczko jeśli by ktoś miał dosyć swojego sterownika (slim) to za niewielkie pieniądze można go wymienić na touch. Przy wymianie nie trzeba robić nic z elektryką wpinamy go pod te same przewody co slima i mocujemy dwie zworki na module wykonawczym i tyle. Jak każdy pewnie wie slim rozwiązuje wiele problemów z kociołkiem choćby to ciągłe wygaszanie (regulowana histereza przekroczenia temperatury)

Gość adamaadres
Opublikowano
14 minut temu, Daniel1 napisał:

to za niewielkie pieniądze

Ile to są niewielkie?

Opublikowano
2 godziny temu, adamaadres napisał:

Tu masz wszystkie możliwe tryby pracy

tryby touch.JPG

Dzięki ale ja pytałem o sam palnik.Czy można w Touch ustawić czasowe włączenie i wyłączenie palnika.Ty podałeś tryby w ustawieniach kotła a nie palnika.A to jest różnica.

2 godziny temu, adamaadres napisał:

Ile to są niewielkie?

Właśnie...

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Okman napisał:

Dzięki ale ja pytałem o sam palnik.Czy można w Touch ustawić czasowe włączenie i wyłączenie palnika.Ty podałeś tryby w ustawieniach kotła a nie palnika.A to jest różnica.

Moim skromnym zdaniem w tym przypadku to akurat żadna różnica.

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano (edytowane)

Może nie czytałeś od początku dzisiejszych postów i nie wiesz ze ja mam Slim.Pytam o to czy mogę w Touch ustawić na przykład na godzinę 22 wyłączenie samego palnika a na 4 rano ustawić jego załączenie.Tak jak teraz w Slimie,ręcznie wchodzę w NASTAWY palnika i z "Praca palnika NIE" przełączam przyciskiem na "Praca palnika TAK" i odwrotnie,to czy w Touch mogę sobie ustawić taką czasówkę,żeby nie wyłączać o 22 palnika ręcznie (to by jeszcze mogło być) i nie wstawać o 4 rano,schodzić do pieca i ręcznie go włączać.

Edytowane przez Ryszard
Gość adamaadres
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Okman napisał:

w Slimie,ręcznie wchodzę w NASTAWY palnika i z "Praca palnika NIE" przełączam przyciskiem na "Praca palnika TAK"

W Touchu nie ma takiej możliwości w ogóle.

Jest zgoda na pracę ale zadawana z zewnątrz.

Opublikowano
1 minutę temu, adamaadres napisał:

W Touchu nie ma takiej możliwości w ogóle.

Ok dzięki o to mi chodziło.

Gość adamaadres
Opublikowano (edytowane)

Niemniej wszystko co opisałeś, czego potrzebujesz, można uzyskać trybami pracy kotła. :)

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie :)

Tak, jak wyzej napisałem: w tym przypadku to żadna różnica.

Edytowane przez Ryszard