Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

Obojetnie czy na zewnątrz jest plus 10 stopni, czy minus 20, to grzejniki są tak samo ciepłe i w pokoju jest tak samo ciepło???

Chodzi mi o to, że jak mam ciepło w pokoju z czujnikiem to w pozostałych temp jest podobna.

Aha, ok.

Zmieniłeś tryb kotła na ciągły tak, jak pisał Grzechotnik?

Jestem ciekawy jak to się wtedy będzie zachowywać. Całe 65 stopni z kotła pójdzie na grzejniki dopóki w pokoju nie zostanie osiągnięta temperatura zadana i nie wyłaczy pompy CO?

Dziś tak to mniej więcej wyglądało.

Jednak lipa. Wieczorem przelaczylo się na temp ekonomiczna i pomimo, że zadana osiągnięta i temp w pomieszczeniu także, to w dalszym ciągu modulacja. Nie rozumiem jak to ma działać.

A pompa CO po osiągnięciu temperatury zadanej w pokoju przestała pracować?

No to jestem w szoku, że ogrzanie raz dziennie 120-litrowego bojlera z 45 do 55 stopni zabiera 10 kg peletu. Przy takim średnim podawaniu, to jest co najmniej dwugodzinna praca palnika na 100% mocy.

Musi mieć źle poustawiane , nie ma cudów u mnie jedno ogrzanie 150 l  całego zasobnika zimnej wody i kocioł zimny startujący od zera -  do temp 56 st.w zasobniku zużywa 2-2,2  kg pelletu.

Pompa się wyłączył a piec wygasil ale liczyłem że odpali się gdy temp spadnie o ustawione 0.5 stopnia. Ruszył o wiele wcześniej, chyba jak spadło o 0.1 stopnia. Tego że pracował w nocy to już zupełnie nie kumam. Miał już osiągnięta zadaną, temp w pokoju 2 stopnie wyższą od ustawionej.

Ale kto ruszył? Pisz proszę precyzyjniej. Musisz utrwalić sobie fakt, że przy trybie pracy ciągłym kotła, nie ma bezpośredniej zależności pomiędzy pracą palnika, a CO. Palnik uruchamia się wtedy, gdy temperatura kotła spadnie poniżej różnicy między temperaturą zadaną a histerezą (czyli np. u mnie przy 55 stopniach, bo mam zadaną 70, a histerezę 15). I pracuje tak długo, dopóki temperatura kotła nie przekroczy o 5 stopni temperatury zadanej (czyli u mnie wygasza się po przekroczeniu 75 stopni). Ten spadek do 55 stopni może się zdarzyć w nocy (u mnie się tak dzieje), mimo że w tym czasie nie jest grzane ani CO ani CWU. To się nazywa tryb pracy ciągły kotła, bo on jest ciągle gotowy na to, aby w każdej chwili oddać swoje ciepło na CO lub CWU jeśli pojawi się taka potrzeba.

Natomiast pompa CO pracuje wtedy, gdy trzeba ogrzać dom, czyli gdy pojawia się to zapotrzebowanie na ciepło. Wtedy sterownik zaczyna otwierać zawór i uruchamia pompę, co powoduje wysysanie ciepła z kotła. I to też wcale nie musi oznaczać natychmiastowego uruchomienia palnika. Palnik kiedy się uruchomi? Jeśli zrozumiałeś to co wyżej napisałem, to bez wahania odpowiesz na to pytanie. :)

Edytowane przez Ozi80

Ale kto ruszył? Pisz proszę precyzyjniej. Musisz utrwalić sobie fakt, że przy trybie pracy ciągłym kotła, nie ma bezpośredniej zależności pomiędzy pracą palnika, a CO. Palnik uruchamia się wtedy, gdy temperatura kotła spadnie poniżej różnicy między temperaturą zadaną a histerezą (czyli np. u mnie przy 55 stopniach, bo mam zadaną 70, a histerezę 15). I pracuje tak długo, dopóki temperatura kotła nie przekroczy o 5 stopni temperatury zadanej (czyli u mnie wygasza się po przekroczeniu 75 stopni). Ten spadek do 55 stopni może się zdarzyć w nocy (u mnie się tak dzieje), mimo że w tym czasie nie jest grzane ani CO ani CWU. To się nazywa tryb pracy ciągły kotła, bo on jest ciągle gotowy na to, aby w każdej chwili oddać swoje ciepło na CO lub CWU jeśli pojawi się taka potrzeba.

Natomiast pompa CO pracuje wtedy, gdy trzeba ogrzać dom, czyli gdy pojawia się to zapotrzebowanie na ciepło. Wtedy sterownik zaczyna otwierać zawór i uruchamia pompę, co powoduje wysysanie ciepła z kotła. I to też wcale nie musi oznaczać natychmiastowego uruchomienia palnika. Palnik kiedy się uruchomi? Jeśli zrozumiałeś to co wyżej napisałem, to bez wahania odpowiesz na to pytanie. :)

pojemność wodna kotła jest na tyle mała że nie opłaca sie aby się on odpalał żeby dogrzać tylko to co ma w kotle , ja u siebie co prawda mam inny kocioł ( defro ) i u mnie kocioł ( palnik ) jest sterowany od temp w pokoju z histerezą 0,2 stopnia , przy tych ustawieniach kocioł uruchamia się 4 razy na dobę 

No to alternatywą do tego, żeby nie odpalał się tylko po to, aby ogrzać siebie jest tryb automatyczny. Wtedy palnik odpala się tylko wtedy, jak jest zapotrzebowanie na ciepło, a zadana na kotle jest taka, jak zadana na CO (lub CWU podczas grzania), ale nie mniej niż 50 stopni. Czyli gdy masz ustawioną zadaną na CO 40 stopni, to zadaną na kotle jest 50 stopni. Nie wiem, jak u innych, ale u mnie przy pracy na tak niskich temperaturach było spore zasmolenie się ścian wymiennika. Owszem, możesz dać zadaną na CO 70 stopni i ci wyliczy zadaną na kocioł też 70 stopni. Tylko że wtedy możesz zapomnieć o stałej pompie, a w domu grzeje ci właśnie 4 razy na dobę i wtedy masz wrzące grzejniki, a pozostały okres czasu grzejniki masz lodowate. Komfort cieplny w domu zerowy. Podejrzewam też, że przy zaworze 4D jest on przy takiej pracy cały czas otwarty na maksa, co oznacza zimny powrót do kotła. Też niedobrze. Suma summarum ekonomiczniejszy jest tryb ciągły, czyli utrzymywanie ciepłego kotła w gotowości do oddania ciepła. Serwis Tekli z resztą zaleca taką prace w okresie zimowym. Tryb automatyczny to dobry jest późną wiosną i wczesną jesienią.

w domu mam w większości podłogówkę ( w sypialniach grzejniki )  , komfort cieplny jest bo temp w domu waha się od 22,4 do 23 stopni czyli praktycznie nieodczuwalne, powrót kotła jest zawsze o 10 stopni niższy niż aktualna temperatura na zasilaniu , nie mam zaworu cztero-drogowego bo uważam ze to lipa ( własnie ze względu na to że jednocześnie nie zapewnisz ciepłego powrotu i ciepłych grzejników ) mam pompę kotłową z zaworem regulującym przepływ , i zawory trójdrogowe na podłogówkę i grzejniki ( oczywiście z siłownikami ) temp zadana na zaworach jest brana z krzywej grzania na podstawie aktualnej temp na zewnątrz , spalanie przy takim układzie i temp na zewnątrz około 0 jest na poziomie 12-15kg na dobę , a nie sądzę że takie spalanie uzyskacie przy trybie o którym piszecie 

Nie uzyskamy...

Caly czas o tym pisze... zre ten kociol jak *** a tylko dlatego ze wszyscy mamy instalacje narzuconą przez Tekle (zawor 4d do gwarancji)

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów

dzwoniąc do tekli uzyskasz informację że montując pompę kotłową lub inne zapewnienie ciepłego powrotu   tez utrzymasz gwarancję , montowałem kocioła tekla draco bio 12kw z pompą kotłowa i serwis na uruchomieniu nic nie mówił .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Majdan:

Spalanie zależy w głównej mierze od tego co ogrzewasz. Według mnie w drugiej kolejności od instalacji, a dopiero później od ustawień. Ustawieniami sterownika (o czym tu piszemy) możemy sobie w głównej mierze poprawić komfort cieplny, czy też wyeliminować przykre niespodzianki spowodowane złymi ustawieniami. Dla mnie wahania w domu temperatury o 0,6 stopnia (od 22,4 do 23,0) to dramat. Z praktyki widzę, że przy 22,8 i letnich grzejnikach jest większe odczucie ciepła, niż przy 23,2 i zimnych grzejnikach. To może jak włączysz stałą pompę, ustawisz w domu na stałe 22 stopnie i uruchomisz tryb kotła ciągły, to się okaże, że spalisz też 12-15, a będzie dużo przyjemniej? Próbowałeś?

Tak z ciekawości: jaką masz wyliczoną temperaturę kotła w automacie? 50?

Majdan:

Spalanie zależy w głównej mierze od tego co ogrzewasz. Według mnie w drugiej kolejności od instalacji, a dopiero później od ustawień. Ustawieniami sterownika (o czym tu piszemy) możemy sobie w głównej mierze poprawić komfort cieplny, czy też wyeliminować przykre niespodzianki spowodowane złymi ustawieniami. Dla mnie wahania w domu temperatury o 0,6 stopnia (od 22,4 do 23,0) to dramat. Z praktyki widzę, że przy 22,8 i letnich grzejnikach jest większe odczucie ciepła, niż przy 23,2 i zimnych grzejnikach. To może jak włączysz stałą pompę, ustawisz w domu na stałe 22 stopnie i uruchomisz tryb kotła ciągły, to się okaże, że spalisz też 12-15, a będzie dużo przyjemniej? Próbowałeś?

Tak z ciekawości: jaką masz wyliczoną temperaturę kotła w automacie? 50?

Ten kotła zadaje sam. I mam ustawione 65 stopni i póki nie nagrzeje to PID trzyma w tej okolicy kocioł.

To dziwne...

To w takim razie dlaczego 90% osob tutaj ma 4d? W tym ja....i po co te zapisy w gwarancji?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Bo większość instalatorów zna tylko jeden schemat i go powielają a nie dostosowują do instalacji

Witam. Ja posiadam palnik Tekla Bio 25 włożony w kocioł od pieca olejowego.  Brak zaworu 3d czy też 4d. Budynek około 140m2 ocieplony styropianem 15cm. Spalanie to prawie 40kg na dobe. Co bym nie poustawiał to jest tyle samo ;/ aktualnie mam ustawione Powietrze min(20%)-  65

Powietrze max(100%)-  85,   Podawanie Max (100%)-  3.8.
Serwisant na początku ustawił mi Powietrze min(20%)-  55, Powietrze max(100%)-  90, Podawanie Max (100%)-  7
Spalanie wtedy było jeszcze większe...

Majdan masz Tekle, sterownik Estyma, tryb kotła automatyczny i sam ustawiasz temperaturę zadaną kotła?

napisałem Troche wcześniej że mam inny kocioł ( defro bio slim 10kw  ) ale mocowo podobnie wiec i spalanie i reszTa powinna być podobna 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Witam. Ja posiadam palnik Tekla Bio 25 włożony w kocioł od pieca olejowego.  Brak zaworu 3d czy też 4d. Budynek około 140m2 ocieplony styropianem 15cm. Spalanie to prawie 40kg na dobe. Co bym nie poustawiał to jest tyle samo ;/ aktualnie mam ustawione Powietrze min(20%)-  65

Powietrze max(100%)-  85,   Podawanie Max (100%)-  3.8.
Serwisant na początku ustawił mi Powietrze min(20%)-  55, Powietrze max(100%)-  90, Podawanie Max (100%)-  7
Spalanie wtedy było jeszcze większe...

25 kW to ze dwa razy za duży jak na taką powierzchnię