Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zestawienie Kotłów Z Podajnikiem Klasy 5 Według Normy Pn-En 303-5:2012

Animus

Rekomendowane odpowiedzi

Komin ciąg ma mieć i już! :D

Dtr kotła o tym stanowi.

Co do zapisu w DTR to wszyscy producenci kotłów bez względu na klasę mają informować o tym, że jego kocioł nie osiąga przy pracy z mocą nominalną temperatury spalin 160 stopni.

Informują, tyle że przeważnie zalecają wkład, gdy tak naprawdę powinien on być obowiązkowy. Klient o potrzebie posiadania wkładu dowie się zapewne dopiero po pierwszych wykwitach na ścianie komina.

@kolanin

uprzejmie proszę raz jeszcze przeczytać mój wpis. 

Programy pomocowe do ograniczenia niskiej emisji i zmniejszenia zużycia energii poszły się paść.

Bo kasa (z naszych podatków) na co innego potrzebna.

Nie ważne zdrowie ludzi, nie ważne zmiany klimatyczne. Ważne zatem pewnie jest to od czego kazałeś mi się odpinkolić.

Dalej będziemy się dusić w smrodzie smogu z byle jakich kotłów opalanych byle czym. Ale za to 8 patriotów będzie. Czy o to chodzi?

Na forum proszę o dyskusje merytoryczną. "Wycieczki" polityczne na tematy nie związane z ogrzewaniem będą usuwane do kosza.

Panowie, coście się Galmeta uczepili. czyszczenie prościuchne jak kłębek sznurka w kieszeni.

Zapomnieliście już jak na pewnym forum krzyczano na kotły z Biecza, jakież to trudne czyszczenie, bo trzeba cztery motylki odkręcić, wyciągnąć zawirowywacze a wcześniej nimi parę razy "klupnąć" aby pył opadł do komory popielnikowej i parę razy szczotką wyciorową machnąć.

Boluś policz no dobrze te motylki :)

Ty jak piszesz to normalnie jakbym tego nie widział to bajka, hehe

Ja bardziej bym rozwinął temat tego czyszczenia ale szkoda się powtarzać.

Przepraszam, pimpuś :)

Drogi kolego Wiesławie,

Jestem pod wrażeniem twojej wypowiedzi. Poważnie.

Pozdrawiam

Wiesz nie jestem do końca takim kołkiem z państwowego lasu za jakiego mnie masz.

Czytam to wszystko i nie chcę nawet się odzywać, raz chce mi się śmiać ale jak naczytam się więcej to już mnie zaczyna krew zalewać.

Boluś policz no dobrze te motylki :)

Ty jak piszesz to normalnie jakbym tego nie widział to bajka, hehe

Ja bardziej bym rozwinął temat tego czyszczenia ale szkoda się powtarzać.

Przepraszam, pimpuś :)

Kol. karoka

no to to ile jest tych nakrętek motylkowych dociskających pokrywę górną wyczystną w automatach Ogniwa? Uświadom mnie, bo ja stary głupi i takim umrę.

Jeśli masz ochotę to możemy rozwinąć temat czyszczenia. Nie tylko tego kotła. Innych też.

Wchodzisz?

Znajdź jakieś Ogniwo blisko mnie, to się tam spotkamy i naocznie po raz kolejny udowodnię, że czyszczenie eksploatacyjne (bez wygaszania kotła) trwa nie dłużej, niż 5 - 7 minut, a porządne (3-4 razy na sezon) nie zajmuje mi więcej, niż 15 minut.

Nie zapominaj, że przy tych kotłach przesiedziałem chyba już w tysiącach liczonych godzin. Wszystko sam przy nich robiłem, więc  nie próbuj mi wciskać kitu, bo wiem co mówię.

Tylko z kominem murowanym bo nowoczesne kominy systemowe ceramiczne dadzą sobie radę, taka cena za nowoczesność. Przypomnę, że stare kotły gazowe np BEPIS podłączano do ceglanych kominów z nowoczesnymi nie da się tego zrobić. Co do zapisu w DTR to wszyscy producenci kotłów bez względu na klasę mają informować o tym, że jego kocioł nie osiąga przy pracy z mocą nominalną temperatury spalin 160 stopni.

Swoją droga jeszcze niedawno jeden z kotłów był reklamowany tu na forum, że ma sprawność ok 95%, ciekawe czy informował swoich klientów o temperaturze spalin.

kol. jacku61

Twoja wypowiedź bliska prawdy. Szkoda, że tylko bliska.

Pkt. 4.4.3 Temperatura spalin wylotowych 

opisuje to tak:

"W przypadku kotłów grzewczych, w których temperatura spalin wylotowych przy nominalnej mocy cieplnej przekracza

temperaturę otoczenia o mniej niż 160 K, producent powinien podać informacje dotyczące wykonania
komina, w celu zapobiegania możliwości osadzaniu się sadzy, niewystarczającego ciągu kominowego i
kondensacji w kanałach spalin."
Temperatura otoczenia przyjmowana jest od 15 do 30 st.C (pkt.5.7.1 normy 303-5:2012)

W przypadku tzw. ciągu kominowego norma w pkt.4.4.4 mówi tak:
"Producent powinien podać minimalny ciąg na wylocie spalin niezbędny dla prawidłowej pracy. Jeżeli
producent nie podał żadnych informacji, to obowiązują wartości wg EN 13384-1:2002+A2:2008, Tablica B.2."

Od p. Antoniego i 500+ to się odwal,pewnie dla niektórych o takich poglądach jak Ty,lepiej jest dać nachodźcom co to ich stręczy ciocia Aniela po 1200 za nic nie robienie niż  polskim dzieciom.

Jak do tej pory beneficjentami tego typu kwot byli Cyganie i Czeczeńcy bez żadnego kryterium dochodowego,wiedziałeś o tym?

"Państwo niczego nie daje, bo niczego nie ma.Jeśli rząd twierdzi, że daje komuś, znaczy że zabiera Tobie 

Rząd nie ma własnych pieniędzy!" to słowa Pani Premier  Margaret Thatcher,

które obrazują przepływ kasy pozyskanej z podatków i innych danin przez każdy rząd.

Ameryki tym stwierdzeniem nie odkryłeś.

Nie musisz mnie uczyć zasad ekonomii,trochę się orientuję ;),problemem jest właściwa redystrybucja złupionych pieniędzy w różnych formach podatku.

Też wolałbym na stanowisku premiera polskiego rządu kogoś,jak Pani Thatcher,a prezydenta jak R. Reagan.

Gość berthold61

Ameryki tym stwierdzeniem nie odkryłeś.

Nie musisz mnie uczyć zasad ekonomii,trochę się orientuję ;),problemem jest właściwa redystrybucja złupionych pieniędzy w różnych formach podatku.

Też wolałbym na stanowisku premiera polskiego rządu kogoś,jak Pani Thatcher,a prezydenta jak R. Reagan.

ale w tym pierwszym przypadku nie rozmawialibyśmy o piecach węglowych a ropy i gazu nie mamy tak jak oni

A teraz to się tam dopiero porobiło, bo motylków często odkręcać nie trzeba (jedynie do generalnego pucowania - 2 -3 razy w sezonie). Wystarczy podnieść pokrywę i gałkami pokręcić parę razy w lewo - prawo (można na odwrót też) i dźwignąć je kilka razy, opuścić, zamknąć pokrywę. Całe osady lądują w skrzyni popielnika.

Faktycznie super sprawa   ;)  

• 4 miesiące temu...

Witam!

Chciałem zapytać doświadczonych użytkowników jaki kocioł klasy 5 wybrać spośród dostępnych na tej liście:

http://powietrze.malopolska.pl/kotly/

Gmina przyznaje dotacje, więc pragnę zmienić swojego śmieciucha na jakiś z podajnikiem.

Będę palił ekogroszkiem ewentualnie miałem.

Dom z lat 70siątych, typowa kostka. Powierzchnia grzania to około 130 m^2 z możliwością powiększenia do 200 m^2 + bojler 150 litrów na CWU.

Na razie nie ocieplony ale planowana termomodernizacja w tym roku (elewacja - austyrotherm grafit 20 cm + dach podobnie). Okna wymienione na 3 szybowe.

Jeszcze rozważam tą dotację... czy nie lepiej wziąć tańszy kocioł z podajnikiem klasy 3 na własny rachunek i palić nim tylko w zimie, bo w lecie do CWU będę miał solary i zapalę w kotle od czasu do czasu na ruszcie awaryjnym, a te klasy 5 nie mają takiego.

Dane gminy, miasta czy urzędy mają swoje widzi-mi-się i jako dysponent środków wymyślają swoje zasady

U nas w wlkp. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu

uruchamia w marcu program Termo2017 z budżetem 10mln pod m.in. wymianę kotła, solary, ocieplenie budynku, wymiane okien, wymiane drzwi, bram garażowych itp.

tutaj z pamięci umorzenie 40% minimalny okres pożyczki 2lata, max.15lat, oprocentowanie w skali roku 2,8%. Do tego programu po akceptacji wniosku konieczny audyt energetyczny budynku.

Drugi program Piecyk2017 od maja z budżetem 5mln m.in. na wymiane kotłów na nowoczesne gazowe, pelletowe czy ekogroszkowe w IV-ej oraz V-klasie, brak konieczności audytu, umorzenie do 30%, okres min.2lata, max 15lat, oprocentowanie roczne 2,8%

Oprócz tego moje miasto uruchamia osobny program z dotacją do wymiany na kocioł gazowy 5tys. a do IV-ej lub V-ej klasy 3tys.zł

miasto nie ingeruje i nie narzuca wyboru, możesz wybrac dowolny kocioł z atestem na V-ta lub IV klasę, do miasta dostarczyć tylko musisz f-rę i kopie atestu wyrobu. Tak prosto też można.

Do czego zmierzam- nie trzymaj się kurczowo jednej jednostki, dowiedz się, czy konkretnie Twoje miasto, Twoja gmina ma osobny program z innymi wytycznymi

Jak planujesz docieplać, to poszukaj programu, który to obejmuje, byc może tam też jednym z elementów będzie nowy kocioł

Ogólnie sporo osób ma ten dylemat, o którym wspominasz w ostatnim zdaniu i przeważa wybór starszej, sprawdzonej jednostki jak wybór nowych

Jarecki, chciałem Ci po krótce przypomnieć kompetencje samorządów - województwo z sejmikiem, powiat, gmina nad nimi jest wojewoda, jako reprezentant rządu.

Póki co wszelkie nowe decyzje zapadają na szczeblu samorządu województwa i prawdopobnie rządu, mogąc stać w konflikcie z innymi programami, tak naprawdę dopuszczającymi wszystko jak leci.

Tego bym się trzymał I narazie proponowałbym wstrzymać się jakimikolwiek inwestycjami, bo tam gdzie jest dostęp do gazu nie będzie prawdopodobnie można instalować kotlów, nawet klasy 5.

O klasie 4 już nawet nikomu nie wspominaj, bo to rozdział zamknięty raz na zawsze, prehistoria. Ostatecznym terminem likwidacji kotłów klasy 4 pochodzących z programów ma być rok 2027.

No chyba, że ktoś z premedytacją zakłada, że nowy kocioł dłużej nie pociągnie., to jeszcze ma ze dwa, trzy miechy na zakup, wymianę z programu itp, ale za 10 lat na złom.

U nas miasto jak mówię

dotacja do kotła na gaz 5tys.

dotacja do wymiany kotła na IV lub V-ta klasę  czy to ekogroszek czy pellet 3tys. przy czym tam, gdzie jest opcja podłączenia gazu w kwestii dotacji tylko gaz

http://arkadiuszptak.pl/dotacja-od-samorzadu-na-wymiane-kotla-juz-w-2017-roku/

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjM1MDP7snRAhWDWSwKHdFkB1cQFggqMAE&url=http%3A%2F%2Fedziennik.poznan.uw.gov.pl%2FGetActPdf.ashx%3Fyear%3D2016%26book%3D0%26position%3D8147&usg=AFQjCNHVeEBXYjZ4gCnTCsrAtuRfgFHC-A

Osobna kwestia to jest program WFOŚiGW w Poznaniu, program Thermo2017 od 03.2017 oraz program Piecyk2017 od 05.2017

tutaj także dotują kotły IV oraz V-ej klasy

O klasie 4 już nawet nikomu nie wspominaj, bo to rozdział zamknięty raz na zawsze, prehistoria. Ostatecznym terminem likwidacji kotłów klasy 4 pochodzących z programów ma być rok 2027.

No chyba, że ktoś z premedytacją zakłada, że nowy kocioł dłużej nie pociągnie., to jeszcze ma ze dwa, trzy miechy na zakup, wymianę z programu itp, ale za 10 lat na złom.

Czyli twierdzisz, że 99% kotłów w kraju ktoś nagle każe zezłomować w 2026 nie dając na to 100% zwrotu i ludzie nie wywiozą go na taczkach ?

• 2 tygodnie później...

W te kotły po małej przeróbce można wsadzić palnik pelletowy, olejowy, lub gazowy.

Sam posiadam kocioł GS klasy 3 "Rubin" z Żywca z rusztem żeliwnym o mocy 23 KW. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą kotła na taki o mniejszej mocy z podajnikiem (zapotrzebowanie domu na energię 9 KW + 3 na CWU) lub na przeróbkę i włożenie palnika na pellet.

Pytanie jest następujące: Czy opłaca się przerabiać stary kocioł (koszt palnika z koszem i innymi przeróbkami to ok 5-6 tys. zł) po to aby tylko troszkę "czyściej" spalać paliwo?

Czy lepiej dołożyć kilka tys zł i kupić już kocioł dedykowany, który efektywniej i czyściej spalał będzie paliwo stałe. Dodam jeszcze, że czekam na odpowiedź z UM w sprawie dopłat do wymiany "śmieciuchów"  

Za około 3 tyś  można mieć cały zestaw, przystawkę.

Od starego kotła potrzebny jest tylko wymiennik, a w tym kotle jest ruszt żeliwny, który można wyjąć.

Stary kocioł stawia się na przystawce.

482323573_1_644x461_podstawa-kotla-pieca

Ale to jest tylko na kilka lat wyjście żeby można było dobić stary kocioł.

Najlepszym rozwiązaniem jest kupić z dopłatą kocioł z palnikiem wyłącznie na pellet, bo te kotły z palnikami uniwersalnymi do wszystkiego, nie są tak oszczędne w spalaniu paliwa, jak palniki dedykowane wyłącznie do jednego rodzaju paliwa.

Sam posiadam kocioł GS klasy 3 "Rubin" z Żywca z rusztem żeliwnym o mocy 23 KW. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą kotła na taki o mniejszej mocy z podajnikiem (zapotrzebowanie domu na energię 9 KW + 3 na CWU) lub na przeróbkę i włożenie palnika na pellet.

Pytanie jest następujące: Czy opłaca się przerabiać stary kocioł (koszt palnika z koszem i innymi przeróbkami to ok 5-6 tys. zł) po to aby tylko troszkę "czyściej" spalać paliwo?

Czy lepiej dołożyć kilka tys zł i kupić już kocioł dedykowany, który efektywniej i czyściej spalał będzie paliwo stałe. Dodam jeszcze, że czekam na odpowiedź z UM w sprawie dopłat do wymiany "śmieciuchów"  

Za około 6 tys kupisz nowy kocioł z podajnikiem na ekogroszek, miał, i będzie miał na pewno wyższą sprawność od obecnego.

Czy palisz w tym kotle GS od góry ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.