gorny7 Opublikowano 20 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2015 witam pytałem na innym forum ale nie było konkretnych porad Sasiad ma od niedawna Kociol HK Lazar tlokowy 21kw ze sterownikiem EcoMax 800 i ma problem ze zmiana temperatury zadanej na kotle Problem jest taki minimalna temperatura na kotle jest zablokowana miedzy 50-60C wchodząc w "Meniu Ustawienia serwisowe Kotła" kod 9999 dalej "Minimalna temperatura zadana kotła" i tam jest regulacja tylko od 50C do 60C a on chce ustawić kociol np na 48C pytanie jak ustawić temperatura kotla naniższą niż 50C może sa jeszcze inne kody żeby zmienić to ustawienie w serwisowych? a może coś żle ustawia? instrukcja " Temperaturę zadaną kotła , podobnie jak temperaturę zadaną obiegów mieszacza można ustawić z poziomu menu (możliwe do ustawienia wartości tych temperatur są ograniczone zakresem odpowiadających im parametrów serwisowych regulatora" .
Vlad24 Opublikowano 20 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie ma, nie da się bez mieszacza obniżyć temperatury obiegu grzewczego. Możesz jedynie oszukać czynnik jakimś rezystorem lub potencjonometrem.
sambor Opublikowano 20 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Tu jest pytanie po co to robić?
Vlad24 Opublikowano 20 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jak to po co? Chce mieć kondensacyjnego tłoka!
gorny7 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 22 Stycznia 2015 a po co producent blokuje temperature ma kotle , czy to jest jego kocioł? tak sie martwi o klienta? po co co to robić , bo tłok to szajs który żre ile wejdzie , wali sadzami inie można go wyregulować precyzyjnie , może nadaję się na hale produkcyjna ale nie do domu , ale naiwni go kupuja a pózniej maja problemy . albo może lekko go odizolować?
Vlad24 Opublikowano 22 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Oj tam lekko, wyjmij całkiem i będzie po kłopocie.
gorny7 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 22 Stycznia 2015 pewnie włąściciel wyciągnie cały sterownik może włoży SPP ale może najpierw jakąś termokurczke lub coś w tym stylu na czujnik Sterowniki do tłoka mają jakoś krańcówkę tego tłoka , czy to jest uniwersalne czy sa różne rozwiązania ? ale swoja droga ta ten Ecomax w tym rozwiązaniu ubezwłasnowolnlł uzytkownika
Vlad24 Opublikowano 22 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Cóż zrobić, świat idzie do przodu bez względu, na to czy nam się to podoba czy nie.
montez Opublikowano 23 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2015 a po co producent blokuje temperature ma kotle , czy to jest jego kocioł? tak sie martwi o klienta? po co co to robić , bo tłok to szajs który żre ile wejdzie , wali sadzami inie można go wyregulować precyzyjnie , może nadaję się na hale produkcyjna ale nie do domu , ale naiwni go kupuja a pózniej maja problemy . albo może lekko go odizolować? tłok a zwłaszcza lazara - to najlepszy wynalazek na świecie! Nie grzesz bracie - jesteś w totalnym (o)błędzie! Trzeba może wyłaczyć fuzzy albo inny szajs i sprawdzać temperatury powrotu, co z mieszaczami, co z dozorami? to jest genialna maszynka, ma 1 wadę jedynie - dmucha syfem w twarz po otwarciu popielnika, to wszystko
montez Opublikowano 23 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2015 ja już zaoszczędziłem na nim na 2x taki kocioł a jeszcze działa wyśmienicie, ruszt wodny jest też nieszczęśliwy, no cóz to byłaby 2 wada, taka troche poważniejsza jakby ;) albo przejdz na antracyt - sadze znikną, jest jeden kłopot przy tym - problem z donbasem
Vlad24 Opublikowano 23 Stycznia 2015 #11 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Aha tu jest to ziarno ;) Zostałeś postawiony przed wyborem drogi krajowy, lub tańszy czech - sadza gratis.
gorny7 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #12 Opublikowano 23 Stycznia 2015 to nie jest mój kocioł tylko znajomego wydaje mu sie że duzo pali(przedtem też (miał tłoka jakiegoś starego i tam to dusił nawet 40-45C ) dlatego chciał obniżyć temperature a tego nie można zrobić ,mieszacz jest 3 drogowy Musze się lepiej przyjrzec tej instalacji ale właściwie jak ustawi minmialna jaką jest na 50C i jak skręci zawór to powinno być jak sie da najoszczedniej Co tłok kontra obrotówka wybieram obrotówkę mam i nie narzekam do tego SPP i nic wiecej nie potrzeba zaoszczedziłeś że tani opał miał czy mało pali w jakim sensie?
montez Opublikowano 24 Stycznia 2015 #13 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Aha tu jest to ziarno ;) Zostałeś postawiony przed wyborem drogi krajowy, lub tańszy czech - sadza gratis. na razie spoko jest dostepny, zrobilem zapas na pierwsza polowke 2017 :), sama ukraina bedzie sprowadzac z afryki, ja mysle ze ew gorszy ruski antracyt, ale to jak mowie dopiero jakis styczen 2017, teraz zapas jest potezny, no i jeszcze tej slabej zimy nie spaliłem 1 tony, wiec luz ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.