Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup Węgla Bezpośrednio Z Kopalni

Bartekp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy da się kupic węgiel bezpośrednio z kopalni. Ilości detaliczne. 3-4 tony powiedzmy ekogroszek z Wesołej.

Opublikowano

Witam.

A w jaki sposób chcesz kupić na kopalni? Własnym transportem? Jesteś z Legnicy?

Opublikowano

Jestem z Legnicy.

W jaki sposób? Nie wiem. Szukam odpowiedzi na to pytanie,

Wiem że kopalnie sprzedają drobnicę. Kwestia przeliczenia czy gra warta świeczki.

Po tym jak kupiłem 2 tony niby super badziewia, które szło przez komin , szukam jakiejś alternatywy pominięcia pośredników.

Nawet żebym miał jechać z 200 km to biorąc pod uwagę różnicę w cenę zakupu opału, kupię to za co płacę a nie mix jakiegoś wynalazku, którym, jak to ktoś na forum ujął, można kwietniki wysypać.

Na razie testuje opał z innego składu i jestem zadowolony, tylko cena trochę powala, stąd pomysł zakupu na własną rękę,

Opublikowano

Samemu można kupić też na kopalni. Trzeba tylko wejść na stronę Kompanii Węglowej lub KHW i rozeznać się. Ja obecny opał kupiłem też prosto z kopalni poprzez firmę transportową. Koszt transportu do Legnicy to ok. 1200 zł. Przy 6 tonach zaoszczędziłem 300 zł niż miałbym kupować to samo na składzie w Legnicy. Płatność jest przy odbiorze.

Opublikowano

To oszczędność niewielka w sumie. Chociaż wlasnym transportem i mniejszym autem byłoby taniej. 3 tony przywiozę małym autem, bez kierowcy to koszty zupełnie inne.

W tym roku pewnie pojadę na lokalnym składzie, ale na przyszły sezon będę myślał nad wycieczką do kopalni

Opublikowano

Można też zrobić zapas na 2 zimy,  szarpnąć się na dwa sezony już.

Kupić tak z 8 ton,   w 3 osoby. 

Opublikowano

To może ty tyle spalosz :D

Przeciętnie to każdy 3,5-4 tony. 

8 ton dla każdego.   Spalasz 4 tony,   8 w dwie zimy.  

8 x 3.  i wyjdzie 24

Opublikowano

http://gornictwo.wnp.pl/notowania/ceny_wegla_kw/

Chyba warto byłoby tak jak mówimy zamówić sobie tak we 3 osoby.

Tylko że taki kierowca nie jest głupi,  czekanie na kopali itp.  sobie liczą za to i wrzucają w cene transportu. 

Opublikowano

Dlatego trzeba jechać z kierowcą, którego się zna, a nie zamówionym przez neta transportem.

Mówię o jechaniu samemu, pożyczonym autem. Poświęcę dzień czy dwa, tylko muszę policzyć czy się to opłaci, bo jak mam zyskać 200 zł to szkoda zachodu.

Ja mam akurat 2 sąsiadów, każdy pali węglem. Jak się zgadamy i każdy kupi dla siebie, niekoniecznie to samo paliwo to może się opłacać, tylko trzeba kupić na całą zimę albo dwie.

Jak się rozkręcą w kopalni po przerwie to będę dzwonił i się dowiem jaka jest rzeczywista cena i sobie policzę

Opublikowano

Ja mam 40 km,  nawet te 200zł  drogą nie chodzi.  Pozatym masz pewność większą co kupujesz. No... może mniejsze prawdopodobieństwo że człowieka oszukają i na wadze i na węglu.

Opublikowano

Ponoć potaniał nawet teraz przez łagodną zimę, z tego co słyszałem od znajomego. Aż musze podjechać i się dopytać. 

Zgadza się mam blisko i raczej taniej ale za dobrej jakości ekogroszek luzem płaciłem 820zł w sierpniu. 

Ciekawe ile teraz potaniał.  Może rzeczywiście odpuszcze i zamówie jak człowiek :D

Opublikowano

Wrzucasz stary i nieaktualny cennik wprowadzając innych w błąd i jeszcze jak obrażone dziecko dajesz mi kolego minusa, a ceny węgla w kompanii spadły prawie o 15% i to pewnie nie koniec:

http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/oferta_handlowa/ceny_wegla/grube_srednie_paliwa_kwalifikowane_samochody

To trzeba było od razu wrzucić dobry linka a nie się przemądrzać.  Widocznie nie każdy jest tak błyskotliwy jak Ty. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.