Patrol Opublikowano 5 Grudnia 2020 #251 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Najlepiej wrzuć tu swoje ustawienia, daj znać co ogrzewasz. Ogólnie to tylko można napisać, że za moment przejścia na poziom 50 i kolejno 30% mocy bezpośrednio odpowiadają histerezy h1 i h2, a to czy kocioł wejdzie na dany poziom mocy to już kwestia warunków w jakich pracuje /zapotrzebowania na ciepło, temp zadanej. Dławienie mocy samo w sobie nie jest niczym złym pod warunkiem, że ktoś robi to świadomie. Cytuj
Seby76 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #252 Opublikowano 6 Grudnia 2020 narazie nic z tego nie bedzie bo zablokowałe strone przez jakis cytat Cytuj
Seby76 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #253 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Widze,że fotki weszłty to jest ok.Dzisiaj jest 12C na plusie i od wczoraj chodzi mi 100% i 50% pochłonoł jakis worek ponad Cytuj
Patrol Opublikowano 6 Grudnia 2020 #254 Opublikowano 6 Grudnia 2020 kocioł 20kW? jeśli tak to wydaje się, że moc minimalna powinna ciut większa, ale nie wiem jaką masz wydajność podajnika histerezę kotła masz na 12C, a H1=7C i H2=14C zacząłbym od zmiany na H1=10C i H2=4C, histerezę kotła możesz trochę podnieść np. do 15C nadzór jest potrzebny? czyszczenie palnika co 5h? 24h normalnie wystarcza inne: masz podłogówkę ? jeśli tak to powinieneś zmienić obsługę wybranego mieszacza z "włączona CO" na "włączona podłoga" co w razie zrzutu ciepła ograniczy temp. do maksymalnej zadanej wartości (ta powinna być ustawiona na wartość bezpieczną dla podłóg) zakres proporcjonalności mieszacza z 5 dałbym na 3 lub 2 - przy 5 może powodować zbędne ruchy siłownika i przez zbyt szybkie dochodzenie do temp. zadanej następuje przeregulowanie Cytuj
Seby76 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #255 Opublikowano 6 Grudnia 2020 kocioł 22 kw podłogówkę i 3 grzejniki mam w drugim budynku tam idzie rura preizolowana30m w ziemi Cytuj
Patrol Opublikowano 6 Grudnia 2020 #256 Opublikowano 6 Grudnia 2020 nie znając wydajności podajnika to wróżenie, ale jedno jest pewne - albo przekraczasz moc nominalną kotła albo na mocy minimalnej ledwo dobijasz do 4kW - powinieneś wstrzelić się tu w okolice 6-6,5 kW Cytuj
Seby76 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #257 Opublikowano 6 Grudnia 2020 pozmieniałem tak jak mi podałeś,przed tą zmiana na poprzednich ustawieniach 19 godz i pochłonoł 2 worki i troche na 24 buło by 2,5 worka.Teraz sprawdze jutro jak to wyjdzie Cytuj
Patrol Opublikowano 6 Grudnia 2020 #258 Opublikowano 6 Grudnia 2020 skoro masz econeta to przeanalizuj jeszcze ilość rozpaleń i postojów oraz ich czasy (szczególnie ile trwają postoje) o ile w ogóle przechodzi w postój, bo korzystasz z nadzoru; no i żeby dobrać właściwe ustawienia podawania musisz mieć sprawdzoną wydajność podajnika ..i podzielić się tu tą wartością Cytuj
Seby76 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #259 Opublikowano 6 Grudnia 2020 lekcje zadane nie do odrobienia na ten tydzien moze cos do jutra zrobie tak pokródce cofając sie miesiąc do tyłu to przechodził w jakieś postoje musze to policzyc Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #260 Opublikowano 6 Grudnia 2020 W/g tych zdjęć masz bufor i wymiennik ciepła. Czy to prawda? jeśli tak, to bezsens, ale..... Cytuj
Patrol Opublikowano 6 Grudnia 2020 #261 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Może komuś zależało, żeby pompa kotla zasuwała non stop i załączył funkcje wymiennika. Trochę jest tu 'nietypowych' nastaw Cytuj
baaaz Opublikowano 6 Grudnia 2020 #262 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zmień z fuz,y logic na standard tryb regulacji. W lazarach podobno fuzzy nie sprawdza sie Cytuj
Seby76 Opublikowano 7 Grudnia 2020 #263 Opublikowano 7 Grudnia 2020 To wszystko ustawiał serwisant nic tam sam i nikt innt nie ustawiał,a fusylogig to tej opcji nie przestawie tam tylko serwis Cytuj
artek8422 Opublikowano 22 Grudnia 2020 #264 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ostatnio chciałem pokazać znajomemu piec w jakim palę i zdziwiłem się że na stronie lazara brak oferty na nasz piec. Ciekawe ile wad ma skoro podjęli decyzję na wycofanie ze sprzedaży. Cytuj
baaaz Opublikowano 22 Grudnia 2020 #265 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Z tego co się orientuje z informacji bezpośrednio od lazara jak i serwisantów. Wymienniki smartow jak i naszych focusow są identyczne. Palniki też są podobne różnią się tylko sposobem zsypu pelletu. Wg mnie chodzi tu o trendy w wyglądzie i może ujednolicenia oferty. W pojedynku sf22 vs pf wygral ten pierwszy. Cytuj
kolumb Opublikowano 28 Stycznia 2021 #266 Opublikowano 28 Stycznia 2021 dzien dobry macie jakies przyzwoite ustawieni w kwesti spalania w kotle 22kw bo muj pali jak smok Cytuj
Seby76 Opublikowano 7 Listopada 2021 #267 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Raczej nie to *** kocioł podaj jakiegos e-maila to ci podesle moje ustawienia mi kopci dwa worki na 300m2 Edytowane 7 Listopada 2021 przez Ryszard Proszę nie używać wulgaryzmów i nie cytować ostatniego postu Cytuj
arturaparat Opublikowano 12 Grudnia 2021 #268 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Witam, mam piec jak w tytule. Palę nim 3 sezon i pojawił się problem o ile to problem. Chodzi o to że palnik czyści się co 4h. Problem polega na tym że zaczyna czyścić palenisko wysunie się i wysunie zpowrotem i tym momencie powinien sypać pellet do rozpalenia, a on zaczyna drugi raz się czyścić po tym drugim czyszczeniu zaczyna normalnie działać sypie pellet i rozpala. Może ktoś wie o co chodzi bo kiedyś tak nie było. Cytuj
artek8422 Opublikowano 12 Grudnia 2021 #269 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Jeśli masz ustawione że po 4 h ma się czyścić to jest normalne. Piec ma delikatną wadę w oprogramowaniu. Czyści się przy wygaszaniu jak i przy rozpalaniu. Ja osobiście przy rozpalamy bym nie zaprogramował czyszczenia palnika, ponieważ potrzebuje kilku minut zanim rozpali się. Cytuj
arturaparat Opublikowano 12 Grudnia 2021 #270 Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Czyli powinienem zwiększyć czas między czyszczeniem palnika np. co 8h? To coś zmieni kiedyś w trakcie pracy jak przyszedł czas czyszczenia to wygaszał czyścił palenisko i rozpalał. Teraz czyści dwa razy. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez arturaparat Cytuj
gollab Opublikowano 16 Grudnia 2021 #271 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 12.12.2021 o 18:17, artek8422 napisał: Jeśli masz ustawione że po 4 h ma się czyścić to jest normalne. Piec ma delikatną wadę w oprogramowaniu. Czyści się przy wygaszaniu jak i przy rozpalaniu. Ja osobiście przy rozpalamy bym nie zaprogramował czyszczenia palnika, ponieważ potrzebuje kilku minut zanim rozpali się. Zobacz na mój post #230. To czyszczenie moim zdaniem jest konieczne. Aby go uniknąć, konieczne byłoby zapamiętywanie poprzednich stanów, aby móc ocenić, z którego sterownik wszedł w 'Rozpalanie'. Po utracie zasilania sterownik wchodzi w tryb 'Postój'. Może być tak, że po kilku minutach, gdyby rozpalenie się nie udało, a na palniku zostałoby jeszcze sporo opału, to sterownik i tak spowodowałby dosypanie całej dawki jak przy rozpaleniu. Jeśli chodzi o czyszczenie - czas pomiędzy czyszczeniem skracałbym w przypadku marnej jakości pelletu. U mnie teraz jest to 10 albo 12 godzin (domyślnie chyba było właśnie 8h) i spokojnie wystarcza, przy czym mam też dorobiony mechaniczny pogrzebacz (wydaje się, że pierwsza wersja go nie posiadała - szaro-biała obudowa). W związku z tym, po czyszczeniu nie zostaje mi praktycznie nic na dolnej szufladce. Dodatkowo, jako, że używam blokady od termostatu, więc chyba częsciej to termostat wymusza ponowny cykl rozpalenia (a więc i wygaszenia - z czyszeniem włącznie). Jeśli masz pellet kiepskiej jakości, z którego łatwo powstają spieki, wtedy konieczne może być skrócenie czasu między czyszczeniami. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez gollab Cytuj
Esiek Opublikowano 26 Grudnia 2021 #272 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Cześć wszystkim, mam fokusa 18kw już jakiś czasz moj domek110 m jest docieplony w całym domu jest podłogówka, na piętrze jest przykręcona, piec pracuje od 6 do 23 potem się wylancza a mimo to mam dosyć duże spalanie około 20kg Mam pytanie, czy lepiej grzać dom równomiernie? Czy lepiej grzać całą dobę? Może na stawki mam złe, do niedawna chodziło na serwisie, czyli duże wiatry teraz zmniejszyłem je trochę Cytuj
Patrol Opublikowano 26 Grudnia 2021 #273 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć Nie wiem jakie są nastawy, więc ciężko się do nich odnieść. Regulator ciągu masz zamontowany? Bez tego przy przewymiarowanym kominie sporo można stracić. U mnie najkorzystniej pod kątem zużycia opału wypada temp. zadana 75C i histereza 20C, która umożliwia dłuższe postoje kotła; jak przychodzą mrozy i postój wychodzi krótki (< 30min) to można korzystać z nadzoru lub zmienić nastawy, żeby ograniczyć niepotrzebne wygaszenia - w zależności od tego jak moc była dobierana to w zasadzie przy ostrzejszych minusach kocioł powinien zasuwać w okolicy mocy nominalnej (dobijać do temp. zadanej i jej nie przekraczać) i wtedy też swoje spali. Spalanie 20kg to z jakich dni / jakich temp. zewn. ? Kiedyś testowałem wyłączenia palnika od styków termostatu i zrezygnowałem z tej opcji na rzecz regulowania temperaturą mieszacza (od termostatu pokojowego + pogodowo). Przetestuj grzanie z ewentualnymi obniżeniami nocnymi, bez odstawiania kotła od termostatu. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Patrol Cytuj
Esiek Opublikowano 27 Grudnia 2021 #274 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witam Może podam bardziej szczegółowe dane, kocioł pellet fokus 18kw 100%_7-21-44% 50%_7-35-45% 30%_5-40-40% Wygaszanie 4min Nadzór 30min Przerwa podawania 10 min wydłużona praca wen. 30sek H2-10, H1-3, H KOTLA-7 Komin systemowy fi 200 nie mam dławika ciągu Wydajnosc podajnika 200g/min Cytuj
a-wolka Opublikowano 26 Września 2022 #275 Opublikowano 26 Września 2022 W dniu 19.07.2017 o 12:55, Patrol napisał: jaką masz wersję sterownika? w swojej stopce mam link do kalkulatora - ściągnij go i wstaw takie czasy podawania, żeby uzyskać wymagane moce w poszczególnych progach (zakładam, że sprawdzenie wydajności podajnika kg/h robiłeś) witam, czy mogę prosić link do kalkulatora ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi