Ptak86 Opublikowano 1 Listopada 2014 #1 Opublikowano 1 Listopada 2014 WitamZastanawiam się nad wyborem pieca do domku jednorodzinnego. Projekt domu można zobaczyć na http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m5236b6c741081 Developer montuje zwykły piec dwufunkcyjny. Ogrzewanie w systemie mieszanym w kuchni w wiatrołapie oraz łazience ogrzewanie podłogowe. Poddasze nie będzie ogrzewane.Jak widać na projekcie łazienka jest oddalona od pieca umieszczonego w kotłowni dlatego myślę o zmianie koncepcji developera na piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. System cyrkulacyjny będzie zamontowany dlatego myślę ze to dobry pomysł. Tylko jestem zielony w tej materii dlatego doradźcie jaki piec jakiej firmy i na co zwrócić uwagę.. Pozdrawiam z góry dziękuje za rady i konkretne propozycje Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje napiszcie podam
sambor Opublikowano 1 Listopada 2014 #2 Opublikowano 1 Listopada 2014 Wolf ma takie kotły np CGW lub CGS - to dobre rozwiązanie,
Gość mak Opublikowano 2 Listopada 2014 #3 Opublikowano 2 Listopada 2014 Myślę że najpierw warto określić zapotrzebowanie,cwu a potem myśleć o kotle. Ale zgadzam się kocioł dwufunkcyjny to marne rozwiązanie. Pewnie trochę lepsze rozwiązanie to kocioł z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo, ale nie do wszystkich można podłączyć cyrkulację cwu. Dlatego optymale wydaje się zastosowanie kotła jednofunkcyjnego z podgrzewaczem cwu. Co do pojemności podgrzewacza to wyniknie właśnie z zapotrzebowania cwu. I najlepiej kupić taki który jest przystosowany do montażu cyrkulacji ( dodatkowy króciec, a pompa jest sterowana przez sterownik kotła). Jak w domu ogrzewanie mieszane to zdecydowanie kocioł sterowany pogodowo z dwoma obiegami grzewczymi a podłogówka na mieszaczu (oczywiście zestaw dedykowany przez producenta a nie jakieś zintergowane rozdzielacze).Myślę że kocioł powinien być kondensacyjny. Model kotła i producent jest sprawą wtórną, na rynku jest wybór różnych kotłów na każdą kieszeń, za to patrz na dostępność serwisu na swoim terenie.
Ptak86 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2014 Co do zapotrzebowania wody użytkowej to narazie będę mieszkał w dwójkę z żoną chodź niebawem rodzina się zwiększy dlatego zapotrzebowanie uznajmy 4 osoby. Dużo ludzi poleca marki takie jak buderus czy viessmann znane nawet laikowi takiemu jak ja :) W moim mieście jest dużo punktów sprzedaży i serwisów marki De Dietrich. Jeśli już ktoś prześwietlał tą markę a może zupełnie inna chciał by polecić to który kocioł jest odpowiedni do mojego domu i zasobnik. Bo jednak po wgłębieniu się w temat od wczoraj to dużo za przemawia za kotłem jednofunkcyjnym z podgrzewaczem CWU w zasobniku i możliwością podpięcia cyrkulacji tak jak to proponuje mak.
Ptak86 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #5 Opublikowano 2 Listopada 2014 pogrzebałem i znalazłem coś takiego De Dietrich MCR 3 24 + BS 150 http://www.ceneo.pl/18011641#tab=spec de dietrich. Ten model pieca jest dostępny w dwóch mocach grzewczych 24 oraz 35. Co sadzicie o tym :) tylko nic nie jest w prost napisane ze współpracuje z cyrkulacja ale domyślam się gdy piszą ze - Przystosowany do współpracy z pojemnościowymi podgrzewaczami cwu po doposażeniu w zawór przełączający co/cwu jest to możliwe Czy się mylę ??
morland0 Opublikowano 23 Listopada 2014 #6 Opublikowano 23 Listopada 2014 MCR 3 24 T to kocioł jednofunkcyjny z wbudowanym zaworem trójdrogowym.W zasobnikach jest króciec do cyrkulacji. Kocioł MCR 3 35 S jest TYLKO jedno funkcyjny,można go doposażyć w zewnętrzny zawór trójdrogowy. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.