Skocz do zawartości
IGNOROWANY

~ 30 Kg Groszku Na Dzień W Obecnych Warunkach (Dzień 10,w Nocy 3 Stopnie) - Czy To Normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi drodzy, odświeżę trochę temat. Po kilku kolejnych korekacjach podawania, czasu podtrzymania i przysłonięciu klapki na wentylatorze na jakieś 20% (wcześniej była otwarta na 100%), udało mi się ograniczyć spalanie do ~ 16-20 Kg na dobę w obecnych warunkach, czyli chyba w miarę, biorąc pod uwagę metraż i brak ocieplenia :)

Chciałbym was zapytać, jak ocenilibyście popiół widoczny na filmie:

Jak widać jest trochę spieków, nawet kilka sporawych się znajdzie, ale jak macałem tą rękawiczką to tak 60% to dość sypka masa, te spore po prostu leżą głównie na wierzchu, stąd taki efekt :)

Pytanie, czy biorąc pod uwagę to co widać na filmie, zwiększylibyście lub zmniejszyli moc nawiewu?

Jak zawsze z góry dzięki za info.

P.S.

@plemie101:

Obawiam się że producent wie tyle co i ja :) ten piec to jest realnie składak - retorta Ekoenerga, sterownik NegroPlus a producent dodał do tego trochę blachy i pojemnik na paliwo, z tego co widzę żadnych ustawień nie customizowano na sterowniku - wszystkie zgadzały się z tym co podano w instrukcji, czyli producent raczej ufa że standardowe ustawienia sterownika są w miarę OK (i szczerze, to poza siłą nadmuchu były dosyć bliskie temu co jest obecnie ustawione ;] ). Piec kosztował 6200 zł - nie jest to żadne Defro czy inna markówka za 10 000 zł gdzie całość wykonuje jedna firma niestety. Ważne że metodą "prób i błędów udało się chyba, w końcu zejść do w miarę przyzwoitego poziomu spalania :) oczywiście czekam na prawdziwą zimę i zobaczymy ile będzie palić jak za oknem będzie -10 czy -20 ale wreszcie zaczynam być optymistą że mi 4t groszku starczą.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam. Jestem tu po raz pierwszy, choć na bieżąco obserwuję to forum i problemy jego uczestników. Eksploatuję kocioł Ogniwo EKO Plus 16kw drugi miesiąc. Poniewaz pozostało mi z poprzedniego sezonu dość dużo zwykłego groszku z Rydułtów(klasy 34/5) postanowiłem poeksperymentować tworząc własne mieszanki.I tak doszedłem do - Silwer z Barteksu : eko Chwałowice : Rydułtowy, jak 4:2:4. Palnik Burner, sterownik Ecoal. Włączone programatory pokojowy i pogodowy, kocioł pracuje w trybie automatycznym, CO 45*, CWU40*, temp. pok.22*. Kocioł pracuje podtrzymaniu prawie ciągle z nielicznymi chwilami grzania, a już znikomymi postojami.Sterownik mam podłączony do komputera gdzie mam wgląd w wiele parametrów. I tak średnio: CO-45 - 48*,  CWU 38 - 40*, spaliny110 - 145*, powrót 36 - 40*,TP - 27 - 32*, nadmuch i podajnik sterowane automatycznie, jedynie mogłem podbić i 1 - 5% nadmuch z czego po wielu próbach zrezygnowałem. 125kg takiej mieszanki spaliłem ostatnio w ciągu pełnych pięciu dni. Z jednego zasypu było ok dwa wiadra popiołu i dwa wiadra spieków koksowych, które po rozdrobnieniu wędrują do mieszanki. Po każdym zasypie trzeba też czyścić kocioł z sadzy i pyłów. Mam więc pytania do doświadczonych na tym forum: oceńcie czy kocioł spala dużo, czy normalnie, czy taka praca w podtrzymaniu jest prawidlowa, oraz co powinienem zmienić Waszym zdaniem.

Opublikowano

Witam,podepnę się do tematu

Również mam problem z wysokim spalaniem, jest to w 19kg na dobę a ogrzewam powierzchnie 40mkw podłogówki i dwa pomieszczenia po 16mkw grzejnikami  Mieszacz 3 D ustawiony na 4 pozycja RTLna podłogówce ustawione w pozycji 2, co może być  nie tak

Kocioł Metal fach 19KW doceolowo ogrzewanie domy 150mkw

Opublikowano

pytanie podstawowe jaki opał i jakie parametry

bez tego wróżenie z fusów

Opublikowano

Skoro opał nie znany to i pewnie te kalorie masz obiecane na "gębę". Tak czy inaczej nawet przy mało kalorycznym opale to spory wynik. Jaka temperatura w domu?

Opublikowano (edytowane)

20-21 stopni kocioł w podtrzymaniu pracuje tylko 20min Może to tylko było na gębę, tylko tak powiedział Ufam temu dostawcy bo go znam, ale róznie bywa

Edytowane przez maniek130
Opublikowano

Jakie masz ustawienia? Czas pracy, przerwa w podawaniu itp. Podtrzymanie 20 minut to wcale nie jest mało

Opublikowano (edytowane)

Podtrzymanie. postój 11min

Podtrzymanie podajnika 7s

Wybieg dmuchawy 4s jest to przedmuch po wyłączeniu podawania paliwa

podawanie 100%-1,7s

Opublikowano (edytowane)

maniek

wrzuć zdjęcie popiołu jeszcze i może jak się pali

Edytowane przez TIMON120777
Opublikowano

trochę łupka widzę w popiele ale jakichś dużych spieków nie.

wydaje mi się że zbyt mocno dmuchasz- obniżyłbym nadmuch nieco

Opublikowano

A by przesunąć żar bliżej końca rynny by było mniej popiołu, bo on się robi jak zgorzel i nie chce spadać z rynny. To który zmienić parametr?

Opublikowano

nie wiem jaki masz sterownik ale sposoby na to sa 2

albo musisz podać więcej opału w czasie albo obniżyć moc nadmuchu

jeśli kocioł spokojnie osiąga zadaną szedłbym w stronę zmniejszania mocy nadmuchu. podaj model sterownika to będzie łatwiej odnaleźć jaki parametr do korekty

Opublikowano (edytowane)

Sterownik fuzzy logick 310RTC

Dzwoniłem do serwisu kazali mi podnieść podawanie 100%

Opublikowano

Ogrzewam obecnie:

16mkw -21st grzejnik

16mkw 19st grzejnik

8mkw podłogówki plus grzejnik 23st

18mkw podłogówka 22st

16mkw podlogówka 21st

8mkw podlogówka 18st