Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Schemat C.o.

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prosze o sprawdzenie poprawności schematu c.o.

Pozdrawiam

P.S. uwagi mile widziane :)

schemat co.pdf

Opublikowano

Żadnych opini :huh: ???

Opublikowano

Oki, juz sie robi....

post-58435-0-01375900-1396422179_thumb.jpg

Opublikowano

Komentarz SAMBOR wyjaśnia mi wszystko...

może jakies szczegóły, aby mozna to było poprawić ...

Opublikowano

Pierwszy poziom to jest ok , ale drugi to nie będzie działał - powinien być prowadzony z parteru a nie od rury wzbiorcej.

jak duże jest ta podłogówka?

Może warto wykonać wydzielony mieszacz do całej podłogówki?

Opublikowano

Drugi poziom ma mieszacz z pompą i pompe w rozdzielaczu grzejników także powinien chodzić... możesz wyjaśnic dlaczego nie będzie działał?

Podłogówka I pietro około 60 mkw (5 obw) II pietro tak samo.

Piec bedzie miał dwa zasilania więc może jedno grzejniki drugie cała podłogówka, tylko co wtedy z naczyniem wzbiorczym, spiąć dwie rury z sobą i dopiero do naczynia??

zawór 4 D dać wtedy tylko na grzejniki?

Opublikowano

Dla 120m2 podłogi warto wykonać mieszacz w kotłowni , będzie dużo taniej i sprawniej.

Co do tego drugiego poziomu - to wykonaj i zobaczysz czy instalacja będzie działała.

Od ilości wyjść i wejść z kotła a nie pieca - ten jest do gotowania- nie zależy ilość odbiorór, przeważnie jest 1 wejście i wyjście z kotła.

Opublikowano

ad.1 czyli jeden mieszacz podłogówki 10 obwodowy w kotłowni i on zasili podłogę parter i I piętro ? czy dwa mieszacze w kotłowni na dwa piętra podłogi - tylko, że to chyba straszna ilość pex'a

ad.2 pytam tylko dlaczego nie będzie działać czy to tajemnica? jestem laikiem więc jest szansa się czegoś dowiedzieć

ad.3 sorki KOCIOŁ nie piec ;)

Opublikowano

ad1  w kotłowni dajesz tylko pompę z zaworem 3-D i tak przygotowaną wodę o temp np 30c rozprowadzasz do rozdzielaczy pietrowych gdzie przez rozdzielacze podłączasz rury podłogówki wtedy w rozdzielaczach dajesz belki i nic więcej.

ad.2  nie będzie , bo nie będzie - powinno wystarczyć.

Opublikowano

Do zasilania grzejników jak i podłogówki potrzebne jest zasilanie i powrót. A tu widzę na grzejniki tylko zasilanie a na podłogówkę tylko powrót. Jedynie bojler ma dwa podłączenia. popraw ten rysunek i załącz ponownie.

Opublikowano

ad.1 czyli jeden mieszacz podłogówki 10 obwodowy w kotłowni i on zasili podłogę parter i I piętro ? czy dwa mieszacze w kotłowni na dwa piętra podłogi - tylko, że to chyba straszna ilość pex'a

ad.2 pytam tylko dlaczego nie będzie działać czy to tajemnica? jestem laikiem więc jest szansa się czegoś dowiedzieć

ad.3 sorki KOCIOŁ nie piec ;)

Przemyślałem to :

- dwa mieszacze zasilone z piwnicy jedna pompą i czy tak podłogówka powinno chodzić ???

Opublikowano

Do zasilania grzejników jak i podłogówki potrzebne jest zasilanie i powrót. A tu widzę na grzejniki tylko zasilanie a na podłogówkę tylko powrót. Jedynie bojler ma dwa podłączenia. popraw ten rysunek i załącz ponownie.

powrót jest przez dolne belki rozdzielaczy (kolor niebieski)

Opublikowano

ad1  w kotłowni dajesz tylko pompę z zaworem 3-D i tak przygotowaną wodę o temp np 30c rozprowadzasz do rozdzielaczy pietrowych gdzie przez rozdzielacze podłączasz rury podłogówki wtedy w rozdzielaczach dajesz belki i nic więcej.

ad.2  nie będzie , bo nie będzie - powinno wystarczyć.

Zmienia to mój obraz instalacji :(

Dzięki za porady w wolnej chwili postaram się przerobić schemat i poddać go znów pod dyskusję.

Pozdrawiam i jak to mówią: "kto pyta nie błądzi" - chyba jeszcze trochę pobłądzę :)

Opublikowano

wiem moja wina

rysunek zrobiłem ogólny nie wiem jak to oznaczyć

ogólnie na podłogówkę chyba mocniejsza - większe opory chciałem zastosować grundfos alpha 2 z auto adapt

Opublikowano

Zmienia to mój obraz instalacji :(

Dzięki za porady w wolnej chwili postaram się przerobić schemat i poddać go znów pod dyskusję.

Pozdrawiam i jak to mówią: "kto pyta nie błądzi" - chyba jeszcze trochę pobłądzę :)

Małe przeróbki i oczywiście mile widziane opinie :)

Sorki za jakość ...

post-58435-0-41820000-1396434660_thumb.jpg

Opublikowano

Tu jest źle - powrót z podłogówki będzie miał bardzo niską temp - rzędu 25c i wpuszczanie takiej wody na kocioł jest niedopuszczalne, 

Trzeba wpiąć podłogówkę o układ zaworu 4-D  jak na popr rys i będzie ok

post-18578-0-78832500-1396436125_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za poprawki :D

Jakieś rady co do pomp c.o. i podłogówki ? zawór 3d z siłownikiem czy może jakiś standardowy?

Opublikowano

Sorki ale nie mogę znaleźć takiego zaworu są podobne ale tego modelu nie ma

może VTA 332 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.