tommyp2 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Witam, prosze o sprawdzenie poprawności schematu c.o. Pozdrawiam P.S. uwagi mile widziane :) schemat co.pdf
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Daj rys w .jpg to będą opinie, tego to nie mozna otworyć
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Kompletnie niepoprawny hydraulicznie - czyli po prostu zły!
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Komentarz SAMBOR wyjaśnia mi wszystko... może jakies szczegóły, aby mozna to było poprawić ...
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Pierwszy poziom to jest ok , ale drugi to nie będzie działał - powinien być prowadzony z parteru a nie od rury wzbiorcej. jak duże jest ta podłogówka? Może warto wykonać wydzielony mieszacz do całej podłogówki?
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Drugi poziom ma mieszacz z pompą i pompe w rozdzielaczu grzejników także powinien chodzić... możesz wyjaśnic dlaczego nie będzie działał? Podłogówka I pietro około 60 mkw (5 obw) II pietro tak samo. Piec bedzie miał dwa zasilania więc może jedno grzejniki drugie cała podłogówka, tylko co wtedy z naczyniem wzbiorczym, spiąć dwie rury z sobą i dopiero do naczynia?? zawór 4 D dać wtedy tylko na grzejniki?
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dla 120m2 podłogi warto wykonać mieszacz w kotłowni , będzie dużo taniej i sprawniej. Co do tego drugiego poziomu - to wykonaj i zobaczysz czy instalacja będzie działała. Od ilości wyjść i wejść z kotła a nie pieca - ten jest do gotowania- nie zależy ilość odbiorór, przeważnie jest 1 wejście i wyjście z kotła.
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ad.1 czyli jeden mieszacz podłogówki 10 obwodowy w kotłowni i on zasili podłogę parter i I piętro ? czy dwa mieszacze w kotłowni na dwa piętra podłogi - tylko, że to chyba straszna ilość pex'a ad.2 pytam tylko dlaczego nie będzie działać czy to tajemnica? jestem laikiem więc jest szansa się czegoś dowiedzieć ad.3 sorki KOCIOŁ nie piec ;)
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ad1 w kotłowni dajesz tylko pompę z zaworem 3-D i tak przygotowaną wodę o temp np 30c rozprowadzasz do rozdzielaczy pietrowych gdzie przez rozdzielacze podłączasz rury podłogówki wtedy w rozdzielaczach dajesz belki i nic więcej. ad.2 nie będzie , bo nie będzie - powinno wystarczyć.
AdamGuitar Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Do zasilania grzejników jak i podłogówki potrzebne jest zasilanie i powrót. A tu widzę na grzejniki tylko zasilanie a na podłogówkę tylko powrót. Jedynie bojler ma dwa podłączenia. popraw ten rysunek i załącz ponownie.
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ad.1 czyli jeden mieszacz podłogówki 10 obwodowy w kotłowni i on zasili podłogę parter i I piętro ? czy dwa mieszacze w kotłowni na dwa piętra podłogi - tylko, że to chyba straszna ilość pex'a ad.2 pytam tylko dlaczego nie będzie działać czy to tajemnica? jestem laikiem więc jest szansa się czegoś dowiedzieć ad.3 sorki KOCIOŁ nie piec ;) Przemyślałem to : - dwa mieszacze zasilone z piwnicy jedna pompą i czy tak podłogówka powinno chodzić ???
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Do zasilania grzejników jak i podłogówki potrzebne jest zasilanie i powrót. A tu widzę na grzejniki tylko zasilanie a na podłogówkę tylko powrót. Jedynie bojler ma dwa podłączenia. popraw ten rysunek i załącz ponownie. powrót jest przez dolne belki rozdzielaczy (kolor niebieski)
AdamGuitar Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Tylko przy prawidłowej regulacji instalacji i poprawnie dobranej pompie obiegowej oraz możliwości odpowietrzenia instalacji podłogowej na danym poziomie.
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #17 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ad1 w kotłowni dajesz tylko pompę z zaworem 3-D i tak przygotowaną wodę o temp np 30c rozprowadzasz do rozdzielaczy pietrowych gdzie przez rozdzielacze podłączasz rury podłogówki wtedy w rozdzielaczach dajesz belki i nic więcej. ad.2 nie będzie , bo nie będzie - powinno wystarczyć. Zmienia to mój obraz instalacji :( Dzięki za porady w wolnej chwili postaram się przerobić schemat i poddać go znów pod dyskusję. Pozdrawiam i jak to mówią: "kto pyta nie błądzi" - chyba jeszcze trochę pobłądzę :)
AdamGuitar Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #18 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Należy pamiętać,że podogówka i grzejnik mają różne opory co należy uwzględnić przy regulacji i doborze pompy.
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #19 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 wiem moja wina rysunek zrobiłem ogólny nie wiem jak to oznaczyć ogólnie na podłogówkę chyba mocniejsza - większe opory chciałem zastosować grundfos alpha 2 z auto adapt
AdamGuitar Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #20 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 rysując z każdego rozdzielacza przynajmniej jedno odejście oznaczone jako zasilanie i powrót np. strzałką
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #21 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zmienia to mój obraz instalacji :( Dzięki za porady w wolnej chwili postaram się przerobić schemat i poddać go znów pod dyskusję. Pozdrawiam i jak to mówią: "kto pyta nie błądzi" - chyba jeszcze trochę pobłądzę :) Małe przeróbki i oczywiście mile widziane opinie :) Sorki za jakość ...
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #22 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Tu jest źle - powrót z podłogówki będzie miał bardzo niską temp - rzędu 25c i wpuszczanie takiej wody na kocioł jest niedopuszczalne, Trzeba wpiąć podłogówkę o układ zaworu 4-D jak na popr rys i będzie ok
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #23 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dzięki za poprawki :D Jakieś rady co do pomp c.o. i podłogówki ? zawór 3d z siłownikiem czy może jakiś standardowy?
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #24 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Podłogówka powinna działać na pompie 25/40 ale zawór powinien być termostatyczny 1" z rakresem 25-40C np VTA 570 Esbe. Do grzejników i CWU pompy 25/40
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #25 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Sorki ale nie mogę znaleźć takiego zaworu są podobne ale tego modelu nie ma może VTA 332 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.