Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Sandek napisał:

Tak jak napisałem w moich poprzednich postach kolego, badając swój kocioł doszedłem do wniosku że Nasze Pelmax'y osiągają max mocy, tj. 20kW przy temp kotła ustawionej na 71 stopni celcjusza. 

Ustaw sobie temp 60st. I czas podawania 8s i czas przerwy  na 10s i wentylator na jakieś 2500obr ,  poczekaj ok 1-2 min i zobacz jaką moc Ci pokaże. Temp zadana nie ma znaczenia.

Opublikowano
2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

U mnie jest 120 kg. Nie jestem teraz w domu rzeby wrzucic fote.  Powinienes miec u siebie cos w tym stylu.Zajrzyj od tylu do zbiornika. Rewizja jest na samym dole rury podajnika.

REWIZJA.JPG

Faktycznie jest coś takiego. 

Dzięki, ale aby to odkręcić to musiałbym cały zbiornik wyciągać na środek kotłowni :)

Opublikowano

3 minuty temu, Gonzo19 napisał:

Dzięki, ale aby to odkręcić to musiałbym cały zbiornik wyciągać na środek kotłowni :)

A widzisz. Nalezalo zostawic sobie troche miejsca od sciany. 

Opublikowano
35 minut temu, Gonzo19 napisał:

Jest taka możliwość bez wyciągania baterii itp. Niestety nie podpowiem jak.

Czy to jakaś tajemnica, bo ja nie rozumiem sensu tego wpisu...

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Visitor1230 napisał:

A widzisz. Nalezalo zostawic sobie troche miejsca od sciany. 

Mam za piecem bufor i zbiornik cwu. Inaczej nie mogłem. Musiałem na 4m2 wszystko zmieścić. 

@Trener40, napisałem że jest możliwość skasowania wszystkich liczników i alarmów. 

Chciałbyś kupić kocioł z małym przebiegiem który ma w rzeczywistości tysiące godzin pracy? 

Jak komuś bardzo zależy to poprosić serwisanta aby wykasowal. 

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Znając ceny serwisantów, to już wole wyjąć baterie :) 

A skoro wiesz jak to się robi, to nie powinieneś o tym pisać, podkreślając " niestety nie podpowiem jak" no chyba, że nie wiesz.... 

Opublikowano (edytowane)

Masz rację, zapomniałem tego dopisać:( 

Wiem że można ale nie wiem jak dlatego nie podpowiem. 

Widziałem jak serwisant alarmy kasowal, ale nie zauważyłem jak wszedł w te opcje. 

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Bateria powinna być na płycie sterownika i mieć wymiar 2032, typowa jak do płyt głównych komputerowych, ale to mówię jak jest u mnie, chociaż uważam że tak robią wszędzie.

Opublikowano

@Gonzo19 Jak to po co? Dla lepszego samopoczucia. Moj kolega kupil sobie kiedys stare audi A6 . Mial prawie 600 tys km na cyferblacie. Cofnal sobie na 200. Tak mu sie lepiej jezdzilo :)

Opublikowano (edytowane)

Ale tu sie dzieje:)

Po kolei:

histereze zmienilem jak podaliscie tj. h1- 5 a h2 -2

Visitor1230   

Jak dziala po zmianach trudno powiedziec z racji tego ze o 14,40 bufor osiagnal gora 70C  a dol 68C i piec sie wylaczyl.

Teraz po powrocie do domu ok fgodz 18 na buforze mialem  na gorze 69C a na dole 66C.Dopiero puscilem cieplo na kaloryfery-ustawilem 30C i taka temperatura raczej wystarczy.Czasem podnosze wieczorami do 35C.Ale rano tj ok godz 9 przy obecnej pogodzie ustawiam temperature mieszacza na 20C i tym samym nie grzeje mieszkan.Wieczorem tak jak dzis troche podnosze temperature kaloryferow.

Mam wpiety czujnik pogodowy zewnetrzny,co nawet widac na w/w fotkach gdzie jest symbol chmurki z temperatura.Nie ustawialem pogodowki,mam wylaczona. Wole sam w dzien zjechac z temperatura mieszacza a wprzypadku chlodniejszej pory podniesc temperature.

Poza tym w panelu pokojowym jest czujnik temperatury ktory z pewnoscia wspolpracuje z zewnetrznym czujnikiem pogodowym.Panel pokojowy mam w kuchni,jak cos gotuje temperaturaw kuchni  rosnie  wiec odczyt by byl zaklamany.Mialem rok temu  sterowniki ktore otwieraly mieszacz zalaznie od temperatury ,tez w kuchni i byla porazka.W kuchni goraco a w pokajach chlod. Wiem tai regulator powinien byc w innym miejscu ale tu mi pasuje,jest dostep itd.Wiec sterowanie pogodowe odpada.Kupilem inny sterownik do zaworu i ustawialem jak obecnie ile chce stalej temperatury na kaloryfery i bylem zadowolony,sprawdzalo sie poniekad tylko sterownik byl troche nieodpowiedni. ale juz go niema,mam Biawara:)

Mam jakas blache ktora sie czysci zasobnik peletu.Barlinek az tak chyba nie pyli ale sprawdze jak oproznie zbiornik do prawie minimum.Bede chcial pprzejsc na troche tanszy pelet ale to przyszlosc.

Sandek pisze"  Na powrocie kotła masz mieć zagwarantowane 55 stopni i w przypadku bufora to wg mnie KONIECZNOŚĆ. ...... "

Visitor1230 pisze     "Dlatego u siebie olalem ochrone powrotu.Moim zdaniem przy buforze to bzdura. ............"

Mam jeden piec i jeden zawor,ktora odpowiedz wybrac?:)

Jest ktos z okolic katowic,slaskiego?Chodzi o pelet ktory jest dobry nie kosztuje 1070zl za tone jak Barlinek.Chodzi o sprawdzone miejsce zakupu i odpowienia jakosc peletu.

Edytowane przez adam1974
Opublikowano
22 minuty temu, Gonzo19 napisał:

Tak z ciekawości, po co kasować liczniki pracy kotła? 

Ale kolega chce skasować "ptaszkiem"  monit /alarm i nie może... On nie pisał o "przebiegu" kotla. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, adam1974 napisał:

Mam wpiety czujnik pogodowy zewnetrzny,co nawet widac na w/w fotkach gdzie jest symbol chmurki z temperatura.Nie ustawialem pogodowki,mam wylaczona. Wole sam w dzien zjechac z temperatura mieszacza a wprzypadku chlodniejszej pory podniesc temperature.

Ha ha. Oj jeszce dlugo zanim uwolnisz sie od weglowych nawykow. Masz dobry sterownik. Panel domowy i recznieu ustawiasz zawor. Niewierze :) Panel pokojowy mozesz wyrzucic gdzies do przedpokoju albo ostatecznie wylaczyc jego wplyw na mieszacz. Zalaczasz pogodowke. i ustawiasz krzywa grzewcza. Stala pracy pompy. Wtedy im zimniej na dworze tym wyzsza temp na grzejniki. I odwrotnie.  Gdybys zalaczyl do tego panel pokojowy to w przypadku dogrzania pomieszczen mozesz obnizyc obieg za mieszaczem o kilka stopni. Gdy temperatura spadnie mieszacz spowrotem podnosi do tego co wylicza pogodowka. Albo sterowqc proporcjonalnie. Im zimniej w domu tym wyzsza temp na obieg i odwrotnie. Czulosc panelu pokojowego mozesz ustawic na 0,1°C. 

Dodatkow do tego wszystkiego mozesz ustawic tryb autolato. Powyzej temperatury na dworze( ustawiasz sobie np na 17°C sterownik przechodzi w tryb letni i walacza pompy. Wtedy w cieple dni bufor sie nie rozladowuje a w chlodniejsze noce przechodzi w tryb zimowy, uklad dziala a pogodowka steruje mieszaczem. Masz w garazu wypasiona fure z automatem a i tak na zakupy jezdzisz zdezelowanym polonezem :)

POGODOWKA.JPG

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Moze warto sie zastanowic.Panel pokojowy chcialbym zostawic w kuchni,i wylaczyc jego wplyw na mieszacz.

Ustawic krzywa grzewcza,jak to wlasciwie ustawic w posiadanym kotle?Pompa tak czy tak chodzi na okragla tzn za mieszaczem.

Rozumiem ze aby wlaczyc funkcje autolato oraz aby moc obnizyc obieg za mieszaczem o kilka stopni  to musialbym jednak miec zalaczony ten czujnik w panelu pokojowym.Czyli musialbym zmienic miejsce zamocowania panela.

Opublikowano

Ja sobie zafundowalem econeta i wszystko ustawiam z poziomu przegladarki ( Ty tez tak moglbys :) ). Wstawie ci dane zebys sie nie motal za bardzo. I jeszcze pytanie. Jaka masz pompke na obiegi?

Opublikowano
5 godzin temu, Sandek napisał:

Czy wg Was jest możliwość w jakikolwiek sposób wyczyścić historię rozpaleń, czasu pracy kotła ?   

26 minut temu, Trener40 napisał:

Ale kolega chce skasować "ptaszkiem"  monit /alarm i nie może... On nie pisał o "przebiegu" kotla. 

Hmmm.... czyżbym czytać nie umiał. .....

Opublikowano

Ok. Umknęło mi... :)  a wracając do zakupu używanego kotla... Mnie akurat nie interesowałby jakiś licznik... Wystarczy, że wiem ile lat ma kocioł i wiem, że średnio pracuje 6 mies w roku + ewentualne CWU w lecie... Przeciez nikt nie kupuje kotla, aby ten stał 2/3 w zimie i nie był używany, bo licznik bije... Wystarczy wyjąć bateryjkę i gitarra... 

Opublikowano

A pomyślałeś, że robiąc twardy reset poprzez wyjęcie bateryjki  (tu mam wątpliwości czy skasuja się liczniki) skasujesz wszystkie ustawienia łącznie z tymi co są w  ukrytych kodach? 

O ile te dostępne dla użytkownika i serwisanta poustawiasz a te dostępne dla fabryki już nie. 

Opublikowano

Wątpię i raczej to niemożliwe, aby przy wymianie baterii (bo padnie) każdy użytkownik wiedział, że coś mu się pokasuje jak padnie bateria i zabraknie prądu. 

Za bardzo zaglebiasz się w detale... 

Opublikowano (edytowane)

@Adam1974 i tak:

1 zlaczasz pogodowke

2 nie zalaczaj pogodowki kotla przy buforze to bezsens

3 tryb autolato

4 wybor termostaty wylacz

wtedy masz samo sterowanie pogodowe bez wplywu termostatu pokojowego. Musisz znac czas otwarcia zaworu i go wprowadzic. Stala czasu calkowania to w uproszczeniu czas i zakres reakcji mieszacza w stosunku do temperatury na mieszaczu jaka jest, a jaka ma byc. Zakres proporcjonalnosci te skok jednostkowy zaworu. Wpisz na razie moje nastawy. I zobaczysz czy zawor zachowuje sie w miare stabilnie

ECONET 2.JPG

ECONET 3.JPG

ECONET 4.JPG

ECONET 5.JPG

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
1 minutę temu, Trener40 napisał:

Wątpię i raczej to niemożliwe, aby przy wymianie baterii (bo padnie) każdy użytkownik wiedział, że coś mu się pokasuje jak padnie bateria i zabraknie prądu. 

Za bardzo zaglebiasz się w detale... 

To w takim razie liczniki też się nie skasuja. 

Opublikowano

Te powinny się skasować... Odniosłem się do Twoich ustawień fabryki, do których nawet serwisant nie ma wglądu... Zreszta, nie wiem o co Ci tak dokładnie chodziło... Wyjęcie baterii, to nie utylizacja oprogramowania.... 

Opublikowano

Pompki obydwie to zwykle Grundfos 25-40. Z tym ze obieg bufor-kaloryfery 2 bieg,obieg kociol-bufor 3 bieg.

Modul chcialem  kupic ale wybralem panel pokojowy.Z uwagi ze na instalacje poszlo mi ok 25 tys to w tym roku niedam rady kupic econeta choc to "tylko" 530zl.Gdyby jeszcze nasze  panstwo pomoglo w walce ze smogiem to bym dawno kupil,ale niestety w moim miescie to fikcja.Tak ze chwilowo zostaje przy tym co mam.

Czy sterowanie pogodowe daje tylko komfort uzytkowania poprzez fakt ze nie trzeba recznie ustaiwac mieszacza czy tez daje korzysci w postaci mniejszej ilosci spalanego peletu? Nie ukrywam ze zalezy mi jak chyba kazdemu na najbardziej efektywnym spalaniu tym samym z najmniejszym zuzyciem peletu.Mam przy kolte  rck ktory  tez ma wplyw na ilosc spalanego paliwa,Rck ustawione ma na 20.

Nie wiem czy mialem,czy nie mialem na panelu w mieszkaniu symbol plomienia. Mialem inny pulpit ustawiony.Teraz widze jakos plomyk,wedlug instrukcji to pozycja 4 - sygnalizacja zalaczonego termostatu(grzanie)

IMG_2295.JPG

IMG_2298.JPG