Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktos uzytkuje taki kocioł i wyrazi swoją opinie na temat kotła. Nie moge znależć nigdzie jego przekroju.

Z tego co producent pisze to duza komora zaladowcza i możliwość ladowania szczap szerokosci 50 cm.

Cena chyba nie za wysoka na allegro 3700pln.25kw I chyba najważniejsze ze jest dolnego spalania.

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Ciekawy kociołek. Ruszt jakby zerżnięty z Dakona, ale to tylko plus dla Cichewicza. Najbardziej na tym przekroju podoba mi się ogromna przetrzeń za komorą zasypową.  Można tam sobie stworzyć prawie dowolne cuda z szamotu. Miejsca jest dość, nie to co w moim 32D. Z kolei wymiennik standardowo skopany.

Opublikowano

Jak powiedział kiedyś pewien rosyjski premier "chcieliśmy dobrze a wyszło jak zwykle"... Fajnie, że dali od razu schemat z buforem, bo bez niego albo 500 litrów wody w zładzie nie odważyłbym się go nawet odpalać. A mogło być tak fajnie...

Opublikowano

Myślę, że profesjonalna firma wie co robi i wyszło im dokładnie to, co chcieli - kontener na drewno. Zadowoleni użytkownicy i liczne certyfikaty potwierdzą, że jest to dobry kocioł ;)

Opublikowano

Panowie no nie bądżccie tak okrutni . Ruszt żeliwny i to ruchomy chyba jedno z lepszych rozwiązań , PW tam gdzie potrzeba ,komora załadowcza w kształcie dzwona . Wymiennik no cóż trochę dziwnie z proporcjami ale to juz pewnie misja ratunkowa żeby sprawność zachować ale z kolei przepływ spalin przeciwprądowy  a to akurat dobrze  . Duży plus za bufor , przynajmniej nikt nie powie że nie wiedział że tak to ma być podłączone . Kierunek moim zdaniem bardzo dobry oby tak dalej . No i nie można zapominać że to ma być kocioł seryjny w zakresie posiadanych przez producenta mozliwości i technologii produkcji . Nie jest żle panowie .

Edytowane przez mac65

Opublikowano

No niestety jest źle i to bardzo. Ktoś niezbyt wymagający może się by i zadowolił ale nie osoba, która juz trochę drewna spaliła. Jak dla mnie to jest to kocioł potencjalnie wręcz niebezpieczny. Przecież jak się już w nim rozpali, to będzie tam w środku istne piekło nie do okiełznania, jak miarkownik zacznie przymykać PP, z komina pójdzie kupa dymu. Jakimś sposobem będzie załadunek grubych szczap drewna i wymuszenie w ten sposób wolniejszego spalania. Jak dla mnie to kocioł dla niewymagających leni i ignorantów w jednym. W takiej potężnej bryle stali można było zmieścić coś bardziej wyszukanego, chociaż prostego. Moim zdaniem jeśli ktoś nie ma własnego lasu, instalacji z buforem i niskich wymagań co do ekonomii spalania to nie powinien się do tego zbliżać. Można było zrobić go dużo lepiej. Szkoda bo cena kusząca.

Opublikowano
  • Autor

Najlepiej jak by się wypowiedział jakiś użytkownik takiego kotła, ba tak to tylko rozmowa czysto teoretyczna.

Dużym plusem jest napewno jak juz wczesniej pisalem cena kotla .

Opublikowano

Może ktos uzytkuje taki kocioł i wyrazi swoją opinie na temat kotła. Nie moge znależć nigdzie jego przekroju.

Z tegoco producent pisze to duza komora zaladowczai możliwość ladowania szczap szerokosci 50 cm.

Cena chyba nie za wysoka na allegro 3700pln.25kw I chyba najważniejsze ze jest dolnego spalania.

Też mnie zaciekawiła ta niska cena! Trzeba się było pospieszyć i kupić,a teraz to lipa

Napisałem do sprzedawcy i oto co mi odpisał:

Witam,
Kocioł Kumulator   25 kW posiada 3 letni okres gwarancji, cena podana na aukcji podanej przez Pana była Błędna i dlatego aukcja została zakończona wcześniej. cena katalogowa tego wyrobu to 4 895 zł  netto, dlatego aukcja została zakończona. kocioł Kumulator jest obecnie dostępny w poprawionej ofercie.
Pozdrawiam,
Biuro Handlowe
Anna Serwatka
tel. 606 694 669
Opublikowano

Nie powinienem się wypowiadać,wszak konkurencja ;)

Jednak czy tak duża komora to atut czy wręcz przeciwnie? jeśli to się rozpali to ten wymiennik raczej nie będzie w stanie odebrać energii ze spalin.

Czy powietrze wtórne podane na bocznych ścianach będzie wystarczające dla komory o szerokości 40cm (Tu duży plus za podcięcie za grodzią które powoduje turbulencje i miesza gazy z powietrzem. Czy jest sens podniecać się rusztem ruchomym w kotle na drewno? (ruszt swoją drogą do pozazdroszczenia ale to efekt współpracy z Buderus-em )

Miarkownik przy kotle ma sens albowiem pilnuje granicznej temp.90 st C aczkolwiek przy pracy z buforem raczej zbędny.

Ja mam może i wypaczony sposób spalania drewna ale ruszt jest tu całkowicie zbędny i zawsze staram się namówić na spalanie na ruszcie z płytek szamotowych.

Komora załadowcza raczej powinna być długa, wąska i wysoka z podawaniem powietrza nad ruszt w strefę żaru oraz częściowo niewielką ilość nad zasyp aby zmusić spaliny i parę do zejścia w dół.

Komora dopalająca powinna być przede wszystkim  "ciepła" oraz zapewniać mieszanie się spalin z powietrzem (kształtów jest bardzo dużo ale jak zwykle ograniczeniem jest miejsce)

Wymiennik w przypadku spalania drewna powinien być w miarę ciasny aby wymusić szybki przepływ spalin, najlepiej gdy podążają one w dół przeciwprądowo przez płomieniówki (ich ilość i długość trzeba odpowiednio dobrać aby nie zrobić kotła kondensacyjnego :) ). Ostatni kanał wznoszący jest już zbędny aczkolwiek ze względu na tradycyjnie umieszczane wejścia kominowe producent zwykle dostosowuje się i też wyjścia z kotła montuje na zbliżonej wysokości . 

Oczywiście nie można mieć wszystkiego i każdy ma jakieś ograniczenia produkcyjne aby zunifikować produkt z podzespołami od innej serii więc wcale mnie nie dziwi taka konstrukcja. Cena nie podlega dyskusji albowiem to producent bierze na siebie odpowiedzialność za wycenę i cieszyć może fakt że to nie jest 4895€ :D

PS. kocioł o mocy 25kW może spalać szczapy o długości 35cm a te 50cm jest zarezerwowane dla 40kW

Pozdrawiam

Edytowane przez przemyslaw2ar

• 1 rok później...
Opublikowano

"kocioł efektywnie spala drewno - nawet niesezonowane." bez komentarza.

Opublikowano

Ja taki chce, właśnie wyciełem trochę olch, po kiego diabła je suszyć, tylko "kumulatura" mi dać! :P

Edytowane przez sambor

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, sezonowane nie oznacza mokre ? W takich temperaturach jak w sierpniu mozna naprawdę dosuszyć dobrze drewno na opal ?